Beslissende factoren in de keuze om te werken voor PBLQ

Een interview met PBLQ adviseur Ruben Busink

Gepubliceerd op

Vragen?

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze activiteiten en meld je aan voor de nieuwsbrief.

Aanmelden

Ruben Busink werkt inmiddels anderhalf jaar bij PBLQ als adviseur in het geo-domein, waaronder de Omgevingswet. Wij vroegen hem naar zijn achtergrond, zijn keuze voor PBLQ en zijn ervaringen als adviseur.

Vragen?

Wat motiveerde jou om bij PBLQ te gaan werken? 

"Ik ben opgeleid als fysisch geograaf met als specialisatie GIS & geo-informatie(management) en milieu. Gedurende 25 jaar heb ik op dit gebied een breed perspectief aan werkgevers gehad, zowel in het bedrijfsleven, als bij de overheid en een kennisinstituut. In de meeste functies had ik een rol als manager. Ik had al een aantal jaren samengewerkt met PBLQ in verschillende projecten en was dus bekend met de organisatie. Wat mij bij PBLQ aantrok, was het zeer hoogwaardige karakter en de professionaliteit van de adviesdiensten. Het gaat vaak om zwaar strategisch consultancywerk met inhoud. Daarnaast waren het lerend vermogen van de organisatie en de ontwikkelingsmogelijkheden bij PBLQ beslissende factoren in mijn keuze. Ik werk inmiddels anderhalf jaar bij PBLQ, waar ik als adviseur jarenlange expertise in het geo-domein en in operationele projecten heb meegebracht, zowel vanuit een overheids- als een ingenieursomgeving."   

Ruben Busink  -  Adviseur

Wat mij bij PBLQ aantrok, was het zeer hoogwaardige karakter en de professionaliteit van de adviesdiensten.

Kun je omschrijven wat het inhoudt om adviseur te zijn bij PBLQ?

"Ik werk momenteel eigenlijk fulltime op één klus, als projectleider voor de inrichting van de zogenaamde Informatiehuizen die worden opgezet in het kader van de Omgevingswet. Het is mijn taak ze klaar te stomen om inhoudelijke gegevens te kunnen leveren aan het Digitaal Stelsel Omgevingswet. Het gaat daarbij om de inhoudelijke sturing, maar nog meer om processen, aangezien ik met heel veel verschillende partijen te maken heb. Ik heb collega’s met veel ervaring en expertise, die bij opdrachten kunnen adviseren en ondersteunen. Dat is meteen ook de toegevoegde waarde van PBLQ. In principe kun je sommige klussen natuurlijk ook doen als zelfstandige, maar door de inbedding binnen PBLQ heb je toegang tot heel veel kennis en ervaring. In dat kader vind ik de gezamenlijke interne 'Verbindersdagen' en de '24-uurssessies', waarin we met de hele organisatie ons intensief over onderwerp buigen, één van de mooiste dingen van PBLQ."

Foto: Ruben Busink, Kiki de Bondt en Hedzer Uulders

Kun je voorbeelden geven van uitdagingen waar je als adviseur mee te maken hebt gehad?  

"Als adviseur heb je vaak te maken met heel veel verschillende partijen, lagen en krachten, die logischerwijs allemaal hun eigen belangen hebben. Daarnaast kunnen politiek-bestuurlijke ontwikkelingen ook invloed hebben op je project. Het is dan zaak om alle partijen er op tijd bij te betrekken vanuit een gezamenlijke visie. Het is daarbij vaak van belang om vanuit de inhoud te komen tot een integrale afstemming en niet te denken vanuit bestaande of op voorhand uitgetekende organisatiestructuur, want dat brengt vaak het risico van verkokering met zich mee."

Ruben Busink  -  Adviseur

Ik heb collega’s met veel ervaring en expertise, die bij opdrachten kunnen adviseren en ondersteunen.

Wat zijn jouw ambities als adviseur? 

Ik geloof dat locatiegebonden informatie nog veel beter kan worden benut op verschillende gebieden. De koppeling tussen geo en het fysieke domein is een klassieker, maar voor de toekomst zijn nog veel meer verbindingen met geo relevant, bijvoorbeeld in de zorg of bij een organisatie als de Belastingdienst. Iets dergelijks zie je nu ook met privacywetgeving, wat ook een verbindend thema is tussen heel verschillende vakgebieden. Het is mijn ambitie om het belang van geo-informatie op deze manier verder inzichtelijk te maken en interdisciplinair verder te ontwikkelen. PBLQ heeft de expertise in huis om deze verbindingen tot stand te kunnen brengen. Daarnaast denk ik dat PBLQ de potentie heeft om zich nog verder te ontwikkelen als een onmisbare organisatie op het gebied van informatiemanagement in de publieke sector en hier zou ik graag aan bijdragen.

De rol van informatieprofessionals wordt steeds belangrijker in de publieke sector; hoe zie jij deze ontwikkelingen tegemoet?  

Dit vakgebied zal alleen maar groeien. Informatie is steeds meer de vierde economische productiefactor aan het worden en zou zich naar mijn idee zo maar eens kunnen ontwikkelen tot één van de belangrijkste factoren. Daar komen voor de inrichting van organisaties allemaal vragen bij kijken. De adviseurs van PBLQ kunnen helpen bij het inzichtelijk maken van deze problemen en bij de inrichting van organisaties en werkprocessen. Die expertise gecombineerd met de toestroom van jonge informatieprofessionals maakt PBLQ een organisatie van ongekende waarde.

Geschreven door: Kiki de Bondt en Hedzer Uulders, Jonge Informatieprofessionals bij PBLQ.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze activiteiten en meld je aan voor de nieuwsbrief.

Aanmelden