Het Traineeship Informatiemanagement

De springplank voor jouw carrière

Vragen?

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over ons traineeship.

Aanmelden

Het informatiemanagement traineeship is een leerwerktraject van twee jaar, waarbij je het werken op opdrachten en persoonlijke ontwikkeling combineert met de masteropleiding Public Information Management.

Vragen?

Neem jij de regie over je eigen ontwikkeling?

Dit is jouw kans om zowel persoonlijk als professioneel te groeien. Hoe? Tijdens onze masteropleiding public informationmanagement (MPIM) ben jij aan zet. Wij faciliteren de MPIM, een persoonlijk leiderschap programma en uitdagende opdrachten voor jou. 

Hoe word je succesvol in ons ICT traineeship? Je bent nieuwsgierig, leergierig en staat open voor reflectie. Alles wat je leert breng je direct in de praktijk. Met jouw verbindend vermogen, resultaatgerichte instelling en het nemen van initiatief ben jij de jonge informatieprofessional waar jouw collega's mee willen samenwerken.

Informatiemanagement in de praktijk: de opdrachten

Hoe leer je het snelst? Door alles wat je leert meteen in de praktijk te brengen, ervaren en feedback krijgen. Als jonge informatieprofessional ga je vier dagen in de week aan de slag bij (semi)publieke organisaties als de RDW, ICTU, VNG Realisatie, Logius, een grote gemeente of een ministerie. Je leert niet alleen de theoretische kaders over informatiemanagement, je ervaart meteen hoe het werkt in de praktijk.

In twee jaar tijd werk je gemiddeld bij drie à vier verschillende opdrachtgevers. Waarom deze afwisseling? Informatiemanagement op een ministerie houdt net iets anders in dan bij een shared service centre. Deze verschillende ervaringen vergroten je inzicht, versnellen jouw groeiproces en versterken jouw skills als jonge informatieprofessional.

Wat het uitdagend maakt? Op welke opdrachten je terecht komt, wanneer en voor hoelang. Het traineeship overheid is jouw leertraject. We gaan samen met jou op zoek naar de beste match en je gedroomde opdracht.

Informatiemanagement trainees
Onze Jonge Informatieprofessionals van de lichting 2018

Ervaringen van jonge informatieprofessionals:

Donna Lippes  -  Jonge Informatieprofessional

“PBLQ besteedt er veel aandacht aan om haar trainees te begeleiden, zodat wij ons kunnen inzetten voor een stabiele digitale samenleving. Dat mag ik doen tijdens mijn eerste opdracht bij de VNG.”

Saskia van der Meer  -  Jonge Informatieprofessional

‘Bij PBLQ leer je de burger centraal te zetten. Tijdens het traineeship zet PBLQ mij en mijn ontwikkeling centraal.’
‘Superleuk dat we in Brussel kennismaakten met allerlei typen organisaties en mensen. We konden al onze vragen stellen. En supergezellig, twee dagen met mijn collegatrainees op pad!"

Wetenschappelijke verdieping: de Master of Public Information Management

Als onderdeel van het traineeship informatiemanagement werk je vier dagen in de week bij opdrachtgevers in de (semi)publieke sector. De vijfde dag is gereserveerd voor je masteropleiding Public Information Management. Ter verdieping van je praktijkervaring volg je een dag in de week college in huis bij PBLQ, aangevuld met zelfstudie, de uitwerking van papers, studieopdrachten en een afrondende scriptie. 

De colleges worden gegeven door hoogleraren, docenten van verschillende universiteiten, gastsprekers uit de top van het publieke domein en adviseurs van PBLQ. Zij gaan in op actuele aspecten die komen kijken bij informatiemanagement in het openbaar bestuur, en koppelen dit aan hun eigen werkpraktijk. 

Na twee jaar rond je het ICT traineeship af met een Master of Science diploma en beschik je over de meest actuele inzichten op het gebied van informatiemanagement en het openbaar bestuur.  

Persoonlijke ontwikkeling: haal meer uit jezelf

Persoonlijke ontwikkeling is de rode draad door het traineeship, maar wat houdt dat in? Op de dagen dat er geen college is, zijn er competentiedagen, waarin je niet alleen werkt aan praktische vaardigheden, maar vooral ook aan je persoonlijke ontwikkeling. Je leert meer over:

  • jezelf
  • je persoonlijke voorkeursstijlen en gedrag.
  • hoe je deze kennis over jezelf effectief inzet in je werk als jonge informatieprofessional. 

Leren is reflecteren en spiegelen. Je krijgt een mentor, één van onze ervaren adviseurs die zich twee jaar aan je verbindt. De mentoren zet je in wanneer je wilt sparren over je opdracht, je wilt laten coachen, of je gewoon wilt laten inspireren door adviesopdrachten die zij uitvoeren. Daarnaast ga je actief met intervisie aan de slag.

Belangrijk zijn je medetrainees, die samen met jou het tweejarig traject doorlopen. Allemaal mensen zoals jij: enthousiast, jong, hart voor de publieke sector en een gedeelde interesse in informatiemanagement. Je bouwt met elkaar een intensieve band op, waar je later plezier van hebt en in ieder geval mooie verhalen oplevert. De trainees die al een jaar op weg zijn, zijn beschikbaar als buddy. Zij kunnen je wegwijs maken in het traineeship.

Je bent twee jaar verder. Hoe ziet dat eruit?

Twee jaar verder, je hebt de Master of Public Information Management behaald, een schat aan werkervaring rijker en de beschikking over een breed netwerk van PBLQ trainees, alumni, adviseurs en opdrachtgevers in de publieke sector. 

Veel van onze trainees vinden aansluitend aan hun traineeship een passende baan. Die vinden zij zelf, maar komt ook regelmatig voort uit één van de opdrachten. Met relatief veel relevante werkervaring ten opzichte van leeftijdsgenoten, zet je met dit traject een waardevolle stap op de arbeidsmarkt.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over ons traineeship.

Aanmelden