De 6 lessen van de marathon

Gepubliceerd op

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over ons traineeship.

Aanmelden

Afgelopen weekend liep ik de marathon van Amsterdam. De een vindt het geweldig, de ander verklaart me voor gek. Ik snap dat wel, ik denk dat je ook wel een beetje gek moet zijn om 42,2 km te gaan hardlopen. Maar toch: je kunt er ook heel veel van leren. Daarom heb ik ze opgeschreven: De (4+2=) 6 lessen die ik heb geleerd van het rennen van de marathon.

Les 1:

Doorzettingsvermogen. De trainingen waren lang en zo nu en dan best vervelend. De laatste weken wilde ik écht niet meer. Ik wilde naar die ene borrel of dat etentje of ik wilde eens lekker op de bank gaan liggen. Wat het ook was: het kon niet, want ik moest trainen. Doorzetten. En dan nog de dag zelf. Mijn blessure werkte niet mee, toch doorzetten. Door rennen, doorzetten, gaan.

Les 2:

Hak het probleem op in stukjes. Deze wijze raad kwam van mijn collega. Ga ‘een stukje’ rennen raadde ze me aan. Ga niet met rennen met het idee dat je het ‘oneindige’ stuk van 42 km moet gaan rennen, maar begin met 5km. En nog eens 5. En nog eens 5. Houd het behapbaar. Iedere wedstrijd begint met de eerste stap. Stapje voor stapje kom je dichterbij.

Les 3:

Het gesprek met jezelf aangaan, en winnen. Iedereen kent het wel: dat stemmetje in je hoofd die zegt dat je iets niet kunt. Of die zegt dat je niet hoeft. Die zegt dat je niet naar de supermarkt hoeft of niet hoeft te gaan sporten vandaag. Die zegt dat je lui mag zijn als je eigenlijk een deadline hebt. Dat stemmetje praat ook tegen je als je gaat rennen. Dat stemmetje zegt dat je gek bent. Dat je niet hoeft en dat je niet wil. Ga het gesprek aan. En ga ondertussen gewoon door met lopen.

Les 4:

Plannen en prioriteren. Ik kon in de laatste weken van mijn voorbereiding niet ‘zomaar’ eens gek doen, een fles wijn leeg drinken, laat naar bed of gaan sporten op mijn rustdagen, ook niet gezellig met vriendinnen. Ik moest dingen afzeggen. En de afstanden waren te lang om voor mijn ontbijt of voor die ene vergadering te gaan rennen. Ik moest álles goed plannen. Voor én na mijn werk.

Je kunt fysiek én mentaal meer aan dan je denkt

Les 5:

Jezelf overwinnen. Je kunt fysiek én mentaal meer aan dan je denkt. Zes jaar geleden liep ik mijn eerste halve marathon. Ik vond het verschrikkelijk ver. Ik was gesloopt toen ik die finish over kwam. Nu heb ik mooi even die afstand verdubbeld. Wat leer je daarvan? Dat je je eigen grenzen kunt verleggen. Dat je meer kunt dan je vroeger kon, en dat je misschien meer kunt dan je denkt.

Les 6:

Hulp ontvangen. Vrienden en familie stonden me aan de kant aan te moedigen. Toen ik rond 36 km stopte met rennen, pakte een onbekende mijn hand en trok me mee. ‘Kom op! We zijn er bijna.’ Ik ging weer door. Even verderop waren het de mensen langs de kant die mijn naam begonnen te roepen toen ik niet meer wilde. Ze juichten me weer in een drafje.

En weet je wat nou zo leuk is? Al deze lessen zijn direct toepasbaar in mijn dagelijks werk. Ik kan beter plannen en prioriteren, en ik kan het probleem in stukjes hakken als ik niet weet hoe ik een probleem moet oplossen. Eerst de eerste stap, de rest is van later zorg. Ik kan hulp accepteren van collega’s wanneer het me even niet meer alleen lukt. Ik kan doorzetten, niet opgeven, en ik kan mezelf overwinnen. Iets heel erg spannends doen en er van leren, er beter in worden. En dat stemmetje in mijn hoofd, die zegt dat ik iets niet kan? Die presentatie, dat project? Die kan ik bedwingen. Ik heb een marathon gelopen, dit kan ik ook wel.

Waarschijnlijk zie je me de rest van de week met spierpijn en een zere knie door de gangen strompelen, maar het was mooi wél heel leerzaam, die marathon! Nu jij?

Columnreeks

Deze column maakt onderdeel uit van een tweewekelijkse reeks, waarin Jonge Informatieprofessional Ilse de Jonge schrijft over iets wat ze meemaakt in haar dagelijks leven. Over de relatie tussen overheid en burger en de invloed van digitalisering op de samenleving. Over wat ze ziet tijdens haar werk als Jonge Informatieprofessional of leert tijdens haar opleiding, de Master of Public Information Management (MPIM). Over de invloed van digitalisering, het nieuws en de wereld om haar heen, maar ook over haar collega's, ambtenaren, borrelen op het plein en vergaderingen op maandagochtend.

Lees hier de andere columns van Ilse

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over ons traineeship.

Aanmelden