Het Traineeship Informatiemanagement

Vragen?

Het informatiemanagement traineeship is een leerwerktraject van twee jaar, waarbij het werken op opdrachten en persoonlijke ontwikkeling gecombineerd wordt met de masteropleiding Public Information Management.

Vragen?

Persoonlijke en professionele groei

PBLQ biedt jonge getalenteerde academici de kans om zowel persoonlijk als professioneel te groeien. Hoe? Tijdens onze masteropleiding public informationmanagement (MPIM) zijn zij aan zet. Wij faciliteren de MPIM, een persoonlijk leiderschap programma en uitdagende opdrachten. 

Jonge informatieprofessionals zijn nieuwsgierig, leergierig en staan open voor reflectie. Alles wat geleerd wordt brengen ze direct in de praktijk. Verbindend vermogen, een resultaatgerichte instelling en het nemen van initiatief maken hen een fijne collega om mee samen te werken.

Informatiemanagement in de praktijk: de opdrachten

Hoe leer je het snelst? Door alles wat je leert meteen in de praktijk te brengen, ervaren en feedback krijgen. Jonge informatieprofessionals gaan vier dagen in de week aan de slag bij (semi)publieke organisaties als de RDW, ICTU, VNG Realisatie, Logius, een grote gemeente of een ministerie. Ze leren niet alleen de theoretische kaders van informatiemanagement, maar ervaren meteen hoe het werkt in de praktijk.

In twee jaar tijd werken ze gemiddeld bij drie à vier verschillende opdrachtgevers. Waarom deze afwisseling? Informatiemanagement op een ministerie houdt net iets anders in dan bij een shared service centre. Deze verschillende ervaringen vergroten inzicht, versnellen het groeiproces en versterken skills van de jonge informatieprofessional. We gaan samen op zoek naar de beste match en de gedroomde opdracht.

Ervaringen van jonge informatieprofessionals:

Donna Lippes  -  Jonge Informatieprofessional

“PBLQ besteedt er veel aandacht aan om haar trainees te begeleiden, zodat wij ons kunnen inzetten voor een stabiele digitale samenleving. Dat mag ik doen tijdens mijn eerste opdracht bij de VNG.”

Saskia van der Meer  -  Jonge Informatieprofessional

‘Bij PBLQ leer je de burger centraal te zetten. Tijdens het traineeship zet PBLQ mij en mijn ontwikkeling centraal.’
‘Superleuk dat we in Brussel kennismaakten met allerlei typen organisaties en mensen. We konden al onze vragen stellen. En supergezellig, twee dagen met mijn collegatrainees op pad!"

Wetenschappelijke verdieping: de Master of Public Information Management

Trainees werken vier dagen in de week bij opdrachtgevers in de (semi)publieke sector. De vijfde dag is gereserveerd voor de masteropleiding Public Information Management. Ter verdieping van opgedane praktijkervaring volgen ze één dag in de week college in huis bij PBLQ, aangevuld met zelfstudie, de uitwerking van papers, studieopdrachten en een afrondende scriptie. 

De colleges worden gegeven door hoogleraren, docenten van verschillende universiteiten, gastsprekers uit de top van het publieke domein en adviseurs van PBLQ. Zij gaan in op actuele aspecten die komen kijken bij informatiemanagement in het openbaar bestuur, en koppelen dit aan hun eigen werkpraktijk. 

Na twee jaar wordt het ICT traineeship afgerond met een Master of Science diploma en beschikken trainees over de meest actuele inzichten op het gebied van informatiemanagement en het openbaar bestuur.  

Persoonlijke ontwikkeling

Persoonlijke ontwikkeling is de rode draad door het traineeship, maar wat houdt dat in? Op de dagen dat er geen college is, zijn er competentiedagen, waarin niet alleen gewerkt wordt aan praktische vaardigheden, maar vooral ook aan persoonlijke ontwikkeling. Er wordt gefocust op:

  • Leren over jezelf.
  • Persoonlijke voorkeursstijlen en gedrag.
  • Hoe je deze kennis effectief inzet in het werk als jonge informatieprofessional. 

Leren is reflecteren en spiegelen. Jonge informatieprofessionals krijgen een mentor, één van onze ervaren adviseurs die zich twee jaar aan hen verbindt. Mentoren coachen, sparren of inspireren door adviesopdrachten die zij zelf uitvoeren. Daarnaast gaan trainees actief met intervisie aan de slag.

Het tweejarig traject wordt gevolgd met medetrainees die allemaal enthousiast zijn, hart voor de publieke sector hebben en een gedeelde interesse in informatiemanagement. De trainees die al een jaar op weg zijn, zijn beschikbaar als buddy.