Een stapje terug

Gepubliceerd op

Vragen?

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over ons traineeship.

Aanmelden

Het is alweer anderhalf jaar geleden dat ik van mijn vorige baan overstapte naar het informatiemanagement programma van PBLQ. Sommige mensen uit mijn omgeving verklaarden me voor gek. ‘Wat? Ga je na drie jaar werken als adviseur nog een Traineeship volgen? Is dat niet een behoorlijke stap terug?’ Mijn motivatie had wat uitleg nodig.

Inmiddels ben ik diverse boeiende opleidingsdagen en dynamische opdrachten verder.  Ik vind het interessant om te merken hoe mijn leerproces gaandeweg verloopt. Bijvoorbeeld hoe mijn perspectief op de inbedding van technologische innovaties in onze samenleving is veranderd. 

Het presenteert de keerzijde van het fundamentele recht op informatie of het verstrekken van volledige transparantie aan iedereen om je heen. 

De PBLQ-filmvertoning van ‘the Circle’ afgelopen voorjaar was een moment waarbij ik me hier weer van bewust werd. Hoewel deze film in diverse recensies behoorlijk wordt afgekraakt en ook op IMDB geen bijzonder hoge score kent, liegt de les die ons in het verhaal wordt voorgeschoteld er niet om. Het presenteert de keerzijde van het fundamentele recht op informatie of het verstrekken van volledige transparantie aan iedereen om je heen. 

Al is deze film niet uniek in het aanbod aan literatuur, films en series die rond dit thema verschenen zijn (denk bijvoorbeeld aan het boek ‘Je hebt wel iets te verbergen’ van de Correspondent, of aan de serie ‘Black Mirror’), is de veranderende opvatting over privacy die zich tijdens de film voltrekt herkenbaar. Van een ambitie om alles wat gebeurt meetbaar en openbaar te maken tot het benadrukken van de waarde om een mate van autonomie en regie te kunnen behouden.

Voorafgaand aan het opleidingsprogramma werd ik – met een achtergrond in ruimtelijk-economische ontwikkelingen - enthousiast van alles wat ook maar iets met de toepassing van nieuwe technologieën in ons dagelijks leven te maken had. Zonder verder te kijken naar hoe gegevens verder uitgewisseld en in een andere context gebruikt kunnen worden. 

Van een ‘hoera’ stemming rondom elke ‘smart’ pilot of project met nieuwe datastromen dat zich ontvouwt, is er in mijn blikveld inmiddels ook aandacht voor de andere kant van de medaille: met een bewustwording dat goede bedoelingen ook in minder goede situaties uit kunnen monden.

Wie had twee jaar geleden gedacht dat ik vanuit eigen interesse het opleidingsprogramma met een onderzoek over de implementatie van privacy-by-design zou afsluiten? Dat schijnbare stapje terug heeft me veel gebracht. 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over ons traineeship.

Aanmelden