Alumnireis naar Kopenhagen

Op zoek naar best practices en digitale inspiratie

Gepubliceerd op

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over ons traineeship.

Aanmelden

Na voorbereiding door een reiscommissie was het afgelopen september zo ver: de studiereis van het alumnibestuur van de Jonge Informatieprofessionals. Met 9 alumni vlogen (en fietsten!) we naar de Deense hoofdstad Kopenhagen. Denemarken scoort internationaal erg goed op het gebied van duurzaamheid, gendergelijkheid, democratie en digitalisering. Vol goede moed op zoek naar best practices en digitale inspiratie!

Digitaal platform schuldeninformatie

Na een vlekkeloze aankomst begonnen we op donderdag de reeks van werkbezoeken bij de Deense Belastingdienst. Eén van hun grootste uitdagingen van dit moment heeft te maken met een digitaliseringsproject rondom het innen van schulden. In tegenstelling tot Nederland is de inning van alle overheid gerelateerde schulden namelijk belegd bij het Deense ministerie van Belastingen. Dit levert een enorm vraagstuk op ten aanzien van de informatievoorziening en een inmiddels forse achterstand heeft de regering genoopt tot de ontwikkeling van een digitaal platform waar schuldeninformatie vanuit verschillende overheden samen moet komen. Het platform is nog niet in werking getreden, maar dat is begrijpelijk want het vergt koppelingen en standaardisatie met de financiële administratie van een grote diversiteit aan Deense overheden.

alumni Kopenhagen
Deelnemers alumnireis Kopenhagen

Innen van belasting in de nieuwe digitale economie

De sessie bij het Deense ministerie van Belastingen werd vervolgd door presentaties over de introductie van ‘agile/Safe’ innovatie-teams, die als een soort luis-in-de-pels innoveren en werken aan het innen van belasting in de nieuwe digitale economie. Denk daarbij aan de verdiensten van Airbnb-verhuur of werkers in de ‘gig-economy’. Daar ontwikkelden ze slimme, nieuwe innovaties voor die dan in beheer worden genomen door datzelfde innovatieteam. Op die manier hebben ze bijvoorbeeld een eenvoudige module ontwikkeld waarin Denen die een leuk extra’tje verdienen met het verhuren van hun woning, makkelijk de extra inkomsten kunnen opgeven. Er wordt gekeken naar het integreren van deze module in de site van Airbnb, zodat je vanuit de Airbnb site direct ook je aangifte kunt aanvullen!

Het inzetten van de Deense DigiD (NemID) voor de private markt zoals online shoppen vergroot het gebruiksniveau enorm

Opt-out voor het ontvangen van digitale overheidspost

Ons tweede werkbezoek brachten we aan Digitaliseringsstyrelsen, onderdeel van het ministerie van Financiën en vergelijkbaar met het Nederlandse Logius. Zij vertelden ons over de Whole-of-Government digitaliseringsaanpak, vergelijkbaar met onze Nederlandse Digitaliseringsstrategie (NDS) en de Digibeter agenda, waar ze in Denemarken al sinds 2001 aan werken en iedere paar jaar actualiseren. Waar Nederland pas sinds een paar jaar met de NDS werkt, hebben de Denen dus al 18 jaar ervaring met integrale digitalisering! Opvallend is dat vergelijkbare vraagstukken worden behandeld als in Nederland: ook hier is de inclusie en een overheidskijk op AI aan de orde van de dag. Overigens; hoewel volledig digitale communicatie tussen overheid en burger ook hier jarenlang het einddoel was, heeft men er recentelijk voor gekozen om de Denen een opt-out te geven voor het ontvangen van (alleen) digitale post. De Deense NemID (DigiD) en aanverwante kritische middelen (zoals Borger.dk; de mijnoverheid.nl) worden over het algemeen omarmd en heel veel gebruikt – niet in de laatste plaats omdat in Denemarken deze middelen mogen worden ingezet door de private markt (denk aan bankieren en online shoppen) wat het gebruiksniveau enorm vergroot.

Op vrijdag brachten we een bezoek aan Deloitte voor een welkome nuancering op de ‘overheidspraatjes’ van de donderdag. Een goede discussie met adviseurs geeft een mooi en verdiepend beeld op de eerder besproken digitaliseringsontwikkelingen in Denemarken. Een bezoek aan ‘Region H’ (de Regio Hoofdstad; Denemarken  kent vijf regioner, vergelijkbaar met onze provincies) maakte onze reeks werkbezoeken af. In Denemarken is er (grotendeels) sprake van staatszorg, uitgevoerd door de provincies. We kregen een presentatie over ontwikkelingen met betrekking tot digitalisering in de zorg in Denemarken. Opvallend is dat vanwege het semi-gecentraliseerde zorgbestuur ontwikkelingen zoals de aankoop van een nieuw EPD in essentie voor een hele groep ziekenhuizen geldt (12 in Regio H) en dat uitwisseling van zorggegevens tussen zorgorganisaties in de Regio hierdoor makkelijker is (doordat de provincie het EPD centraal inkoopt en implementeert, kunnen artsen uit verschillende ziekenhuizen dossiers inzien van patiënten). Interessant om te zien dat de problematiek en vraagstukken door zowel technologische ontwikkelingen als bestuurlijke organisatie net wat anders liggen, maar dat ze tegen fundamenteel dezelfde problemen aan lopen als wij en de Nederlandse zorg. Zo hebben de Denen, net als de Nederlanders, moeite om de zorg ICT-leveranciers zover te krijgen dat alle systemen naadloos met elkaar kunnen communiceren.

Een inspirerende reis boordevol digitale inspiratie!

Vrijdagavond hadden we een heerlijk diner bij restaurant Pluto. Daar schoof Kim Normann Andersen van de Copenhagen Business School (CBS) nog even aan. Hij heeft een aantal maal in de master of Public Information Management (onderdeel van het traineeship) verteld over de Deense e-overheid. Dankzij een genereuze bijdrage van PBLQ werden de hoge Deense restaurantprijzen aanzienlijk gedrukt voor de aanwezige alumni. Het weekend was een vrij programma en dat bood de groep gelegenheid om musea, de Kleine Zeemeermin en de zelfverklaarde semi-onafhankelijke enclave Christiania te bezoeken. Een mooi einde van een prachtige reis, waar we als alumni elkaar én Denemarken beter hebben leren kennen.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over ons traineeship.

Aanmelden