Je nieuwe wethouder

Gepubliceerd op

Vragen?

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze opleidingen.

Aanmelden

De gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart hebben voor grote verschuivingen in de zetelverdeling tussen de politieke partijen gezorgd. De lokale partijen hebben opnieuw zetels gewonnen, maar dat betekent niet altijd dat ze mogen meebesturen. Veel gemeentelijke formaties zijn nog in volle gang. Grote kans dat je als adviseur bij een gemeente een nieuwe wethouder krijgt. Wat gaat dat betekenen voor je adviezen?

PBLQ heeft voor haar beleidsleergangen veel bestuurders geïnterviewd, waaronder ook wethouders. Zo wilden we weten hoe ze omgaan met de enorme hoeveelheid informatie die ze elke week ontvangen. Sommigen antwoordden met “ik lees alles”, terwijl anderen “het advies op een A4 wilden zien”. Grofweg representeren deze twee antwoorden ook twee typen politici.

Grote kans dat je als adviseur bij een gemeente een nieuwe wethouder krijgt. Wat gaat dat betekenen voor je adviezen?

De meeste bestuurders die alles lezen, zijn politici  die ook inhoudelijk geïnteresseerd zijn en hebben doorgeleerd voor hun onderwerpen. Klassieke voorbeelden zijn de voormalige ministers van Justitie: Donner en Hirsch Ballin, die zo nauwkeurig lazen dat ze zelfs de spelfouten uit de stukken haalden. 

De tweede categorie (het advies op een A4) bestaat uit bestuurders die vooral politiek zijn georiënteerd en die evengoed op een andere post terecht hadden kunnen komen. Deze bestuurders kun je herkennen aan hun behoefte aan korte adviezen en interesse in beeldvorming. 

Dit onderscheid is niet altijd zo scherp, maar veel beleidsadviseurs zullen deze twee uitersten in de praktijk tegenkomen. De overgang van een inhoudelijk deskundige naar een primair politiek georiënteerde bestuurder (of omgekeerd) heeft grote gevolgen voor je beleidsadviezen. Dat is lastig omdat veel adviseurs gewend zijn aan een vaste werkwijze die bij een wisseling van de wacht ineens ongewenst kan zijn. 

In de training Adviseren in een politiek-bestuurlijke omgeving laten wij de deelnemers daarom oefenen met verschillende typen bestuurders. Daarbij merken ze dat de informatiebehoefte sterk varieert per persoon en hoe ze in hun adviezen daarop kunnen inspelen. Het is namelijk niet alleen de nieuwe bestuurder die moet worden ingewerkt, maar ook zijn of haar adviseurs!

Geschreven door: Arnaud Wirschell, kerndocent training Adviseren in een politiek-bestuurlijke omgeving van PBLQ.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze opleidingen.

Aanmelden