Bij PBLQ leer je van je klanten en je collega´s

Een interview met PBLQ-adviseur Jan van Veenen

Jan van Veenen is al 11 jaar werkzaam als adviseur bij PBLQ. Ik vroeg hem waarom hij destijds hier is gaan werken en wat zijn werk zo aantrekkelijk maakt dat hij al die tijd hier is gebleven.

Waarom ben je bij PBLQ komen werken?

Na jaren gewerkt te hebben als ambtenaar kreeg ik behoefte aan een onafhankelijke rol. Als ambtenaar word je geacht om in de kaders te passen waar de afdeling of directie voor staan. Zelf werk ik graag vanuit inhoud en haalbaarheid en pas ik niet in een organisatie die in een beheerfase is. Voor mij is het interessant als een afdeling, project of programma in de ontwikkelfase zit. In deze fase, ook wel bekend als de definitiefase, ga je juist op zoek naar wat er nodig is en hoe je dat het beste kunt bereiken. Daarnaast vind ik het ook belangrijk dat je het ‘resultaat’ overdraagt aan de opdrachtgever. Om deze reden ben ik 11 jaar geleden hier begonnen als adviseur. 

Het aantrekkelijke van bij PBLQ werken is de mogelijkheid om je in je rol te ontwikkelen en je eigen profiel te kiezen.

Hoe is het om 11 jaar bij PBLQ te werken?

Het is een persoonlijk record bij één werkgever. In deze functie is er veel ruimte om jezelf te ontwikkelen. Niet alleen de functienamen veranderen, maar het is ook een ontwikkeling waar je zelf op kunt sturen. Ik kwam binnen met ruim twintig jaar ervaring, zowel als projectmanager, ambtenaar en extern adviseur. Door zowel de interne kant als de externe kant van overheidsorganisaties te zien, kan ik voor beide kanten de condities voor een vernieuwing helpen creëren. Mijn rol is een combinatie van advies- en managementrollen. Een belangrijke onderliggende best practice is programmamanagement, toegepast op de overheid. Toen ik nog als ambtenaar werkte bij Justitie was ‘de keten’ al een voor mij interessant onderwerp. Het aantrekkelijke van bij PBLQ werken is de mogelijkheid om je in je rol te ontwikkelen en je eigen profiel te kiezen. In het begin heb ik een profiel gekozen dat meer met kwartiermakerschap te maken had. Door de jaren heen heb ik mij meer gespecialiseerd in ketenvraagstukken, in het bijzonder in het justitieel domein. De andere specialisatie is sourcing, dit is gegroeid doordat ik aan beide kanten van het opdrachtgeverschap heb gezeten. Intern én extern. Ik ben hier toevallig ingerold, en houd me nu een paar keer per jaar bezig met marktconsultaties. Het leuke hierin is dat je zowel de overheidsorganisaties als de marktpartijen leert kennen. Een groot voordeel van dit soort klussen is dat je actief tussen de markt en de overheid staat, beide partijen steeds beter leert kennen en op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen.

Jan van Veenen  -  Adviseur

De combinatie van jonge informatieprofessionals en adviseurs die samen aan een opdracht werken is een hele positieve ervaring.

Wanneer je voor een lange periode in een bepaald vak zit, dan vraag je je wel eens af: wat wil/kan ik eigenlijk nog? Hierdoor besefte ik dat voor een lange tijd in hetzelfde vakgebied of rol zitten helemaal geen nadeel is, maar juist een voordeel omdat je zoveel ervaring hebt. Het leuke van het werken bij PBLQ is dat er naast adviseurs ook jonge informatieprofessionals werken. Je leert via je collega’s, ongeacht leeftijd of specialisatie. Ik heb door de jonge informatieprofessionals gezien dat ik een specifieke rol kan innemen. Allemaal hebben we een profiel en samen maakt je dat als adviesbureau sterker. De combinatie van jonge informatieprofessionals en adviseurs die samen aan een opdracht werken is een hele positieve ervaring. 

Hoe ziet jouw week als adviseur eruit?

Ik heb momenteel drie permanent lopende opdrachten, allemaal bij het ministerie van Justitie en Veiligheid. Deze opdrachten hebben verschillende opdrachtgevers en zijn allemaal meer-partijen projecten. Als ketenregisseur werk ik toe naar werk- en stuurgroepen, waarin besluiten genomen moeten worden. Voor mij ziet een week er zo uit dat ik bezig ben met deze besluiten voor te bereiden, zorgen dat de noodzakelijke stukken klaarliggen en organisaties verbinden. Het voordeel van tegelijkertijd drie projecten te doen is dat je daarmee goed overzicht krijgt over alle onderwerpen bij deze partijen. Dit is een hele interessante positie, omdat je begrip hebt voor alle situaties en snapt wat de harde en zachte afspraken zijn tussen de partijen op andere vlakken. 

Door de interactie met collega’s ontwikkelde ik ook een soort loyaliteit naar PBLQ.

Waarom wil je als externe adviseur bij een bureau als PBLQ werken?

Het is belangrijk te beseffen dat je altijd iets van collega’s kunt leren; ervaring vanuit een opdracht of specialisatie, of de manier waarop er naar problemen gekeken wordt. Dat is wat het voor mij interessant maakt; je hebt elkaar altijd iets te vertellen, of je nou met jonge informatieprofessionals of met ervaren adviseurs praat. Een leuk voorbeeld binnen PBLQ is de leesclub, waarin we met verschillende profielen en achtergronden in discussie gaan over een samen uitgekozen boek. Om een goed bureau te zijn is in mijn ogen interactie noodzakelijk. Door de interactie met collega’s ontwikkelde ik ook een soort loyaliteit naar PBLQ. Als adviesbureau heb je de valkuil dat de collega’s veel bij de klant zijn, waardoor er minder contact is. Waar overheidsorganisaties zich voor hun eigen ontwikkeling vaak richten op het van buiten naar binnen werken, door informatie van de doelgroep te halen, is het juist goed als adviesbureau’s ook van binnen naar buiten werken door in verschillende vormen met elkaar in gesprek te blijven over wat ze bij de klant meemaken. PBLQ maakt dit mogelijk.

Geschreven door Linde Mastwijk, Jonge Informatieprofessional bij PBLQ.