Burgerlijke ongehoorzaamheid

Gepubliceerd op

Vragen?

Ilse de Jonge

Jonge Informatieprofessional

06 24 92 98 11 06 24 92 98 11
Stuur mij een e-mail

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over ons traineeship.

Aanmelden

Eigenlijk ben ik heel braaf. Door de weeks ben ik aan het werk en vrijdag ben ik meestal op tijd op college, heb ik al gesport en mijn huiswerk gemaakt en ben ik goed voorbereid op mijn collegedag. Toch vind ik het leuk om af en toe grinnikend iets te doen wat niet helemaal de bedoeling is.

Vragen?

Ilse de Jonge

Jonge Informatieprofessional

06 24 92 98 11 06 24 92 98 11
Stuur mij een e-mail

Zo zette ik vanochtend mijn fiets vast aan een paal met daar bovenop een bordje met een rode streep en de tekst: geen fietsen plaatsen. Ik heb er zelfs nog een foto van gemaakt. Toen ik terugkwam van de sportschool, klaar om naar college te gaan, had ik een kaartje aan mijn fiets hangen met daarop de boodschap dat ik mijn fiets verkeerd gestald had en de tijd waarop de fiets was ‘betrapt’. Ik had 30 minuten om een einde te maken aan de geconstateerde overtreding, anders zou mijn fiets worden verwijderd.

Ik ben blij dat de gemeente me wel een waarschuwing geeft zodat ik 30 minuten de tijd heb om mijn fiets weg te halen. Dat maakt dat ik mijn fiets wel even buiten de witte vlakken durf te zetten als ik snel een boodschap ga halen of hem aan een foutparkeerbord vast durf te maken wanneer ik ga sporten. Waardoor ik dus eventjes een klein beetje burgerlijk ongehoorzaam ben.

Foto: Ilse de Jonge, column
Op de foto: Ilse de Jonge

Er is maar één ding waar ik wel een beetje bang voor ben in het Haagse centrum, en dat is de Fietscoach. Ik schrijf het voor de zekerheid zelfs maar met een hoofdletter, je weet immers maar nooit. Fietscoaches zijn van die mensen die rondlopen om jou dringend aan te spreken op je gedrag, wanneer je je fiets net buiten het witte vlak zet bijvoorbeeld. En ze blijven net zo lang boos kijkend naast je staan totdat jij je fiets hebt verplaatst.

De Fietscoach is onderdeel van het fietsbeleid van de gemeente Den Haag. Het fietsbeleid in de binnenstad (waar ik woon, werk, college volg en mijn boodschappen doe) wordt steeds strenger. Als je fiets niet binnen de witte strepen past dan wordt hij weggehaald. En de witte vakjes lijken ook nog eens steeds kleiner te worden. Ik begrijp het wel, en toch vind ik het maar stom. Mijn fiets die ik daar een half uur of een uur wil neerzetten voor een snelle boodschap past bijna nooit in het rekje of binnen de witte strepen terwijl ik dag na dag dezelfde fietsen op dezelfde plek in het rek zie staan. Toch zegt de gemeente ook een streng weesfietsenbeleid te hanteren. Zo halen ze volgens de website van de gemeente Den Haag fietswrakken weg en fietsen die langer dan 7 dagen op dezelfde plek binnen het centrum staan. 

Mijn snel neergegooide fiets bij de Albert Heijn of HEMA in de Grote Marktstraat is geen weesfiets. De weesfiets is de fiets die achterblijft aan het rek nadat de winkels al dicht zijn. De Fietscoach en de ambtenaar die de fietsen wegknipt werken echter niet ’s nachts, dus de helft van de rekken blijven dan gewoon bezet. Zodat wanneer de winkels weer open gaan de snelle parkeerder zijn fiets buiten het rek zet. En zo de Fietscoach boos maakt. Maar hopelijk wel stiekem een beetje kan glimlachen om zijn of haar eigen burgerlijke ongehoorzaamheid.

Columnreeks

Deze column maakt onderdeel uit van een tweewekelijkse reeks, waarin Jonge Informatieprofessional Ilse de Jonge schrijft over iets wat ze meemaakt in haar dagelijks leven. Over de relatie tussen overheid en burger en de invloed van digitalisering op de samenleving. Over wat ze ziet tijdens haar werk als Jonge Informatieprofessional of leert tijdens haar opleiding, de Master of Public Information Management (MPIM). Over de invloed van digitalisering, het nieuws en de wereld om haar heen, maar ook over haar collega's, ambtenaren, borrelen op het plein en vergaderingen op maandagochtend.

Lees hier de andere columns van Ilse

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over ons traineeship.

Aanmelden