Fitbit

Gepubliceerd op

Vragen?

Ilse de Jonge

Jonge Informatieprofessional

06 24 92 98 11 06 24 92 98 11
Stuur mij een e-mail

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over ons traineeship.

Aanmelden

Voor mijn verjaardag heb ik een Fitbit gekregen. Als een kind zo blij ging ik er mee aan de slag. Door het bandje om mijn pols te dragen kan ik via een app zien of ik goed getraind heb, genoeg stappen heb gezet en of ik goed herstel na een intensieve training. Zo hoop ik op mijn volgende marathon een mooie tijd neer te kunnen zetten.

Vragen?

Ilse de Jonge

Jonge Informatieprofessional

06 24 92 98 11 06 24 92 98 11
Stuur mij een e-mail

Een aantal medestudenten huivert bij het idee van een systeem gebaseerd op zo veel persoonlijke gegevens, of een overheid met te veel kennis.

Tijdens college bespreken we de invloed van techniek op politiek en beleid. ‘Zou jij je gegevens vrijwillig afstaan aan een DNA databank?’ Is de vraag van de dag. Niet iedereen in onze groep heeft het zelfde vertrouwen in de overheid. Wat zou de overheid allemaal over jou te weten kunnen komen. Iedereen heeft immers wel wat te verbergen, blijkt ook uit het bekende veel besproken boek met vergelijkbare titel van Maurits Martijn & Dimitri Tokmetzis. Het gesprek komt op huidige trends en ontwikkelingen in de techniek. Wat nou als zorgverzekeraars massaal Fitbits zouden uitdelen, om op basis van gezonde leefpatronen te korten op de zorgverzekering, wat betekent dit voor ‘ongezonde’ mensen die minder bewegen, en wat betekent dit voor het systeem? Een aantal medestudenten huivert bij het idee van een systeem gebaseerd op zo veel persoonlijke gegevens, of een overheid met te veel kennis.

Fitbit | PBLQ

Wat gebeurt er met je gegevens, als die ergens worden opgeslagen? Waar worden ze opgeslagen, wie heeft toegang en waarom, en wat als het misgaat? Stel je voor dat het systeem gehackt wordt en al jouw gegevens op straat komen te liggen, of in verkeerde handen komen. Een eng idee. Maar tegelijkertijd geven we massaal onze gegevens aan grote bedrijven zoals Google en Facebook. De NS kent mijn reispatronen, de bank kent mijn bestedingspatroon en KPN weet waar ik ben met mijn mobiel op zak. Ik heb wel eens gehoord dat Albert Heijn op basis van aankopen en de bonus kaart soms eerder weet dat een vrouw zwanger is, dan zij zelf. Broodje aap verhaal? Ik weet het niet. Data-analisten en hackers kunnen veel, dat weet ik wel. Er zijn massa’s data om te koppelen, mijn Fitbit stuurt elke dag bergen gegevens naar de Cloud. 

Mijn vertrouwen in de overheid is groot. Net zoals ik er voor het gemak maar van uit ga dat de bank, Facebook, Google, KPN en mijn zorgverzekeraar voorzichtig omgaan met mijn gegevens, ga ik er ook vanuit dat de overheid zorgvuldig met mijn gegevens omgaat. Ik werk niet voor niets graag voor de overheid; ik denk dat er veel verbeterd kan worden (en daar help ik graag aan mee), maar ik denk ook dat er al heel veel wel goed gaat. Ik vind het wel fijn dat de Belastingdienst mijn formulier alvast voor mij invult en dat ik met mijn DigiD op veel plekken gemakkelijk kan inloggen. Zonder een beetje vertrouwen in de overheid én in de techniek, kunnen we immers niet blijven ontwikkelen en is innovatie ver te zoeken.

Ik kijk tevreden naar het bandje om mijn arm terwijl ik mijn schoenen aantrek om nog een rondje hard te lopen. Op naar een PR.

Columnreeks

Deze column maakt onderdeel uit van een tweewekelijkse reeks, waarin Jonge Informatieprofessional Ilse de Jonge schrijft over iets wat ze meemaakt in haar dagelijks leven. Over de relatie tussen overheid en burger en de invloed van digitalisering op de samenleving. Over wat ze ziet tijdens haar werk als Jonge Informatieprofessional of leert tijdens haar opleiding, de Master of Public Information Management (MPIM). Over de invloed van digitalisering, het nieuws en de wereld om haar heen, maar ook over haar collega's, ambtenaren, borrelen op het plein en vergaderingen op maandagochtend.

Lees hier de andere columns van Ilse

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over ons traineeship.

Aanmelden