Zomerhacks en kluisjes

Gepubliceerd op

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over ons traineeship.

Aanmelden

Ik ben dol op van die gekke YouTube-filmpjes met ‘life-hacks’. Je kunt allerlei filmpjes bekijken over hoe je van een IKEA-tafeltje een plantenbak maakt, ideeën om met een likje verf een meubel van je oma te veranderen in iets hips, maar ook hacks zoals haarspray op je benen om te zorgen dat je jurkje niet omhoog kruipt weten mij keer op keer te verbazen en te vermaken.

Deze week keek ik naar een filmpje met zomerhacks. Manieren om je koffer handig in te pakken, of de tip om je strandlaken te vervangen voor een onderlaken zodat de elastieken randjes het zand buiten boord kunnen houden. Een andere interessante hack die langskwam was het opensnijden van een oude zonnebrandfles om als portemonnee te gebruiken. De kans is immers klein dat wanneer jij in het water ligt een dief jouw zonnebrand komt stelen; hij op zoek is naar je portemonnee.

Mijn vorige column schreef ik over het initiatiefvoorstel van twee Kamerleden om een digitale kluis in de richten. Ik vind het een interessant initiatief dat me aan het denken heeft gezet. Een digitale kluis die belangrijke persoonsgegevens van een burger digitaal opslaat op één veilige plek. 

Wanneer er één digitale kluis zou komen voor onze persoonsgegevens, verwacht ik dat ook de ‘dieven’ niet stil gaan zitten.

Deze zomer zullen veel toeristen worden beroofd van handtas of portemonnee. Op het strand, of door een of andere zakkenroller op een toeristische plek in het buitenland. Ook zijn er nog de kluisjes in hotelkamers. Ik vraag me iedere keer weer af hoe veilig die zijn. ‘Verstopt’ in de gang, onder het bureau of in de kledingkast. Ik kan me niet voorstellen dat de gemiddelde dief niet weet waar die kluis te vinden is. Of waar de loper of code waarmee je alles open krijgt te vinden is, achter de balie bijvoorbeeld. Even de baliemedewerker afleiden en dan kan je handlanger ondertussen alle kluisjes openen. Lijkt me niet heel moeilijk en als iedereen de kluis gebruikt, is de winst die de dieven samen kunnen verdelen ook aanzienlijk.

De verwachting om iets van waarde aan te treffen trekt dieven aan. Zo werkt het ook met de portemonnee of handtas die meestal meer waarde bevatten dan het rolkoffertje met voornamelijk kleding. Cash en bankpasjes stop je nou eenmaal niet diep weg in je koffer maar die houd je in de hand. De dief weet dat ook. Het is niet het onbreekbare dat een dief aantrekt tot de kluis maar de verwachting van waarde. Een manier waarop die waarde wordt binnengeharkt die wordt er later nog wel bij bedacht. 

Wanneer het wetsvoorstel van D66 en de VVD doorgang vindt, en er één digitale kluis zou komen voor onze persoonsgegevens, verwacht ik dat ook de ‘dieven’ niet stil gaan zitten. Een kluis trekt dieven aan net zoals een drukke toeristische markt zakkenrollers aantrekt. En dan hebben we geen zomerhack maar een persoonsgegevenshack aan onze broek hangen. Met alle gevolgen van dien wat er kan gebeuren als je identiteit wordt gestolen, zie het verhaal van Boudewijn Duivesteijn in mijn eerdere column.

Ik denk dat ik mijn spullen van waarde deze zomer dan toch liever in een opengesneden fles zonnebrand verstop.

Columnreeks

Deze column maakt onderdeel uit van een tweewekelijkse reeks, waarin Jonge Informatieprofessional Ilse de Jonge schrijft over iets wat ze meemaakt in haar dagelijks leven. Over de relatie tussen overheid en burger en de invloed van digitalisering op de samenleving. Over wat ze ziet tijdens haar werk als Jonge Informatieprofessional of leert tijdens haar opleiding, de Master of Public Information Management (MPIM). Over de invloed van digitalisering, het nieuws en de wereld om haar heen, maar ook over haar collega's, ambtenaren, borrelen op het plein en vergaderingen op maandagochtend.

Lees hier de andere columns van Ilse

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over ons traineeship.

Aanmelden