Persoonlijk leiderschap

Hoe haal je het beste uit jezelf?

Gepubliceerd op

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over ons traineeship.

Aanmelden

Medewerkers inspireren, motiveren en aansporen het beste uit zichzelf te halen. Hoe ontwikkel jij je van student tot professional en groei je naar de functie van leidinggevende? Persoonlijk leiderschap is daarbij een belangrijk onderdeel. Jezelf goed kennen en daar naar handelen. Weten waar je kracht ligt, waar je energie van krijgt en wat je normen en waarden zijn.

Advanced Traineeship

Jet van Gaalen werkt bij PBLQ, een adviesorganisatie die zich richt op vraagstukken die binnen publieke organisaties ontstaan door ontwikkelingen in een digitaliserende samenleving. Ze is Talentmanager van het advanced traineeship dat PBLQ biedt: een leerwerktraject voor academici met 2-4 jaar werkervaring die in het publieke domein willen doorgroeien op het gebied van informatiemanagement. “Wij kiezen bewust voor young professionals die al werkervaring hebben. De reden hierachter? In je eerste baan leer je jezelf al een beetje kennen. Je weet beter waar je goed in bent, waar je blij van wordt en ook wat je nog wilt ontwikkelen. Doordat onze jonge informatieprofessionals al werkervaring hebben, gaan ze direct aan de slag op interessante opdrachten. Hierdoor geven we hun persoonlijke ontwikkeling een boost. Ze worden uitgedaagd tijdens hun opdracht en binnen ons mooie ontwikkelprogramma.”

Persoonlijk leiderschap betekent voor mij ook: zelf vormgeven aan je opdracht. Door een opdracht naar je toe te trekken groei je in je rol en daarmee ook als professional.

Deze boost speelde ook mee in de keuze die Hedzer Uulders anderhalf jaar geleden maakte. Hij had een mooie baan op een ambassade, maar koos er voor deze functie op te zeggen voor een tijdelijke baan als Jonge Informatieprofessional bij PBLQ. “Ik zocht een baan met meer toekomstmogelijkheden. Ik wilde werken in de publieke sector op onderwerpen die ertoe doen. Daarnaast werd er in mijn vorige baan niet veel aandacht besteed aan zaken als persoonlijke ontwikkeling”.

Hoe kijkt Hedzer als Jonge Informatieprofessional naar persoonlijk leiderschap? “Het mooie aan het advanced traineeship is dat het een traject is waar je in korte tijd veel kunt leren. Ik had de stap genomen om te investeren in een nieuw vakgebied, dan wil ik ook uit mezelf halen wat erin zit. Persoonlijk leiderschap betekent voor mij ook: zelf vormgeven aan je opdracht. Door een opdracht naar je toe te trekken groei je in je rol en daarmee ook als professional. Vaak begin je een opdracht uit een wat meer ondersteunende behoefte. Doe je meer dan verwacht, dan kantelt die rol snel en maak je grote stappen in je eigen ontwikkeling.”

Persoonlijke ontwikkeling

Jet ziet die groei bij veel Jonge Informatieprofessionals terug: “Wij bieden de tools om te kunnen groeien. Naast de opdrachten die ze uitvoeren, volgen de deelnemers een Masteropleiding (de Master of Public Information Management), ze krijgen een mentor, volgen intervisie en hebben competentiedagen. Vervolgens is het aan de Jonge Informatieprofessional zelf om deze tools zodanig in te zetten dat ze er de meeste groei uithalen. Omdat ze zo bewust voor dit advanced traineeship kiezen en er veel voor opzij moeten zetten, is de eagerness heel groot. Ze pakken de aangereikte instrumenten gretig op en ik zie ze daarmee grote sprongen maken. In twee jaar gebeuren hele gave dingen. Zo startte een van onze jonge informatieprofessionals onlangs bij een ministerie waar ze de visie op artifical intelligence mocht voorbereiden. Terwijl ze voor het traineeship in een functie zat waar ze nul eigen regelruimte had. Ga er maar eens aanstaan. Ook groeide een psychologe met ervaring in de jeugdzorg uit tot leidinggevende van een IT-afdeling. Dat vind ik vooral zo mooi: dat iemand na afloop van het traineeship een baan vindt die hij of zij van tevoren nooit voor mogelijk heeft gehouden”.

JIP Brussel

Hedzer: Je hebt de mogelijkheid om in twee jaar drie verschillende opdrachten te doen. Daardoor leer je heel snel waar je affiniteit ligt en waar niet. Met mijn talentmanager heb ik veel over mijn ambities gespard. Toen ik aan het programma begon dacht ik dat ik op zoek was naar een steady baan bij een overheidsorganisatie. Ik merk hier dat ik heel veel plezier haal uit juist de afwisseling in opdrachten. Ik vind het fijn dat ik als Jonge Informatieprofessional de ruimte heb om opdrachten te zoeken die daarbij aansluiten. Voor mijn laatste opdracht had ik heel helder voor ogen dat ik bij een archief wilde werken. Dit sluit niet alleen aan bij mijn achtergrond als promovendus middeleeuwse en renaissance studies, het is ook nog eens een domein waarin momenteel heel veel gebeurt onder invloed van digitalisering. Zo worden met behulp van machine learning historische archieven eindelijk ontsloten voor een groot publiek. Met deze drive ben ik hier actief naartoe gaan werken.” 

Jet bevestigt: “Hedzer is een mooi voorbeeld van hoe je met behulp van dit traineeship zelf de regie over je carrière kunt voeren.”

Dit interview verschijnt in het alumniblad “ Bestuurskundige Berichten” van de Bestuurskundige Interfacultaire vereniging Leiden (B.I.L.), 2019

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over ons traineeship.

Aanmelden