Wervingskracht

Gepubliceerd op

Vragen?

Gert Jan Appelhof

Jonge Informatieprofessional

06 43 03 54 64 06 43 03 54 64
Stuur mij een e-mail

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over ons traineeship.

Aanmelden

ICT is voor 90% organiseren. Deze wijsheid uit de Master of Public Information Management klopt, merkte ik in mijn tweede traineeopdracht als jonge informatieprofessional bij PBLQ. De projectopdracht waarmee ik aan de slag ging, was: schaf een rijksbrede, toekomstbestendige oplossing aan ter ondersteuning van het werving- en selectieproces.

Vragen?

Gert Jan Appelhof

Jonge Informatieprofessional

06 43 03 54 64 06 43 03 54 64
Stuur mij een e-mail

De Rijksoverheid wil een aantrekkelijke werkgever zijn en blijven. Ik werkte in het projectmanagement voor de regievoerder van het project, het Expertisecentrum Organisatie & Personeel (EC O&P, onderdeel van Binnenlandse Zaken). Vijf grote uitvoeringsorganisaties – naast EC O&P en strategisch partner P-Direkt ook de Belastingdienst, Defensie, de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), Rijkswaterstaat– trekken hier met elkaar in op, voor het eerst. Samen hebben zij twee derde van het personeel van het Rijk en Defensie in dienst: ruim 120.000 ambtenaren. In volgende fases kunnen ook andere Rijksonderdelen, zoals de ministeries, aansluiten.

Voordat je een oplossing gaat aanschaffen denk je eerst goed na wat je wilt: wat zijn mijn eisen en wensen? Aan welke standaarden moet worden voldaan? Hoe regelen we de financiering, de privacy? Een hoop technische termen en afkortingen komen voorbij: SaaS, ABDO, PIA, GEB, ESB, IAR.

Structuur is cruciaal, omdat je alleen afspraken tussen organisaties kunt maken als je beslissingen binnen je eigen organisatie kunt maken.

Belangrijker dan de termen is hun impact voor de organisatie – en dus waarvoor je wilt kiezen. Structuur en presentatie zijn dan cruciaal. Hier heb ik – die werving en selectie alleen kent als sollicitant – mijn bijdrage kunnen leveren. Als jonge informatieprofessional kun je prima snel veel informatie ordenen en visualiseren, zowel technisch-inhoudelijk als politiek-sensitief. En als ik het niet snap, dan kun je er een bestuurder niet mee vermoeien – een mooie controle voor beleidsstukken, lijkt me.

Structuur is cruciaal, omdat je alleen afspraken tussen organisaties kunt maken als je beslissingen binnen je eigen organisatie kunt maken. De beslissers in de stuurgroep willen een advies vanuit de inhoudelijke experts, die op hun beurt informatie ontvangen van de werkgroepleden. In het begin was het vaak zoeken welk station wanneer moest worden aangedaan, maar inmiddels rijdt dit treintje voor iedere beslissing – met spoorboekje, want er is een overzicht waarop staat waar wanneer door wie over beslist gaat worden. Wel zo helder. 

Behalve structuur is ook de presentatie belangrijk. Alle betrokkenen – beslissers, maar ook gebruikers en beheerders – hebben een hoop andere taken, zijn vaak minder goed ingevoerd op het dossier en willen toch snel een goed beeld krijgen. In het project leerde ik heldere, visuele overzichten te maken – bij voorkeur in één plaat. Dit dwingt om goed na te denken over de kernboodschap. Dat geeft helderheid en het vertrouwen dat je in control bent. 

Steeds duidelijker zien de organisaties: dit project gaat onze wervingskracht vergroten. En steeds duidelijker zie ik: ik leer organiseren, structureren en presenteren – dit traineeship maakt ook mij aantrekkelijker. Wie weet vinden één van deze organisaties en ik elkaar binnenkort opnieuw, via de oplossing waar we samen aan hebben gewerkt.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over ons traineeship.

Aanmelden