Wat betekent de Europese Unie voor de Nederlandse overheid?

Jonge Informatieprofessionals brachten een werkbezoek aan Brussel

Gepubliceerd op

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over ons traineeship.

Aanmelden

In januari 2018 is een nieuwe groep Jonge Informatieprofessionals gestart met hun traineeship bij PBLQ. Hier combineren wij een tweejarig traject van werken met de Master of Public Information Management (MPIM) in samenwerking met de Erasmus Universiteit. Als onderdeel van dit programma brachten we onder leiding van PBLQ adviseur Ingrid van Wifferen op 8 en 9 maart een bezoek aan enkele Nederlandse en Europese instellingen in Brussel.

De ochtendreis per internationale trein begon met vertraging, maar rond half elf arriveerden we bij ons hotel in hartje Brussel. Na de lunch vertrokken we naar onze eerste bestemming, de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) waar oud-collega en tevens oud-trainee Liza Abrahamse ons bijpraatte over het digitale paspoort en enkele internationale projecten tussen de RDW’s van verschillende lidstaten in Europees verband.

Brussel werkbezoek

Met de metro vervoerden we ons daarna naar de tweede locatie, het Europees Parlement. In dit imposante gebouw kregen we, naast een rondleiding, een uitleg van Mathias Vermeulen, medewerker van D66-Europarlementariër Marietje Schaake. Het werd een interactieve aangelegenheid waar de spreker uitgebreid vertelde over lobbyen in de praktijk, hoe nationale standpunten verschillen van standpunten in de Europese fracties en hoe iedere medewerker zich actief bezighoudt met zijn of haar eigen beleidsdossier ter ondersteuning van een Europarlementariër.

Het programma eindigde deze donderdag met een diner bij een Italiaans restaurant, typisch Belgisch! Na de genuttigde pasta’s en pizza’s werd het tijd om Brussel te gaan verkennen. Veel verder dan het bekende café Delirium zijn we die avond overigens niet gekomen. Een matige band begeleidde onze zoektocht naar het perfecte Belgische biertje. Deze zoektocht zorgde voor enkelen voor een kort nachtje slaap en stiekem zelfs een beetje hoofdpijn.

De vrijdag begon gelukkig met koffie bij het Huis van de Nederlandse Provincies. Hier kregen we van Raphael Lepot, met passie voor zijn eigen Limburg, een uitleg over zijn rol als belangenbehartiger van Limburg op Europees niveau. Hij legde ons uit hoe een lobby in zijn werk gaat en hoe de Nederlandse provincies samen in Brussel optreden om sterker te staan, waarbij elke provincie een afvaardiging in Brussel heeft als brug tussen het provinciale bestuur en het Europese bestuur. Regionale problemen worden door de vertegenwoordigers op Europees niveau op de agenda gezet. Het was een interessant bezoek bij een organisatie waarvan velen het bestaan niet wisten.

Foto Brussel werkbezoek

Het programma werd naast het gebouw van de Europese Commissie voortgezet met een bezoek aan VNO-NCW. Jan-Willem Visser legde ons uit dat het hun taak is om de positie van het Nederlandse bedrijfsleven te versterken door Nederlandse prioriteiten op de Europese agenda te plaatsen door lobbyen, hetgeen voornamelijk achter de schermen gebeurt. 

De volgende twee presentaties waren op het Europese perspectief gericht. Bij de European Data Protection Service praatte een Spaanse medewerker ons met enthousiasme bij over de privacywetgeving in Europa en hun werkzaamheden voor de Europese instellingen. Het volgende bezoek bracht ons bij een onderdeel van de Europese Commissie, niet gelegen in het welbekende gebouw maar in een troosteloze buitenwijk van Brussel. Het thema sloot echter perfect aan op de werkzaamheden binnen PBLQ. Hoe kunnen overheden hun digitale dienstverlening vergroten en welke rol kan Europa hierin spelen? Ook bij deze presentatie kwam de rol van Estland als voorloper op het gebied van digitale dienstverlening naar voren.

Thijs de Roo  -  Jonge Informatieprofessional

Hoe kunnen overheden hun digitale dienstverlening vergroten en welke rol kan Europa hierin spelen?

Ons laatste bezoek brachten we aan de Permanente Vertegenwoordiging in Brussel, niet te verwarren met de Nederlandse Ambassade. Stefan Koreneef nam ons in een interactieve sessie mee door zijn werkzaamheden en enkele interessante ontwikkelingen in Brussel. Hij ging met de nodige humor uitgebreid in op vragen hetgeen een fijn einde van ons Brussel bezoek was. De terugreis naar Nederland verliep voor sommigen helaas niet zoals gewenst. Een kapotte trein betekende vertraging van anderhalf uur, maar desalniettemin was het een zeer geslaagd bezoek als onderdeel van het traineeprogramma.

De opgedane ervaringen kunnen ons als trainees richting geven voor ons programma. Wat voor soort opdrachten lijkt ons interessant, maar bovendien bij welke werkgever zou ik willen werken? Hiervoor hebben wij nog tot januari 2020 de tijd, als wij onze Master of Public Information Management afronden.

Bekijk hier de video met sfeerimpressie van het werkbezoek

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over ons traineeship.

Aanmelden