Aan de slag bij een nieuwe opdrachtgever: de Hoge Raad der Nederlanden

Gepubliceerd op

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over ons traineeship.

Aanmelden

Zijn eerste werkdag eindigde met de kerstborrel. Jonge Informatieprofessional, Gert Jan Appelhof kon zijn eerste werkdag bij de Hoge Raad der Nederlanden niet beter starten. Daar is hij begonnen aan zijn derde en afsluitende opdracht binnen het traineeship van PBLQ. Niet eerder deed PBLQ vanuit het traineeship een opdracht voor de Hoge Raad.

Foto: Gert Jan Appelhof

Gert Jan vertelt: “Voor mij is de Hoge Raad een prachtige opdrachtgever. Tijdens mijn studie Rechten heb ik veel arresten van de Hoge Raad gelezen. De Hoge Raad is de hoogste rechter in Nederland op het gebied van civiel recht, strafrecht en belastingrecht dus  zijn uitspraken komen vaak in de tekstboeken en in de media terecht. Ik vind het een eer om in deze organisatie te mogen rondlopen. In een prachtig pand ook nog.” Zittingen heeft Gert Jan nog niet gezien. “Die zijn er, behalve de rolzittingen, ook niet veel. De meeste zaken worden geheel schriftelijk afgedaan. De raadsheren, zoals de rechters hier heten, stellen de tekst van de uitspraak (arrest) in beslotenheid op. De uitspraak zelf is beperkt tot het voorlezen van de eindbeslissing. Binnen een paar  minuten zijn de zittingen voorbij.”
(Foto: vlnr Ädwin Rotscheid, Jean Beumer en Gert Jan Appelhof)

Privacyrichtlijn

Het komende halfjaar werkt Gert Jan aan het project Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) . Deze privacywetgeving is geldig vanaf 25 mei 2018. Het meest bekend is dat organisaties bij overtreding van de wet hoge boetes kunnen krijgen, oplopend tot 4 procent van de jaaromzet. Volgens Gert Jan is de belangrijkste bijdrage van de AVG dat persoonsgegevens niet langer een thema voor IT’ers is, maar ook de aandacht van bestuurders en medewerkers zal krijgen - dit komt ook naar voren in discussies binnen de Master of Public Information Management, die onderdeel uitmaakt van het traineeship. 

In zijn vorige opdracht bij het Expertisecentrum Organisatie & Personeel (Ministerie van Binnenlandse Zaken) was Gert Jan al betrokken bij het opstellen van privacydocumenten, zoals impact assessments. "Wat ik echt heb ervaren is dat je niet in je eentje zo’n document kunt opstellen. Daarom is het mooi dat de Hoge Raad de hele organisatie betrekt. Deze week was onze eerste sessie. Naast juristen waren er ook mensen vanuit functioneel beheer, communicatie en het management aanwezig. De afdelingen zien de AVG ook als een kans om hun werkwijze weer eens goed te evalueren.”

Kwaliteitsverbetering

Projectleider Jean Beumer: “Nadat we vanuit de Hoge Raad via het Ministerie van J&V de opdracht voor een informatiespecialist hadden uitgezet, is Gert Jan als beste kandidaat uit de selectieprocedure gekomen. Ik kijk als projectleider uit naar de verdere samenwerking met Gert Jan.” 

Directeur bedrijfsvoering Ädwin Rotscheid voegt toe: “Het is duidelijk dat het voor de Hoge Raad als hoogste rechter belangrijk is om te voldoen aan de eisen van de AVG, maar we willen dit traject niet benaderen als een verplicht nummer, maar als een proces dat een echte bijdrage levert aan kwaliteitsverbetering van onze processen.” 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over ons traineeship.

Aanmelden