Verbinden zonder grenzen

Geschreven door: Björn Brusse - Jonge Informatieprofessional

Vorige week was ik een paar dagen voor familiebezoek in Göteborg, Zweden. Tijdens een diner bij mijn neef Kalle (programmeur) en zijn vriendin Julia (biochemicus), spraken we over de verbinding van IT en gezondheid. Ik vertelde enthousiast over mijn eerste paar weken bij PBLQ en mijn eerste opdracht bij Nictiz. We hadden het erover hoe spectaculair het was om mee te maken dat uiteenlopende stakeholders zoals ICT-specialisten, patiënten, artsen en bestuurders met elkaar in contact komen. En hoe zij zich soms verbazen en vooral leren van elkaars kennis en ervaringen op het gebied van eHealth.

We hadden het erover hoe spectaculair het was om mee te maken hoe uiteenlopende stakeholders met elkaar in contact komen.

Na een smörgåsbord aan bevindingen stond ik bij de tramhalte nog na te denken over de vragen; ‘Wat kunnen ‘we’ in Nederland leren van Zweden wanneer het gaat om eHealth?’ en ‘Wat zijn de positieve en negatieve gevolgen van de gescheiden organisatieniveaus van gezondheidszorg; vooral voor de kwaliteit en snelheid van informatievoorziening en -deling?’.

Een vraag van meer acute en praktische aard stelde ik maar direct aan twee wat oudere Göteborgare die ook bij de halte stonden te wachten. Of ik in de tram een kaartje kon kopen voor mijn ritje het centrum in. Ze raadden me aan de Västtrafik-app te downloaden, dan kon ik in de app een vervoersbewijs aanzetten, voor een paar kronen. Ze lieten me zien hoe dat werkte. Handig!

Een paar dagen na mijn trip naar Zweden was ik in Utrecht bij een bijeenkomst georganiseerd door Nictiz. Onderwerp was Online Inzage. Ik mocht als JIP helpen met de organisatie van de  kennismiddag.  Een uiterst leerzame ervaring. Meest bijgebleven is een eyeopening betoog van een mevrouw die betrokken is bij Stichting Ikone, over de wijze waarop Online Inzage een stap vooruit is binnen digitalisering. Haar verhaal en dat van de enthousiaste ziekenhuisbestuurder onder het motto “betrek iedereen bij eHealth – niet alleen een klein team!” versterkten elkaar en dat zorgde voor boeiende inzichten en constructieve interactie. 

Op de dag zelf kwamen ook praktische problemen bij online inzage aan bod, aannames over de kennis, vaardigheden van de verschillende gebruikers en bekendheid met bepaalde termen. Ik dacht aan mijn gebruik van het woord ICT tijdens het gesprek met mijn neef Kalle en Julia en het feit dat het even duurde voor zij mij vroegen: ‘Vad är ICT?’, omdat ik niet zo scherp was te realiseren dat ICT geen gangbare term is in Zweden. Nuttig voor iedereen.

Ik vraag me overigens af of we de landennamen in de vraag ‘Wat kunnen ‘we’ in Nederland leren van Zweden wanneer het gaat om eHealth’ ook kunnen vervangen door ziekenhuis en GGZ, of  Groningen en Maastricht. Of misschien wel door de gezondheidszorg, het OV en informatiedeling. En of dat interessant is voor de volgende kennismiddag van Nictiz. Deze editie was namelijk een succes en wordt in 2017 weer georganiseerd. Waar ik wederom een bijdrage lever in de organisatie. Dan moet ik wel mijn vakantie naar Zweden daaromheen plannen. Het kaartje voor de tram en een slaapplek zijn in elk geval geregeld.