Muziek in het ziekenhuis

Gepubliceerd op

Vragen?

Ilse de Jonge

Jonge Informatieprofessional

06 24 92 98 11 06 24 92 98 11
Stuur mij een e-mail

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over ons traineeship.

Aanmelden

De wereld werd vorige week opgeschrikt door een wereldwijde cyberaanval. Groot-Brittannië werd het hardst getroffen, het hele netwerk van ziekenhuizen werd platgelegd. Ziekenhuiscomputers werden ‘gegijzeld’. Computers en e-mailservers van medewerkers liepen vast. Verschillende afdelingen van de getroffen ziekenhuizen moesten hierdoor worden gesloten en telefoonverkeer was vaak onmogelijk. 

Vragen?

Ilse de Jonge

Jonge Informatieprofessional

06 24 92 98 11 06 24 92 98 11
Stuur mij een e-mail

Ondertussen had ik niks door, want ik zat in het ziekenhuis. Daar hield ik de hand vast van een vriend van mij die op de intensive care lag. Veel te jong om in het ziekenhuis te liggen. Dit had niet mogen gebeuren en het gebeurde toch. Ik keek naar de zusters die hem goed verzorgden, naar de buisjes en slangen om hem heen en naar het computerscherm naast zijn bed dat alles bijhield. Van de laatste onderzoekuitslagen tot zijn muziekkeuze. Want ja, zelfs daar kunnen ze voor zorgen in dit ziekenhuis; hij mag zo nu en dan naar zijn eigen favoriete muziek luisteren. Vertrouwde muziek kan er voor zorgen dat een patiënt sneller herstelt.

Ik wil niet weten wat er, naast de muziekvoorkeuren van een patiënt, allemaal nog in de gemiddelde ziekenhuiscomputer is opgeslagen. En wat er kan gebeuren als kwaadwillende hackers die informatie in handen krijgen.

Pas achteraf hoorde ik wat er aan de hand was. In een parallelle wereld had iemand het in zijn hoofd gehaald om ziekenhuizen plat te leggen, om daar geld mee te verdienen. Een enge gedachte. Geld verdienen over de ruggen van anderen is iets dat in een ziekenhuis plotseling heel erg dichtbij komt. “De aanvallen zijn puur gericht op afpersing”, schreef de Volkskrant. Een gedachte die moeilijk te bevatten is als je in een ziekenhuis rondloopt. Ik wil niet weten wat er, naast de muziekvoorkeuren van een patiënt, allemaal nog in de gemiddelde ziekenhuiscomputer is opgeslagen. En wat er kan gebeuren als kwaadwillende hackers die informatie in handen krijgen.

Privacy van patiëntgegevens is een belangrijk en veelbesproken onderwerp. Maar bij deze aanval was het dus zelfs mogelijk dat een patiënt een aanval van het één of ander kreeg, waarbij acuut medicijnen moeten worden toegediend, terwijl de arts niet in staat was geweest om in het dossier te kijken waar de patiënt in kwestie allergisch voor is. Met alle verschrikkelijke gevolgen van dien. Er zijn voor zover bekend nu geen mensen overleden, het noodplan dat de Britse ziekenhuizen in werking hebben gesteld heeft daarbij geholpen. Maar wat er allemaal hád of zóu kunnen gebeuren, daar durf ik niet aan te denken. Het had niet mogen gebeuren en het gebeurde toch. Vandaag ga ik weer naar het ziekenhuis. Gewapend met kaarten, hoop en nieuwe muziek.

Columnreeks

Deze column maakt onderdeel uit van een tweewekelijkse reeks, waarin Jonge Informatieprofessional Ilse de Jonge schrijft over iets wat ze meemaakt in haar dagelijks leven. Over de relatie tussen overheid en burger en de invloed van digitalisering op de samenleving. Over wat ze ziet tijdens haar werk als Jonge Informatieprofessional of leert tijdens haar opleiding, de Master of Public Information Management (MPIM). Over de invloed van digitalisering, het nieuws en de wereld om haar heen, maar ook over haar collega's, ambtenaren, borrelen op het plein en vergaderingen op maandagochtend.

Lees hier de andere columns van Ilse

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over ons traineeship.

Aanmelden