Komkommertijd verbroedert

Gepubliceerd op

Vragen?

Ilse de Jonge

Jonge Informatieprofessional

06 24 92 98 11 06 24 92 98 11
Stuur mij een e-mail

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over ons traineeship.

Aanmelden

De zomervakantie is mijn favoriete tijd van het jaar. En dan niet op het strand, maar op kantoor. In ambtenarenland kun je soms wel een kanon afschieten in de gangen. Het ideale moment van bezinning.

Vragen?

Ilse de Jonge

Jonge Informatieprofessional

06 24 92 98 11 06 24 92 98 11
Stuur mij een e-mail

Het is komkommertijd. Tijd voor ‘benen op tafel sessies’ en ‘out of the box denken’. Lekker brainstormen over waar we staan en waar we heen willen. Jammer dat Kees er niet is, maar we kunnen niet op hem wachten want als hij terugkomt uit Spanje dan zit Mariska inmiddels in de Dordogne, en Karel op Terschelling. 

Komkommertijd verbroedert. Mensen zeggen elkaar vaker gedag dan ooit in de gang of in de lift (er zijn nou eenmaal minder mensen), en we laten meer van onszelf zien dan normaal (letterlijk en figuurlijk). Via de vakantieverhalen van anderen kom je meer over je collega’s te weten dan je voor mogelijk had gehouden. De ene collega heeft het over het verdelen van de vakantiedagen (aha, ze zijn gescheiden), de andere collega blijkt een verborgen plantenliefhebber wanneer ze vertelt over het regelen van een oppas voor de plantjes tijdens haar vakantie. De een is dol op bakken aan zee, de ander gaat liever op een actieve wandelvakantie in een koeler gelegen gebied. Zo leer je nog eens wat over je collega’s. Informatie die waardevol is voor jullie samenwerking de rest van het jaar.

Iedereen is massaal jaloers op de collega’s die wel in hun zwembroek op het strand of naast het zwembad liggen.

Mijn favoriete komkommergesprek is de discussie over wat je wel en niet mag aantrekken naar kantoor op een warme zomerdag. Zo zijn sandalen voor mannen sowieso uit den boze, maar waar ligt de grens? Mogen vrouwen zich dan wel pantyloos in een peeptoe hakje hijsen? Mag een vrouw überhaupt met blote benen naar kantoor? En wat te zeggen van mannen in T-shirt…. Iedereen heeft wel een mening, het enthousiasme spat er zo nu en dan van af. Heerlijk, discussiëren in komkommertijd. 

Alles lijkt anders in komkommertijd. De stemming is meestal opgewekt (bijna vakantie!), maar is soms ook terneergeslagen (mijn vakantie alweer voorbij!). Het is buiten lekker warm en jij zit binnen dat rapport af te schrijven. Iedereen is massaal jaloers op de collega’s die wel in hun zwembroek op het strand of naast het zwembad liggen. Terwijl jullie braaf zitten door te tikken achter dat beeldscherm. Wat niet iedereen zich lijkt te realiseren is dat dit een goed teken is. Want gezamenlijk jaloers zijn verbroedert. De Minister is er toch niet, de baas waarschijnlijk ook niet, maar wij werken gezellig samen stug door. Lekker wat eerder naar huis naar die BBQ in de tuin of picknick in het park. Wat later aankomen omdat je bed zo lekker lag (er is toch niemand die het merkt), of wat langer lunchpauze want het zonnetje scheen zo lekker dat je jezelf aan je haren naar binnen moest sleuren voor dat ene overlegje. Samen met mensen die er net zo over denken. Je werkt minder uren, maar je bent wel productiever. Niemand wil zich schuldig voelen over te weinig werk verzetten (ambtenaren zijn zeer plichtsgetrouw), en er moeten nu eenmaal dingen af; je wilt nu geen overwerk riskeren, want de zon schijnt buiten!
 
Lang leve de zomervakantie, lang leve komkommertijd!

Columnreeks

Deze column maakt onderdeel uit van een tweewekelijkse reeks, waarin Jonge Informatieprofessional Ilse de Jonge schrijft over iets wat ze meemaakt in haar dagelijks leven. Over de relatie tussen overheid en burger en de invloed van digitalisering op de samenleving. Over wat ze ziet tijdens haar werk als Jonge Informatieprofessional of leert tijdens haar opleiding, de Master of Public Information Management (MPIM). Over de invloed van digitalisering, het nieuws en de wereld om haar heen, maar ook over haar collega's, ambtenaren, borrelen op het plein en vergaderingen op maandagochtend.

Lees hier de andere columns van Ilse

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over ons traineeship.

Aanmelden