Maatwerk, brood en stoepkrijt

Gepubliceerd op

Vragen?

Ilse de Jonge

Jonge Informatieprofessional

06 24 92 98 11 06 24 92 98 11
Stuur mij een e-mail

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over ons traineeship.

Aanmelden

Tijdens mijn hardlooprondje in de vroege ochtend kom ik regelmatig stukken brood tegen die op straat liggen. Wat zeg ik, stukken; hele broden worden er zo nu en dan op straat gegooid. Op zo’n vroeg tijdstip, als de stad nog ontwaakt, lijkt dit verspilde voedsel extra zichtbaar. Vroeger bewaarde mijn oma altijd de kapjes van het brood, zodat we die op woensdagmiddag aan de eendjes konden voeren. Dat was dan een echt uitje, naar het slootje verderop. De eendjes leken wel blij met mijn twee kapjes, maar ik kan me niet herinneren dat er hele broden op straat lagen. Eendjes voeren is leuk, maar ik betwijfel of de vogels op hele broden zitten te wachten.

Vragen?

Ilse de Jonge

Jonge Informatieprofessional

06 24 92 98 11 06 24 92 98 11
Stuur mij een e-mail

Waar vogels worden gevoerd profiteren meestal de meeuwen en de duiven, maar ook de ratten. Precies die dieren die voor veel stadsoverlast zorgen. Ze maken vuilniszakken open, wat nog meer troep veroorzaakt, zorgen voor geluidsoverlast, worden steeds brutaler en poepen alles onder. Daar kun je letterlijk en figuurlijk goed ziek van worden. Niet alleen Den Haag kampt met overlast en grote hoeveelheden ‘vogelvoer’ op straat. De gemeente Amsterdam was het zat en heeft deze maand een voederverbod uitgevaardigd. Ze gaan “handhaven waar het nodig is” zegt Wethouder Laurens Ivens. “Uiteindelijk zal de handhaver ter plaatse beoordelen of het gaat om een moeder met kleuter die met twee sneden brood plezier hebben, of dat iemand met vuilniszakken tegelijk bezig is." (Uit Parool, 23 mei 2017)

Wat ik zo bijzonder vind aan deze casus is dat de wethouder zo duidelijk een maatwerkoplossing uitdraagt

Wat ik zo bijzonder vind aan deze casus is dat de wethouder zo duidelijk een maatwerkoplossing uitdraagt. Ik dacht meteen terug aan een andere recente discussie in Den Haag, die over het ‘stoepkrijtverbod’. Het werd een kunstenaar verboden om in Den Haag zijn kunst met stoepkrijt op de weg te kalken. Zelfs een kind van zes zou vooraf schriftelijk toestemming van de gemeente moeten vragen wil het een hinkelbaantje op de stoep voor de deur tekenen. Volgens artikel 2:42 lid 2 sub b van de Haagse APV is het namelijk verboden met kalk of krijt iets op de openbare weg aan te brengen. Er ontstond lokale ophef en een motie van Groen Links om het verbod op te heffen. Hoewel ik me niet kan voorstellen dat een kind van zes echt met een bekeuring van de straat gestuurd zou worden, maatwerk leek hier niet (meer) mogelijk. Kinderen moeten kunnen hinkelen dus de wet moest de deur uit. 

Maatwerk is belangrijk in overheidsbeleid. Al mijn collega’s, die vaak al lang in overheidsland rondlopen, zijn hiervan doordrongen. Veel ambtenaren en politici zijn dit ook. Toch wordt dit niet altijd goed opgepakt door elke overheidsinstantie. Communicatie is een belangrijke tool bij het uitdragen van maatwerk. De Amsterdamse wethouder communiceert simpel maar duidelijk. Voeren is niet okee, tenzij. Ongeacht hoe we het letterlijk in de wet gaan opschrijven. De handhavers krijgen de instructie mee om maatwerk toe te passen. 

Ik hoop dat de gemeente Den Haag het voorbeeld van de Amsterdamse wethouder gaat volgen. Dan kan ik weer rustig hardlopen en kan mijn buurmeisje van zes lekker stoepkrijten. Of de eendjes voeren. Wat ze maar wil.

Columnreeks

Deze column maakt onderdeel uit van een tweewekelijkse reeks, waarin Jonge Informatieprofessional Ilse de Jonge schrijft over iets wat ze meemaakt in haar dagelijks leven. Over de relatie tussen overheid en burger en de invloed van digitalisering op de samenleving. Over wat ze ziet tijdens haar werk als Jonge Informatieprofessional of leert tijdens haar opleiding, de Master of Public Information Management (MPIM). Over de invloed van digitalisering, het nieuws en de wereld om haar heen, maar ook over haar collega's, ambtenaren, borrelen op het plein en vergaderingen op maandagochtend.

Lees hier de andere columns van Ilse

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over ons traineeship.

Aanmelden