De volgende stap maken bij PBLQ

Een interview met PBLQ-adviseur Charlotte Hazewinkel

Gepubliceerd op

Adviseur Charlotte Hazewinkel en Jonge Informatieprofessional Laura Weijenberg zijn allebei nieuw bij PBLQ. Laura is benieuwd naar wat zij kan leren van Charlotte en vroeg haar daarom naar haar werkervaringen.

Laura is sinds oktober 2018 gestart bij PBLQ. Haar eerste opdracht is bij het ministerie van VWS als medewerker informatiebeleid. Charlotte begon in april 2018 en heeft sindsdien verschillende opdrachten in privacy en zorg afgerond. Zij is op dit moment werkzaam als adviseur informatiemanagement bij de Koninklijke Auris Groep in Rotterdam.


Charlotte: “Als IM-adviseur ben ik betrokken bij innovaties in de zorg en het onderwijs. Onze projecten richten zich op kindgericht innoveren, of het verminderen van administratieve lasten voor de professionals zodat zij meer tijd hebben voor het kind. Dat vind ik het mooiste aan werken in de publieke sector; met jouw werk heb je directe impact op degene waar het echt om gaat. Bij PBLQ kan ik in verschillende opdrachten met mijn advies direct merkbaar verschil maken. Dat is wat mij drijft als adviseur”.

Interview Charlotte Hazewinkel
Laura Weijenberg in gesprek met Charlotte Hazewinkel

Tijdens het gesprek viel op dat Charlotte en Laura diverse achtergronden hebben en dat ze via omwegen bij PBLQ terecht zijn gekomen. Bij beiden speelden ervaring in het buitenland een grote rol in hun interesse voor informatievraagstukken. Zo kwam Laura door haar werkervaring in Duitsland in contact met informatievraagstukken die in de Duitse samenleving speelden, met name op het gebied van privacyvraagstukken. Het zette haar aan het denken over de maatschappelijke informatievraagstukken in Nederland. Charlotte volgde de master Health Economics, Policy and Law in Rotterdam. Deze multidisciplinaire masterstudie gaf haar inzicht in de problemen en uitdagingen binnen de gezondheidssector. Tijdens haar studie heeft ze bovendien een semester in Denemarken gestudeerd. Hier wilde ze aanvankelijk blijven, maar is toch teruggekeerd naar Nederland.

Ik houd van strategische en inhoudelijke uitdagingen, waar ik energie, creativiteit en kennis kan omzetten in digitale oplossingen en er verbinding ontstaat tussen de inhoud en techniek.

Waarom veranderde je van gedachten? Hoe kwam je bij PBLQ terecht?

Charlotte: "Het publieke leven in Scandinavië is zeer goed, en vooral anders georganiseerd. Met name één ding was mij echt bijgebleven: de organisatie van de zorg en met name de rol van digitalisering daarin. ´Waarom is dit bij ons anders georganiseerd, en wat kan ík bijdragen om verandering te realiseren?´. Die vraag is de rode draad in de stappen die ik toen gezet heb. Na mijn master heb ik een tijd gewerkt bij een grote zorgverzekeraar en ervaring opgedaan met business intelligence, informatievraagstukken en E-health. PBLQ was voor mij een hele logische vervolgstap: als adviseur zie je verschillende organisaties van binnen en naast dat je je razendsnel kan ontwikkelen op persoonlijk en professioneel vlak, kan je door de afwisselende opdrachten ook verder kijken dan één sector of één actor. PBLQ sprak mij om twee redenen het meest aan: een volgende stap kunnen zetten in een carrière als informatieprofessional, en mijn ervaringen in de zorgsector en het buitenland verbinden aan de dagelijkse praktijk in de Nederlandse (semi-)publieke sector."

PBLQ biedt adviseurs en jonge informatieprofessionals de mogelijkheid mee te werken aan een slimme informatiesamenleving. Het werk is dan ook uitdagend en multidisciplinair. Voor Laura biedt PBLQ haar de unieke kans de publieke sector te leren kennen en de mogelijkheid mee te werken aan het bedenken van oplossingen voor informatievraagstukken.

Wat maakt het werk als adviseur voor Charlotte zo leuk? Waar haalt zij haar voldoening uit?

Charlotte: "Om bij PBLQ te kunnen werken, moet je het leuk vinden complexe vraagstukken snel te doorzien en op te lossen, in een dynamische omgeving. Het geeft mij voldoening om deze uitdagingen binnen de publieke sector aan te gaan. Voor mij staat de eindgebruiker altijd centraal, of dat nou de burger of een cliënt is, of juist professionals, bestuurders of een interne IT-klant. Ik houd van strategische en inhoudelijke uitdagingen, waar ik energie, creativiteit en kennis kan omzetten in digitale oplossingen en er verbinding ontstaat tussen de inhoud en techniek. Dit zijn elementen die steeds weer terugkomen in de opdrachten die ik vanuit PBLQ doe. Daarnaast krijg ik bij PBLQ veel eigen verantwoordelijkheid, maar is er ook altijd de mogelijkheid om te sparren met (senior) collega´s. Die mix van trainees, jonge starters en ervaren adviseurs maakt werken bij PBLQ extra leuk."

De Jonge Informatieprofessionals van PBLQ leren tijdens het tweejarige traineeship veel van de ervaren adviseurs. Laura hoopt na het afronden van het traineeship, net als Charlotte, als adviseur in een internationale of sociale omgeving te kunnen werken aan uitdagende informatievraagstukken.

Laura is benieuwd naar de eigenschappen van een goede adviseur. En heb je ook nog een tip voor de Jonge Informatieprofessionals?

Charlotte: "Een goede adviseur kijkt met een open en nieuwsgierige blik naar uitdagingen in een organisatie. Als Jonge Informatieprofessional neem je al je eerdere studie- en werkervaring mee en verbreed/verdiep je die in je opdrachten en de opleiding. Maak de verbinding tussen alles wat je hoort en weet over verschillende sectoren, organisaties of zelfs landen en kom zo tot creatieve oplossingen voor uitdagingen in je opdracht."