Voedertijd

Gepubliceerd op

Vragen?

Ilse de Jonge

Jonge Informatieprofessional

06 24 92 98 11 06 24 92 98 11
Stuur mij een e-mail

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over ons traineeship.

Aanmelden

Bij mij op het werk is het twee keer per week voedertijd. Ik was nog niet bekend met dit fenomeen, maar het blijkt iets heel gezelligs. Elke dinsdag en donderdagochtend, meestal rond een uur of tien, komt er namelijk een meneer langs de koffiehoek om een krat fruit neer te zetten. Appels, bananen, sinaasappels en soms een mandarijn of nectarine. Van alles wat. Het levert de leukste taferelen op.

Vragen?

Ilse de Jonge

Jonge Informatieprofessional

06 24 92 98 11 06 24 92 98 11
Stuur mij een e-mail

Wanneer een collega opmerkt dat de bak is bijgevuld, loopt hij of zij met een appel in de hand naar de collega’s om ze hierop te wijzen. Deze collega’s maken vervolgens aanstalten om een stuk fruit uit de bak te pakken. Snel, voor het op is. Ik vind het leuk. 

Ik heb ook op werkplekken gewerkt waar geen of juist altijd fruit aanwezig was. Fruit past wel in de huidige tijd van de fitgirls, stappentellers, veganisme en al die andere food- en healthtrends. Maar dit systeem op basis van schaarste is eigenlijk veel leuker! Wanneer het fruit er altijd is, wordt het een commodity. Het is ‘normaal’ en ik hoor niemand er over. Wanneer het er nooit is hoor je er ook niemand over, en doen we het met de koffiemachine en meegebrachte bammetjes. Maar hier op kantoor is het bijna een happening. Ik heb nog nooit volwassen mensen zo blij gezien met een appel of een ietwat groene banaan. Het moment verbindt ons; als je tegelijk naar de krat toe rent kun je gelijk wel even het weekend bespreken. Of je nieuwe gezonde gewoonte. En ik weet het niet zeker, maar ik denk zelfs dat dit systeem voor meer fruitconsumptie zorgt dan wanneer het er altijd is. #fitophetwerk.

En ik weet het niet zeker, maar ik denk zelfs dat dit systeem voor meer fruitconsumptie zorgt dan wanneer het er altijd is. #fitophetwerk.

Het doet mij denken aan dat computerprogramma, dat wanneer je langer dan een half uur achter je computer zit gaat piepen dat je moet stretchen of bewegen. Het leuke van het menselijk gedrag is dat je dat in het begin een tijdje braaf doet, maar daarna niet meer. Er zijn maar weinig collega’s die dit programma langere tijd accepteren. Na een tijdje ga je klagen en daarna schakel je het stomme ding maar helemaal uit of probeer je er omheen te werken. Het zelfde principe gaat op bij de borden van Dick Bruna in straten waar een school is en dus veel kinderen over straat lopen. ‘De scholen zijn weer begonnen’ en andere borden die de bestuurders van auto’s in deze wijk tot rustig rijden moeten manen. Er is onderzoek naar gedaan: het schijnt een tijdje te werken. Totdat de bestuurders de borden al zo vaak hebben gezien dat zij ze niet meer opmerken. 

Elke dag hagelslag op je brood ging zelfs als kind al vervelen. Zo ook met het fruit op het werk; als het er altijd is merk je het niet meer op. Als het er nooit is mis je het niet. Als het er soms is, blijft het interessant. Zolang je ons incidenteel voedert, blijven we het leuk vinden en blijft de gezonde snack populair. Zou je dit principe niet ook kunnen toepassen om ambtenaren meer in beweging te krijgen, of creatiever te laten denken? Een soort van incidental nudging. Iedereen zo nu en dan op een lieve manier even wakker schudden. Ik zie kansen voor een gezondere ambtenarij.

Columnreeks

Deze column maakt onderdeel uit van een tweewekelijkse reeks, waarin Jonge Informatieprofessional Ilse de Jonge schrijft over iets wat ze meemaakt in haar dagelijks leven. Over de relatie tussen overheid en burger en de invloed van digitalisering op de samenleving. Over wat ze ziet tijdens haar werk als Jonge Informatieprofessional of leert tijdens haar opleiding, de Master of Public Information Management (MPIM). Over de invloed van digitalisering, het nieuws en de wereld om haar heen, maar ook over haar collega's, ambtenaren, borrelen op het plein en vergaderingen op maandagochtend.

Lees hier de andere columns van Ilse

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over ons traineeship.

Aanmelden