Datagestuurd reinigen. Hoe maak je efficiënt schoon met een app?

Gepubliceerd op

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over ons traineeship.

Aanmelden

Rotterdam introduceert in 2017 als eerste gemeente van Nederland het datagestuurd reinigen. Proactief, risico-gestuurd en op basis van data schoonmaken op plekken waar het nodig is. Efficiënt en effectief.

“Hoe werkt datagestuurd reinigen in de praktijk?” vroegen onze jonge informatieprofessionals Alex van Houtrijve en Maaike Hendriks zich af. Een afspraak met Andre van der Lee, manager van het team Datagestuurd Reinigen volgde snel. Enthousiast reageerde hij op de vraag van Maaike en op 2 augustus 2019 bezoeken we met zes trainees, een adviseur en twee talentmanagers Stadsbeheer Rotterdam.

Schouwen

Na een korte kennismaking met Andre en zijn team lopen we op 2 augustus om 10:30 uur met voormalig schouwer en teamleider (en nu beheerder/ontwikkelaar bij het team) Wout Haeser naar de elektrische auto. We rijden naar de eerste schouw in Rotterdam-Zuid. Rotterdam is opgedeeld in ongeveer 350 werkkaarten. In iedere werkkaart bevinden zich gemiddeld 10 meetpunten waar een medewerker de schouw uitvoert. Wout geeft ons een iPad en legt ons uit hoe we de vervuilingsgraad aan de hand van scores moeten invoeren. We krijgen ieder een meetpunt aangewezen. Vanuit die plek kijken we hoeveel ‘afval om ons heen ligt. De scores voeren we in de speciaal ontwikkelde app.

De scores zijn belangrijke input voor de planning. Aan de hand van deze scores beoordeelt de planner de urgentie, de inzet van het juiste reinigingsteam en materiaal. Glas krijgt een hogere score dan bladeren in de goot. Bladeren verwijderen vraagt om een andere expertise en ander materiaal dan het legen van overvolle prullenbakken.

Met onze eigen ogen zagen we welke impact een radicaal veranderproces heeft op de jarenlange werkervaring van de medewerkers.

Waarom Datagestuurd Reinigen?

Na een intensieve, regenachtige ochtend rijden we terug naar het kantoor van Stadsbeheer. Tot onze grote verrassing staat daar een goed verzorgde vegetarische lunch. Na de lunch vertellen Wout en André ons over de achtergrond van Datagestuurd Reinigen. Het denkproces over datagestuurd reinigen begon in 2013. Het doel was om met minder mensen zo efficiënt en effectief mogelijk de openbare buitenruimte schoon te houden: een betere dienstverlening én een leefbare stad.

Waar Stadsbeheer vroeger onnodig reed met duur materiaal, brengen ze met het schouwen de vervuiling digitaal in kaart. De planner bepaalt op basis van de ingevoerde data wie hij wanneer en waar inzet met het juiste materiaal.

Datagestuurd reinigen
Net als bij ieder ander ICT-systeem geldt: ’garbage in is garbage out’

Continuous improvement

Het team datagestuurd reinigen werkt volgens een nieuwe werkwijze die voortdurend in ontwikkeling is. Met 15 medewerkers leggen ze niet alleen de verbinding tussen theorie (data-analyse) en de praktijk, maar alles wat afwijkt of beter kan, voeren ze meteen door. De dagelijks verzamelde data draagt bij aan het opbouwen van een database. Met de informatie uit deze database leren ze patronen herkennen, waarmee ze:

  • de daadwerkelijke inzet optimaliseren;
  • een efficiëntere inzet van materieel en mensen realiseren.

Net als bij ieder ander ICT-systeem geldt: ’garbage in is garbage out’. Op de juiste manier schouwen, registreren van uren en een goed werkend urenregistratiesysteem is belangrijk. Hiermee waarborgen ze de datakwaliteit.

Stapsgewijs veranderen

Jarenlang werkten de medewerkers van Stadsbeheer volgens een vast protocol. Datagestuurd Reinigen is een radicaal andere manier van werken. Deze nieuwe werkwijze levert regelmatig onbegrip en weerstand op. Hoe gaat Stadsbeheer hiermee om? Werken volgens een stapsgewijze implementatie in een aangepast tempo. Stuit de teamleider tijdens het werk op weerstand of vragen, dan licht de teamleider de verandering toe aan de hand van een voorbeeld die iedere werknemer begrijpt. Moet je een prullenbak leegmaken als er slechts 1 propje in zit of of als het propje van de berg afval valt? Laat je een wasmachine draaien voor 1 kledingstuk of vul je de trommel totdat ie vol is?

Een interessante dag

Waarom is een praktijkgerichte dag een waardevolle aanvulling voor ons? Vier dagen in de week werken we in de publieke sector aan grootschalige (verander)projecten. Iedere vrijdag leren we tijdens de masteropleiding Public Information Management theoretische kennis en achtergronden over (verander)trajecten. In deze summercourse hebben we ervaren hoe veranderprojecten in de praktijk uitwerken. We hebben aan den lijve ondervonden hoe datagestuurd reinigen verloopt. Van blikje in de berm tot aan de data-analyse op kantoor. Met onze eigen ogen zagen we welke impact een radicaal veranderproces heeft op de jarenlange werkervaring van de medewerkers.

Kortom: een leerzame dag.

Meer informatie over Datagestuurd Reinigen in Rotterdam? In deze video krijg je een beeld van Datagestuurd Reinigen door de Gemeente Rotterdam.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over ons traineeship.

Aanmelden