De waan/zin van de transparante overheid

Wet open overheid

Gepubliceerd op

Vragen?

Keoma Jacobs-Moed

Jonge Informatieprofessional

06 12 34 56 78 06 12 34 56 78
Stuur mij een e-mail

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over ons traineeship.

Aanmelden

Iedereen kent ze, de wel gemanierde politicus die strooit met dure woorden omdat hij/zij een vaag idee de wereld in wil slingeren. Woorden zoals ‘open’ en ‘transparant’ bijvoorbeeld. Wat als deze woorden door ogenschijnlijk visionaire leden van de Tweede Kamer in een wet worden gedwongen? Een werkelijk transparante overheid of “Pure Donquichotterie”? Hoe verdwaald ben je in het overheidslabyrint als je denkt dat je idealen in een wet kunt vastleggen?

Vragen?

Keoma Jacobs-Moed

Jonge Informatieprofessional

06 12 34 56 78 06 12 34 56 78
Stuur mij een e-mail

Van Congo naar Den Haag

Toch is een dergelijke wet in de maak, en dat is spannend. Leuke spanning, want na enkele jaren in Burundi en Oost-Congo te hebben gewerkt krijgt spanning toch een iets andere lading. Inmiddels zit ik hoog en droog in de Haagse toren van het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) en ben ik betrokken bij het bijzondere wetstraject van de Wet open overheid (Woo).

Deze initiatiefwet uit 2012 is begin 2019 in een aangepaste vorm aan de Tweede Kamer aangeboden. De Woo verplicht de overheid om een vooraf gedefinieerde lijst documenten uit eigen beweging openbaar te maken, opdat openbaarheid de standaard zal zijn.

Samenwerken met een vakkundig ambtenaar is voor mij de grote meerwaarde van het advanced traineeship van PBLQ

Geen praatjes meer

Met de Wet open overheid op komst is de tijd van mooie woorden duidelijk voorbij. De idealen worden in droge juridisch sluitende zinnen, op een bureau vol paperassen door een gedreven wetgevingsjurist, woord voor woord gewogen, op papier gezet.

Donquichotterie, dan toch? Mijn inschatting is van niet. De initiatiefnemers vechten namelijk niet alleen, ze maken meer kans dan de hoofdpersoon uit Cervantes roman, doordat de Woo is opgenomen in ‘Vertrouwen in de toekomst’ (regeerakkoord, 2017). De Woo haalt het Staatsblad en zal vervolgens haar licht schijnen op een open en transparante overheid. Zover zijn we echter nog niet.

Franz Kafka en ik

Ja, ik word soms hoorndol van alle belangen, de lijntjes en het jargon. Zoiets als de ongrijpbaarheid die Josef K. ook ervaarde in het schrijven van Franz Kafka. We leven echter niet in een vroegtwintigste-eeuwse roman. Mijn ervaring is niet zoals de Kafkaiaans wereld van Het proces maar de wereld van mogelijkheden die je krijgt bij PBLQ om de overheid te versterken en zo de burger te dienen. Zonder idealen ben je pas echt verdwaald.  

Maak klein wat groot is

Ik werk samen met een ervaren ambtenaar van BZK die dit grootse Woo onderwerp vakkundig klein weet te houden zonder zich te laten verleiden tot randzaken. Samenwerken met een vakkundig ambtenaar is voor mij de grote meerwaarde van het advanced traineeship van PBLQ.

De kracht van dit traineeship bevindt zich in de combinatie van praktijkervaring en deelname aan de master Public Information Management aan de Erasmus Universiteit. Direct starten op een opdracht bij de overheid en één dag in de week naar college. Ik maak veel mee, heb een steile leercurve en ga iedere dag met veel plezier naar mijn werk.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over ons traineeship.

Aanmelden