De Gemeente van de toekomst: Minder en slimmer?

Gepubliceerd op

Vragen?

Peter van Enk

Manager academie

06 51 41 68 22 06 51 41 68 22
Stuur mij een e-mail

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze opleidingen.

Aanmelden

Gemeenten bereiden zich voor op de raadsverkiezingen van maart volgend jaar. Het zijn hectische tijden; meer taken, grotere gemeenten en slimmer werken met nieuwe (informatie)technologie. Maar wordt het ook beter? En voor wie? Op deze vragen geven we een antwoord in onze leergang ‘De gemeente van de toekomst’.

Vragen?

Peter van Enk

Manager academie

06 51 41 68 22 06 51 41 68 22
Stuur mij een e-mail

De inkt van de bordesfoto van het nieuwe kabinet is nog maar nauwelijks opgedroogd of er staan alweer verkiezingen voor de deur. Op 21 maart is het zover, dan mogen we naar de stembus om onze gemeenteraad te kiezen. Dat gaat niet op voor alle gemeenten; 22 november mochten de inwoners (18+) van de gemeenten die per 1 januari 2018 worden heringedeeld al naar de stembus. We stemmen dus in minder gemeenten voor de raad die op steeds grotere afstand van de burgers staat.

Elk jaar gaat het misschien om vijf tot tien gemeenten die worden heringedeeld, dat lijkt marginaal, maar over de afgelopen 30 jaar is het aantal gemeenten terug gelopen van 774 tot 388. Een halvering!

Het idee achter deze schaalvergroting is dat gemeenten beter en efficiënter functioneren. Zij kunnen beter gekwalificeerd personeel aannemen en er ontstaat meer ruimte om te investeren in ICT die nodig is om steeds ingewikkelder taken (Sociaal domein, Omgevingswet, Digitale dienstverlening) uit te voeren.

Gemeenten maken op steeds meer terreinen gebruik van die nieuwe (informatie)techniek. Onlangs voerden onze adviseurs een onderzoek uit naar de omvang en reikwijdte van een aantal van onze Smart Cities. Op verschillende beleidsterreinen (economie, leefbaarheid, mobiliteit, gezondheid) wordt SMART gewerkt. Uit het onderzoek blijkt dat dit al lang geen ‘speeltje’ van de IT afdeling is, maar dat ook bestuurlijk steeds meer aandacht komt voor de mogelijkheden van nieuwe technologie.

Geen glazen bol, maar inzicht in zaken die ook uw gemeente gaan veranderen

Lees meer over de opleiding »

Dit klinkt natuurlijk allemaal mooi. Maar het tegengeluid is er ook. Zo hebben politieke partijen moeite om goede mensen op de kieslijsten te krijgen. De vraag of de gemeenteraad het volk nog goed vertegenwoordigd wordt steeds luider gesteld. Ook hoor ik vaak burgemeesters zeggen dat groter lang niet altijd beter is. Een kleine gemeente die op korte afstand van de burgers werkt en goed met de buren samenwerkt zou ook toekomstige taken prima aan kunnen.

In de Gemeente van de Toekomst gaan we in op de belangrijkste trends en ontwikkelingen waar gemeenten mee te maken hebben en krijgen. We wisselen theorie en praktijk af en ruimen veel tijd in voor eigen inbreng van de deelnemers. Geen glazen bol waarin we de gemeente van de toekomst zien, maar wel meer inzicht in zaken die ook uw gemeente gaan veranderen.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze opleidingen.

Aanmelden