Werken voor het publieke belang vanuit een leuke en dynamische omgeving

Een interview met PBLQ-adviseur Matthijs Kerkvliet

Gepubliceerd op

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze activiteiten en meld je aan voor de nieuwsbrief.

Aanmelden

Na 10 jaar bij de Algemene Rekenkamer is Matthijs Kerkvliet weer terug bij PBLQ, de plek waar zijn loopbaan in het Traineeprogramma begon. Wij vroegen hem wat hem terug heeft gebracht en wat hij nu als adviseur wil bereiken.

Tijdens het traineeprogramma heb ik hele leuke opdrachten gedaan bij verschillende ministeries en in verschillende functies.

Wat bracht je terug naar PBLQ?

Ik kende de organisatie en het werkgebied natuurlijk vanuit mijn traineeship. Het type werk dat PBLQ doet, in combinatie met de opleidingen en het traineeship, is wat het voor mij een mooie organisatie maakt. Naast veel nieuwe waren er ook nog een aantal bekende gezichten van 10 jaar geleden. Ik ben nu net weer terug en het bevalt me ook echt heel goed. Waar ik van tevoren geen rekening mee heb gehouden is de manier van werken. Als je 10 jaar lang bij een ambtelijke organisatie werkt ga je dingen voor vanzelfsprekend aannemen. Nu merk ik dat de manier van werken bij PBLQ heel fijn is; meer eigen verantwoordelijkheid, minder overleggen, veel ruimte voor ontwikkeling van eigen ideeën, en bijvoorbeeld sneller inzichten kunnen publiceren zonder dat dat door veel lagen heen moet. Je krijgt als adviseur ook veel vrijheid om je eigen week in te vullen. Het is voor mij belangrijk om een mix te hebben van opdrachten. Ik werk bijvoorbeeld momenteel drie dagen in de week op een opdracht rondom informatiebeveiliging en de AVG bij de Raad voor de Kinderbescherming. Drie vaste dagen in de week zijn daarvoor gereserveerd. Hier proef ik natuurlijk nog steeds die ambtelijke werkwijze, maar daar kan ik wat meer op afstand naar kijken. De andere dagen ben ik bezig met o.a. een interne informatiebeveiligingsopdracht en een lokaal rekenkameronderzoek voor een gemeente. Het rekenkamerwerk kende ik natuurlijk wel, maar de wereld van lokale politiek nog niet. Dat maakt het dus extra leuk en spannend. En je hebt natuurlijk een hele organisatie achter je staan waarin een flinke dosis kennis en ervaring beschikbaar is en die ook graag gedeeld wordt.

Matthijs Kerkvliet  -  Adviseur

Je krijgt als adviseur ook veel vrijheid om je eigen week in te vullen. Het is voor mij belangrijk om een mix te hebben van opdrachten.

Ik wilde niet voor enkele aandeelhouders gaan werken maar juist voor het belang van (inmiddels) 17 miljoen aandeelhouders.

Wat is jouw achtergrond?

Ik ben begonnen met een Hbo-opleiding in informatievoorziening en informatietechnologie. De laatste twee jaar daarvan combineerde ik met werken bij KPN Telecom in een duaal leertraject. Vervolgens ben ik direct doorgegaan naar Leiden Universiteit voor een Master in ICT in Business. Deze master richtte zich op het verbinden van bedrijfskundige principes met ICT. Tijdens die master kwam ik erachter dat ik niet bij corporate organisaties wilde werken, maar juist voor de overheid. Ik wilde niet voor enkele aandeelhouders gaan werken maar juist voor het belang van (inmiddels) 17 miljoen aandeelhouders. Per toeval zag ik een advertentie in de krant voor het Traineeship Informatiemanagement bij PBLQ. Direct na het afronden van de master in Leiden begon ik met het traineeship in combinatie met de master in Public Information Management (MPIM). Daar waar de master ICT in Business ging over bedrijfskunde en ICT ging de MPIM over bestuurskunde en informatiemanagement. Dit overlapt elkaar redelijk, maar het openbaar bestuur was voor mij een hele nieuwe wereld. Tijdens het traineeship heb ik hele leuke opdrachten gedaan bij verschillende ministeries en in verschillende functies. Voor mijn laatste opdracht kon ik via een collega aan de slag bij de Algemene Rekenkamer. Dat was voor mij een hele interessante stap, omdat ik graag wat meer de diepte in wilde en nieuwsgierig was naar de rol van onderzoeker. Na het afronden van deze opdracht kon ik daar blijven. In de tien jaar die daarop volgde heb ik hele mooie onderzoeken mogen doen op het gebied van ICT, waaronder (het nog altijd actuele) onderzoek naar grote ICT-projecten bij de overheid (2007 en 2008).

Interview Matthijs

Wat zou jij graag willen bereiken als adviseur?

Informatiebeveiliging en cybersecurity is een vakgebied waar ik in gedoken ben in mijn tijd bij de Algemene Rekenkamer, en het is een groeimarkt. Als ik aan PBLQ denk, denk ik niet
meteen aan informatiebeveiliging en visa versa. Dan denk ik aan andere soorten organisaties. En dat vind ik zonde, want het is bij uitstek een vraagstuk voor PBLQ. Informatiebeveiliging is namelijk naast een technisch vraagstuk ook een governancevraagstuk. En dat is waar we bij PBLQ goed in zijn. Hier zie ik daarom kansen om dit binnen PBLQ op te pakken. Hier krijg ik ook alle ruimte voor in de vorm van het volgen van opleidingen zoals CISM of ISP en als kers op de taart kon ik ook mee op studiereis naar Israël met onze jonge informatieprofessionals.
Mijn doel is dan ook om het onderwerp informatiebeveiliging meer op de kaart te zetten, en vanuit verschillende opdrachten input te leveren voor onze eigen opleidingen. Een informatiebeveiligingsvraagstuk is niet alleen een stukje techniek, maar het zit in de hele organisatie. Dit besef bij opdrachtgevers bereik je door je eigen opdrachten goed te doen, maar ook door dit uit te dragen via onze academie. Samen met collega’s met veel kennis en ervaring op dit gebied wil ik dit uitbouwen.

Geschreven door Linde Mastwijk, Jonge Informatieprofessional bij PBLQ.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze activiteiten en meld je aan voor de nieuwsbrief.

Aanmelden