Klem in het tramhokje

Gepubliceerd op

Vragen?

Ilse de Jonge

Jonge Informatieprofessional

06 24 92 98 11 06 24 92 98 11
Stuur mij een e-mail

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over ons traineeship.

Aanmelden

De tram reed net voor mijn neus weg, dus ging ik op het bankje zitten om te wachten op de volgende. Ik keek naar het bankje. Het beroemde, beruchte bankje. Het lokale nieuws stond er vol mee de laatste tijd; een kind was klem komen te zitten met zijn vinger in een van de gaatjes van het bankje. En later nog één. De brandweer had er bij moeten komen om de beide kinderen te bevrijden. De bankjes werden in het nieuws zelfs horrorbankjes genoemd.

Vragen?

Ilse de Jonge

Jonge Informatieprofessional

06 24 92 98 11 06 24 92 98 11
Stuur mij een e-mail

De ontwerper van de bankjes dacht dat overal rekening mee was gehouden bij het ontwerp. Het moest een bankje worden dat niet kapot te maken is door vandalen, waar de gemiddelde zwerver niet lekker op kan slapen maar waar je wel goed op kunt zitten, waar geen regen op blijft liggen en het bankje mag ook niet al te veel kosten. En nu werd besloten dat alle 1.100 nieuwe, gevaarlijke en ‘kind-onveilige’ bankjes in de regio Den Haag en Delft moeten worden vervangen. Omdat het nog even duurt tot de gloednieuwe bankjes zullen worden vervangen adviseerde een woordvoerder van de samenwerkende gemeenten alvast: 'Kinderen moeten gewoon niet hun vinger in de gaatjes stoppen.' Goh, slimme man zeg.

Tramhokje

Ik vind het een mooi voorbeeld van een typische reactieve stuip-reactie. Hoe vaak gebeurt het niet dat naar aanleiding van een incident de hele praktijk wordt aangepast. De Haagse politiek heeft hier soms ook een handje van. Wanneer er ergens iets mis gaat, worden er vragen gesteld en kan de politiek verantwoordelijke in een stuip schieten. Radicaal de andere kant op: niet bijsturen, maar de stekker eruit. Gesjoemeld door enkele belastingbetalers? Strengere controle voor iedereen! Kamervragen over het Elektronisch Patiëntendossier, hele wet weer op de schop. Stemcomputers mogelijk risicovol? Het rode potlood keert weer terug. Je kunt niet overal aan denken voor je een nieuwe maatregel introduceert. Dat merkte de ontwerper van de trambankjes ook. Je kunt een deel van de kinderziektes er uit vissen door middel van pilots, panels en meedenkers, maar je kunt niet alles voorzien. Is het dan nodig om meteen de stekker er helemaal uit te trekken?  

Vorige week zat ik opnieuw op de tram te wachten. Mijn oog viel op iets nieuws; de bankjes in de tramhaltes hebben een sticker gekregen. Een grote gele driehoek “Pas op voor je vingers!” sierde de bankjes. Ik denk dat we hiermee, samen met het advies van de woordvoerder, een heel eind gaan komen.

Columnreeks

Deze column maakt onderdeel uit van een tweewekelijkse reeks, waarin Jonge Informatieprofessional Ilse de Jonge schrijft over iets wat ze meemaakt in haar dagelijks leven. Over de relatie tussen overheid en burger en de invloed van digitalisering op de samenleving. Over wat ze ziet tijdens haar werk als Jonge Informatieprofessional of leert tijdens haar opleiding, de Master of Public Information Management (MPIM). Over de invloed van digitalisering, het nieuws en de wereld om haar heen, maar ook over haar collega's, ambtenaren, borrelen op het plein en vergaderingen op maandagochtend.

Lees hier de andere columns van Ilse

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over ons traineeship.

Aanmelden