Versimpeling van de werkelijkheid

Gepubliceerd op

Vragen?

Ilse de Jonge

Jonge Informatieprofessional

06 24 92 98 11 06 24 92 98 11
Stuur mij een e-mail

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over ons traineeship.

Aanmelden

Huilend hangt een vriendin aan de lijn. Het is niet de eerste keer deze week: haar vriend heeft het uitgemaakt. Ik probeer haar zo goed mogelijk te troosten. Ik vertel dat het een eikel is en dat het niet aan haar ligt en van alles en nog wat meer. Ik meen het woord voor woord, hoewel ik weet dat het cliché is. Ik weet ook dat dit niet de laatste keer gaat zijn dat ik haar in tranen aan de telefoon heb. Ik voel me machteloos. Wat zou ik graag willen weten hoe ik haar kon helpen, of dat er een behandeling is voor een vriendin met een gebroken hart.

Vragen?

Ilse de Jonge

Jonge Informatieprofessional

06 24 92 98 11 06 24 92 98 11
Stuur mij een e-mail

In college hebben we het deze week over modellen. Dit is een onderdeel van onze tweede module van de Master of Public Information Management (MPIM) met de toepasselijke titel ‘Informatiemanagement’. Modellen kunnen helpen om grip te krijgen op de werkelijkheid. Het veel gebruikte 9-vlaksmodel (Rick Maes) is een goed voorbeeld; het kan helpen bij het ‘oplossen’ van het vraagstuk of er goede afstemming tussen business en ICT is binnen een organisatie. Het is een model met langs de horizontale as de kolommen business, informatie en technologie, en langs de verticale as de waarden strategie (richten), structuur (inrichten) en uitvoering (verrichten). Dit model kan als kapstok worden gebruikt voor verschillende organisatievraagstukken. Taken en verantwoordelijkheden, verschillende spelers en processen binnen de automatiseringsprocessen worden benoemd en met elkaar in relatie gebracht. 

Complexe organisaties, zoals de overheid, laten zich nou eenmaal moeilijk voorspellen aan de hand van een model.

Er ontstaat een discussie over het vatten van de werkelijkheid in een model. In hoeverre is dat mogelijk, en in hoeverre is het wenselijk? Complexe organisaties, zoals de overheid, laten zich nou eenmaal moeilijk voorspellen aan de hand van een model. Dit komt niet door de complexiteit en de veranderlijkheid van de werkelijkheid. Modellen versimpelen de werkelijkheid. Met behulp van een model kun je relaties zichtbaar maken en uitleggen wanneer je iemand van jouw punt wil overtuigen dat er toch écht iets misgaat in deze organisatie. Je kunt er gemakkelijker de vinger op leggen wáár het nou precies door komt dat er iets mis gaat. Het model geeft handvatten om het gesprek te starten en om dezelfde taal te spreken.

Een model als mogelijkheid om het mee gesprek te starten. Ik wou dat ik een model had waarmee ik het gesprek kon starten over een gebroken hart. En dan het liefst ook nog eentje om haar de komende periode door te laten komen. Een versimpeling van de complexiteit en de veranderlijkheid van de werkelijkheid. Wie ontwikkelt er zo een voor mij?

Columnreeks

Deze column maakt onderdeel uit van een tweewekelijkse reeks, waarin Jonge Informatieprofessional Ilse de Jonge schrijft over iets wat ze meemaakt in haar dagelijks leven. Over de relatie tussen overheid en burger en de invloed van digitalisering op de samenleving. Over wat ze ziet tijdens haar werk als Jonge Informatieprofessional of leert tijdens haar opleiding, de Master of Public Information Management (MPIM). Over de invloed van digitalisering, het nieuws en de wereld om haar heen, maar ook over haar collega's, ambtenaren, borrelen op het plein en vergaderingen op maandagochtend.

Lees hier de andere columns van Ilse

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over ons traineeship.

Aanmelden