Het nieuwe roken

Gepubliceerd op

Vragen?

Ilse de Jonge

Jonge Informatieprofessional

06 24 92 98 11 06 24 92 98 11
Stuur mij een e-mail

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over ons traineeship.

Aanmelden

Ik stap de tram in. Het is redelijk druk dus ik moet staan en kijk even rond. De mensen om me heen proberen elkaar niet aan te raken, zoeken een plekje aan een paal of handvat, zodat ze zich met een hand kunnen vasthouden terwijl ze met hun nek gebogen naar de smartphone in hun andere hand staren. Ze zeggen dat zitten het nieuwe roken is, maar wat te denken van al die gebogen nekken.

Vragen?

Ilse de Jonge

Jonge Informatieprofessional

06 24 92 98 11 06 24 92 98 11
Stuur mij een e-mail

Nieuwsgierig kijk ik rond. Het is zo normaal geworden om onderweg, lopend of in het openbaar vervoer, je ogen op je scherm te richten. Zelfs als we actief deelnemen aan het verkeer doen we dat met één oog op de weg en de andere op ons beeld gericht. Ik doe het zelf ook vaak, maar soms kijk ik verwonderd om me heen naar medereizigers of voorbijgangers. Wanneer  er iemand een misdrijf zou plegen en vervolgens wegrent zou niemand het merken. Niemand die er bij was kan getuigen tegen de verdachte. Want niemand heeft om zich heen gekeken. Iedereen keek naar het schermpje in zijn of haar hand.

Wie weet zijn de rookvrije zones van nu de toekomstige internetvrije zones.

We zijn zo aan dit beeld  gewend geraakt. Zelfs als Jonge Informatieprofessional voelde ik een generatiekloof toen een studente van nog geen twintig mij laatst vroeg hoe ik tijdens mijn studententijd dan van plek A naar B kwam als ik de weg niet wist. Zonder smartphone. Het lijkt nu haast onmogelijk en toch lukte het me (meestal) wel. Het straatbeeld verandert. We kunnen ons haast niet anders voorstellen. Eigenlijk heeft de smartphone met de jaren de sigaret vervangen. Want die is in het zelfde tempo uit het straatbeeld aan het verdwijnen. Vroeger rookte men in een restaurant, in de kroeg, op kantoor of in de trein. Wanneer we nu iemand zien roken kijken we hem of haar afkeurend aan en een dame die achter de kinderwagen zien lopen met een sigaret kan al helemaal op afkeurende blikken rekenen. Voor zover we haar überhaupt voorbij zien lopen dan. 

Hoe zal de wereld er over vijf, tien of twintig jaar uitzien? Zouden de mensen op straat of in de tram dan nog zo met de nek gebogen naar hun schermpje kijken? Vast niet. En de roker zal wel helemaal uitgebannen zijn tegen die tijd. Nu rookvrije zwembaden, schoolpleinen, speeltuinen en terrassen de grote steden al aan het veroveren zijn zal het niet lang meer duren of de rookvrije generatie is een feit. 

Wie weet zijn de rookvrije zones van nu de toekomstige internetvrije zones. Een internetverbod in de kroeg. Je moeder kan wel even wachten op antwoord nu je met je vrienden een biertje drinkt. Niet met je smartphone spelen bij het schoolplein, want dan geef je het slechte voorbeeld. Niet dat ene werkmailtje beantwoorden op het terras, nu is het tijd voor lunch of borrel. Waarschuwingsborden op straat “Teveel op je smartphone kijken is schadelijk voor de gezondheid” met een plaatje van een enge nekaandoening erbij. Zodra je je kantoor of huis uitloopt geen internet meer onderweg. Zodat je om je heen kunt kijken, met medereizigers kunt praten of je gedachten en gebeurtenissen van een stressvolle werkdag even kunt laten bezinken. Zodat je rustig je eten kunt koken en verteren tegen de tijd dat je thuis bent. Zodat je echt even alles hebt losgelaten in de tussentijd. Verbinding kunt maken met je omgeving. Geen internet onderweg. Het lijkt me niet eens zo’n gekke gedachte. 

Zitten is het nieuwe roken? Misschien is de smartphone wel het nieuwe roken.

Columnreeks

Deze column maakt onderdeel uit van een tweewekelijkse reeks, waarin Jonge Informatieprofessional Ilse de Jonge schrijft over iets wat ze meemaakt in haar dagelijks leven. Over de relatie tussen overheid en burger en de invloed van digitalisering op de samenleving. Over wat ze ziet tijdens haar werk als Jonge Informatieprofessional of leert tijdens haar opleiding, de Master of Public Information Management (MPIM). Over de invloed van digitalisering, het nieuws en de wereld om haar heen, maar ook over haar collega's, ambtenaren, borrelen op het plein en vergaderingen op maandagochtend.

Lees hier de andere columns van Ilse

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over ons traineeship.

Aanmelden