Aan de slag met data

Gepubliceerd op

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over ons traineeship.

Aanmelden

Laatst zat ik in de metro op weg naar mijn werk toen ik mij realiseerde dat mijn laatste opdracht van het Traineeship officieel was begonnen. De komende tijd mag ik als data-analist aan de slag, of om mijn collega te citeren: als data scientist. Wat precies het verschil is, is mij nog niet helemaal duidelijk. Maar wat wel duidelijk is, is dat ik met data aan de slag ga. Iets wat van grote waarde kan zijn als het op de juiste manier wordt geïnterpreteerd. 

Ik ga ervoor zorgen dat gegevens in informatie veranderen en daarmee bruikbaar worden binnen het project Informatie Ondersteund Beslissen bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Een plek waar ik mijn analytische vaardigheden, nieuwsgierige én kritische houding goed kan inzetten. Daarnaast is het een plek waar ook veel van de opgedane kennis vanuit de Master Public Information Management van pas komt. Om mijn eigenschappen en opgedane kennis nog beter in te kunnen zetten, ben ik zelfs aan het leren programmeren en ik kan er op dit moment al aardig mee uit de voeten. Wie had dat 1,5 jaar geleden bij de start aan het Traineeship gedacht?

Behalve dat ik mij veel bezighoud met het stoeien met gegevens, het programmeren en de praktische kanten hiervan, merk ik keer op keer dat de interpretatie van de data cruciaal is.

Behalve dat ik mij veel bezighoud met het stoeien met gegevens, het programmeren en de praktische kanten hiervan, merk ik keer op keer dat de interpretatie van de data cruciaal is. Juist hier komt dan weer mijn psychologische achtergrond en mijn statistische vaardigheden van pas. Want het juist interpreteren van data blijft toch een kunst en gelukkig één van mijn sterke kanten.

Tijdens het lesgeven in statistiek op de Universiteit bij de studie Psychologie merkte ik namelijk al hoe moeilijk het is om het statistische begrip over te brengen. De berekeningen zijn niet zo moeilijk, maar het is vooral het begrip wat erachter schuilt en wat de inzichten nu eigenlijk zeggen. Dat is ook precies wat ik weer als de uitdaging ervaar bij mijn rol als data-analist. 

Data wordt net als statistiek als een toverwoord gezien, maar de essentie en daarmee het gevaar, zit hem in de interpretatie. Gelukkig iets wat ik leuk vind en goed kan, als ik mijn opdrachtgever en collega’s mag geloven. 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over ons traineeship.

Aanmelden