“Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.”

Gepubliceerd op

Vragen?

Alex van Houtrijve

Jonge Informatieprofessional

070 376 36 36 070 376 36 36
Stuur mij een e-mail

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over ons traineeship.

Aanmelden

Een interview van Alex van Houtrijve met Laura Weijenberg over moed, lef en springen in het diepe.

Vragen?

Alex van Houtrijve

Jonge Informatieprofessional

070 376 36 36 070 376 36 36
Stuur mij een e-mail
PBLQ
Een interview van Alex van Houtrijve met Laura Weijenberg over moed, lef en springen in het diepe.

Met deze wereldberoemde uitspraak van Pipi Langkous omschrijft Laura Weijenberg de start van haar traineeship.

Laura Weijenberg start op 1 oktober 2018 aan een nieuw avontuur. Zij begint als jonge informatieprofessional bij PBLQ. Voor Laura was niet alleen dat nieuw, ook komt zij terug naar Nederland na tien jaar in Duitsland te hebben gewoond. In Duitsland werkte Laura voor de Nederlandse ambassade en voor een internationaal medisch-technologische firma. Ze studeerde Europese geschiedenis in Berlijn aan de Humboldt Universität.

Na die avonturen, besloot Laura terug te keren naar Nederland en wel naar Rotterdam. Niets staat haar in de weg. Op dat moment verschijnt PBLQ op haar pad. Die kans grijpt Laura met beide handen vast. Ondertussen is ze een jaar onderweg als jonge informatieprofessional. Benieuwd naar haar ervaringen zoek ik Laura deze week op en interview haar bij haar huidige opdrachtgever. De Gemeente Papendrecht. Sinds augustus werkt ze daar als informatiemanager. Welke avonturen heeft zij het afgelopen jaar meegemaakt en voor wat voor uitdagingen staat ze?

Laura Weijenberg  -  Jonge informatieprofessional

"Vroeger was ik gewend aan een vast takenpakket met strakke kaders. Nu is het onderdeel van mijn werk om het takenpakket te onderzoeken en uit te diepen. Die vrijheid neem ik nu en kan ik iedereen aanraden.”

Na haar start bij PBLQ begint Laura op dag drie van haar traineeship bij haar eerste opdracht: als beleidsmedewerker informatiebeleid bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.  Meteen in het diepe en zwemmen doet ze. Voor ze het weet, is ze op stap met de directeur naar de minister en presenteert hij een presentatie van Laura’s hand. Het begin van een reeks bijzondere ervaringen.

Laura houdt zich bezig met Artificial Intelligence in het gezondheidsdomein, waar tot dan toe nog niemand echt mee bezig is geweest. Zij krijgt veel vrijheid om haar werkzaamheden naar eigen inzicht in te richten. De AI expert van het Ministerie? Het project groeit, de complexiteit stijgt en de verantwoordelijkheden nemen toe. Spannend en uitdagend. Deze unieke positie biedt vele voordelen. Laura gaat namens het ministerie naar Parijs voor de Erasmus Descartes Conference over AI. Voor Laura is dat zeker één van de hoogtepunten. Allerlei experts uit verschillende disciplines zijn op deze Conference aanwezig. Nederlandse en Franse experts uit de wetenschap, politiek en het bedrijfsleven gaan hier de dialoog met elkaar aan. Laura deed mee aan workshops over AI gericht op de zorg en ziet hoe de experts uit verschillende disciplines de samenwerking zoeken en vinden bij elkaar.

Wat zou je nu anders doen?

Tips voor nieuwe jonge informatieprofessionals 

Met de kennis van nu zou ik de start van een project anders aanpakken. “In het begin wilde ik heel graag een goede indruk maken. Dat is natuurlijk goed, maar hierdoor heb ik mijzelf erg onder druk gezet. Dit is iets wat ik nu anders zou doen. Nu ik met mijn tweede opdracht bij de Gemeente Papendrecht ben begonnen, merk ik dat het heel waardevol is om de eerste periode de organisatie rustig op je in te laten werken. Eerst de mensen en cultuur leren kennen, in plaats van direct te presteren. Ik heb geleerd dat ik hierdoor beter de verbanden in de betreffende context zie en begrijp. Vroeger was ik gewend aan een vast takenpakket met strakke kaders. Nu is het onderdeel van mijn werk om het takenpakket te onderzoeken en uit te diepen. Die vrijheid neem ik nu en kan ik iedereen aanraden.”

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over ons traineeship.

Aanmelden