Kansen pakken bij PBLQ

PBLQ adviseur Anne Graas over (door)groeien in informatiemanagement

Gepubliceerd op

Vragen?

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over ons traineeship.

Aanmelden

Anne Graas is inmiddels een bekend gezicht bij PBLQ. In 2014 begon zij met het traineeship Informatiemanagement, waarna zij in 2016 als adviseur bij PBLQ in dienst trad. Wij vroegen haar naar haar loopbaan op het brede spectrum van informatiemanagement, hoe het is om als adviseur rond te lopen bij PBLQ en naar haar toekomstdoelen.

Vragen?

Interview Anne Graas door Sui Ai Chen en Michelle Nijssen

Wat voor achtergrond heb je?

“Ik heb een bachelor Industrieel Ontwerpen, een master Sociologie en een master Public Information Management via het traineeship van PBLQ. Ik heb voordat ik bij PBLQ kwam een jaar bij het ministerie van SZW gewerkt op de directie Gezond en Veilig Werken als beleidsmedewerker. Daar is mijn interesse voor de overheid gekomen. Ik heb mijn scriptie geschreven bij de Inspectie SZW over zelfregulering en toen dacht ik: dit wil ik! PBLQ-adviseur Patrick van Loenhout hielp de directie Gezond en Veilig Werken toen bij een aanbesteding en met hem ben ik in gesprek gekomen over het traineeprogramma.”

Jonge informatieprofessionals doen drie á vier opdrachten tijdens het traineeship en volgen daarnaast een master Public Information Management. Anne koos ervoor om drie uiteenlopende opdrachten te doen en zo het informatiemanagementveld te verkennen. Als adviseur zet zij deze lijn door. Zij staat bewust open voor verschillende soorten opdrachten. “Ik heb brede interesses. Nu kan ik veel verschillende dingen doen.”

Anne Graas  -  Adviseur bij PBLQ

Binnen PBLQ worden vaak sessies georganiseerd om met meerdere collega’s over bepaalde onderwerpen of vraagstukken na te denken of te brainstormen.

Veel jonge informatieprofessionals gaan na het traineeship aan de slag bij een andere publieke organisatie. Waarom koos jij voor PBLQ?

“Ik wilde binnen de overheid blijven werken en ik vind het leuk om verschillende organisaties en afdelingen te zien. Dit zijn toch de jaren waarin je je flink wilt ontwikkelen en waarin je wilt kijken naar wat je leuk vindt en waar je heen wilt. Dat kan hier heel mooi. Ze bieden heel veel kansen en jij mag aangeven waar je interesse in hebt. Ik wil steeds iets doen wat net buiten mijn comfortzone ligt, waardoor je steeds weer een stapje vooruit gaat. Je zit bij PBLQ vaak aan de strategische kant van ICT. Het is vooral leuk om in combinaties met andere adviseurs samen te werken. Binnen PBLQ hebben veel mensen inhoudelijk een eigen specialisme. Hierdoor is er bij PBLQ veel kennis aanwezig, waar onderling gebruik van wordt gemaakt. Binnen PBLQ worden vaak sessies georganiseerd om met meerdere collega’s over bepaalde onderwerpen of vraagstukken na te denken of te brainstormen.”

Anne Graas  -  Adviseur bij PBLQ

Een systeem is nooit een doel op zich, maar het is een middel om iets te bereiken.

Wat voor adviseurswerkzaamheden doe jij bij PBLQ?

“Na het traineeship begon ik met de Benchmark Goed Opdrachtgeverschap. Dat was een samenwerking van PBLQ met Nederland ICT en iBestuur. Wij onderzochten wat leveranciers vonden van de overheid als opdrachtgever. Dat was enorm interessant en ik heb dat samen met twee collega-adviseurs gedaan. Daarna ben ik samen met Peter Castenmiller betrokken geweest bij een rekenkameronderzoek. In Groningen was er een fusie van drie gemeentes en wij hebben onderzocht of de ICT en de afdelingen klaar waren om te fuseren. Het leuke aan een rekenkameronderzoek is dat het vaak goed te combineren valt met andere adviesklussen of opdrachten. Een gemeentelijke rekenkamer doet onderzoek in de volle breedte van gemeenteonderwerpen, maar je ziet dat steeds vaker onderzoek wordt gedaan naar informatiemanagement gerelateerde zaken.
 
Ik ben nu sinds juni voor drie dagen in de week programmasecretaris bij de NVWA in Utrecht. Daar heb ik tijdens het traineeship al gezeten en ze hebben mij teruggevraagd. Het is heel interessant om te zien hoe het programma is gegroeid. Bij de NVWA zijn we bezig met een heel nieuwe basisinformatievoorziening. De uitdaging is: hoe zorg je nou dat mensen het zelf gaan oppakken en dat zij het zelf gaan inrichten, zodat ze het gevoel krijgen dat het ook echt van henzelf wordt? Ik probeer mijn werkzaamheden bij de NVWA zo te plannen dat ik de andere twee dagen adviesklussen kan doen of trainingen kan geven.”

Anne geeft trainingen Graphic Facilitation, waarbij praatplaten worden gemaakt. Met een praatplaat wordt visueel uitgelegd hoe iets werkt. Zo kan een keten bijvoorbeeld in één oogopslag inzichtelijk worden gemaakt. Anne: "Vaak is het een proces waarbij je samen met iemand bespreekt welke metafoor het beste werkt.” Graphic Facilitation sprak Anne erg aan. Binnen PBLQ kreeg ze de kans zich hierin verder te ontwikkelen. Nu krijgt zij regelmatig opdrachten voor deze praatplaten én geeft zij trainingen om ook anderen te leren deze praatplaten te maken.

Anne Graas  -  Adviseur bij PBLQ

Ik wil steeds iets doen wat net buiten je comfortzone ligt, waardoor je steeds weer een stapje vooruit gaat.

Wat wil je nog bereiken als adviseur?

Ik vind het interessant om nog iets meer te doen met privacy of de zorg. Ik wil ook meer weten over verandermanagement. Ik ben erg geïnteresseerd in veranderprocessen, want je ziet bij informatievraagstukken dat het vaak ook een verandervraagstuk is. Een systeem is nooit een doel op zich, maar het is een middel om iets te bereiken. Vaak realiseren mensen zich niet dat je dan ook je processen aan moet passen en dat het de organisatiestructuur beïnvloedt. Ik heb net een training Large Scale Interventions gevolgd. Dat zijn eigenlijk werkvormen met een grote impact, waarbij je het hele systeem en de organisatie betrekt. Ik wil mij via opleiding en adviesopdrachten nog verder specialiseren op verandervraagstukken, iets wat bij PBLQ ook kan.”

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over ons traineeship.

Aanmelden