Smart memories, privacy en i-ethiek

Gepubliceerd op

Ken je dat fenomeen dat je met je iPhone-camera zo makkelijk plaatjes schiet? Veel makkelijker en veel meer dan met je oude fototoestel. Dat je je voorneemt om de slechte weg te gaan gooien en er ooit nog wel een fotoalbum van maakt. Maar dat je binnen de kortste keren een enorme berg digitale foto’s hebt waar je door de bomen het bos niet meer ziet? Onze digitale assistenten helpen ons daar graag bij. Maar kan iemand - of iets - anders wel mijn herinneringen in kaart brengen? En gaat er iets verloren als we dat ook al uitbesteden?

Mijn iPhone blijkt zelf selecties uit mijn foto’s te maken en ze op samenhangende manieren te groeperen. In mijn fotobibliotheek vind ik onder het kopje ‘aandenkens’ foto’s gegroepeerd rondom een datum (een dagje uit of een verjaardag waarop ik veel foto’s maakte), een periode (afgelopen 3 weken, vorige herfst),  een locatie of reis (Barcelona - met de precieze data en het woordje ‘reis’ erbij).

Tot zover niks schokkends. Lijkt wel handig, vrij rationeel te volgen en te bekijken. Maar ik was toch even onverwacht geraakt toen ik de titel: 'Trouwe viervoeter' zag. Het was een compilatie van foto’s waarop ons hondje Pip, een dankbaar foto-object, op allerlei manieren schattig de camera in kijkt, vaak samen met één van de kinderen, buiten spelend of op schoot. Mijn iPhone zet ze achter elkaar, zodat je ze als een soort filmpje af kunt spelen. Vervolgens kun je kiezen wat voor sfeer het begeleidend muziekje moet oproepen als je de collage gaat bekijken: relaxed, vrolijk, sentimenteel...

Ik voel me bekeken. Door mijn eigen ‘tools’. Het apparaat dat ik gebruik om foto’s te maken, interpreteert en geeft commentaar op mijn leven.

Er zijn meer titels die op een interpretatie van mijn leven duiden en een emotionelere connotatie hebben: Paaszondag, mijn leven in Den Haag, bij de voorstelling in het Concertgebouw, bij de wedstrijd in Bullewijk tot en met ‘samen’ (foto’s van voornamelijk ons gezin gedurende twee jaar tijdens vakanties, tripjes, verjaardagen en uiteten) en zelfs ‘gezellig samen’ (foto’s van mijn jongste zoontje en een vriendje tijdens een schoolproject).
 
En daarmee balanceert de slimme assistent op de grens van handig tot 'creepy'. Ik voel me bekeken. Door mijn eigen ‘tools’. Het apparaat dat ik gebruik om foto’s te maken, interpreteert en geeft commentaar op mijn leven. Hmm. En dat lijkt dan nog een ‘onderonsje’ tussen mijn smartphone en mij waarbij de grens geleidelijk aan opschuift. Maar het gaat ondertussen natuurlijk veel verder dan dat. De laatste tijd is er veel commotie ontstaan over welke gegevens van ons -vaak zonder dat we het doorhebben - worden opgeslagen en vervolgens met elkaar gecombineerd worden tot allerlei conclusies over ons leven en gedrag. 

Bij PBLQ vinden we het belangrijk dat i-professionals zich bewust zijn van de nieuwe vraagstukken die de technologische mogelijkheden oproepen, daarover nadenken en waar mogelijk hun verantwoordelijkheid nemen.

De laatste tijd is er veel bewustwording en verontwaardiging ontstaan over alle digitale sporen die door bedrijven als Facebook en Google worden verzameld. Je kunt de file die Facebook of Google over je heeft, opvragen. De mensen die dat hebben gedaan, laten geschokt weten dat er veel meer bewaard wordt dan ze zich bewust waren. Zelfs als je je zoekhistorie op één device wist, blijft het nog bewaard in de cloud.

De omvang van de dwarsverbanden die je kunt leggen tussen data en de conclusies die je kunt trekken, beginnen door te dringen tot grotere groepen mensen. Elke dag komen er nieuwe privacyschendingen naar boven. Van hoe adverterende bedrijven kunnen achterhalen wat je politieke voorkeur is, naast wie je slaapt en of je zwanger bent, tot aan ziekenhuizen en zorgverzekeraars die via hun website zoekgegevens van hun klanten naar Facebook sturen. 
 
De nieuwe technologische ontwikkelingen brengen ons steeds meer in dit soort situaties: gemak versus privacy. Is alles wat mogelijk is nog wel wenselijk? Hoe ga jij ermee om? Behoor je tot de fatalisten die menen dat privacy niet meer bestaat en er niks aan te doen valt? Moeten we onszelf, de mensen om ons heen, onze medewerkers, klanten en burgers beschermen? En hoe dan? 
 
Bij PBLQ vinden we het belangrijk dat i-professionals zich bewust zijn van de nieuwe vraagstukken die de technologische mogelijkheden oproepen, daarover nadenken en waar mogelijk hun verantwoordelijkheid nemen. Daarom hebben wij, naast onze adviesdienstverlening op het gebied van privacy ook een module i-ethiek in ons i-curriculum binnen de PBLQ Academie. Waar we onderzoeken welke ethische vraagstukken, het werken in de informatiesamenleving, oproept. En hoe je daarmee om wilt gaan.

Iets voor jou?

Onze Verbindersopleiding informatiemanagement gaat 16 oktober weer van start. Daarnaast organiseren we op 6 en 7 juni de Update verbindersopleiding. Waar i-ethiek een van de onderwerpen is die op het menu staat. Iets voor jou?

Lees meer over Verbindersopleiding informatiemanagement