Big data horror of fantasy?

Gepubliceerd op

Vragen?

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze opleidingen.

Aanmelden

Geschreven door: Arnaud Wirschell

De laatste jaren is er een nieuw genre ontstaan: big data horror. Ik geef u een paar voorbeelden. Zo keek ik eind vorig jaar naar een aflevering van de serie 'Black Mirror' op Netflix. Dit is een meestal wat somber stemmende serie over de keerzijden van nieuwe technologie. De aflevering ('Nosedive') ging over een samenleving waarin iedereen elkaar beoordeelde via de smartphone. Het was vergelijkbaar met het huidige 'liken' op sociale media, maar in de absurde extrapolatie van 'Black Mirror' deden mensen dat constant. Als je bijvoorbeeld een keer je geduld verloor tijdens een gesprek, dan kelderde je rating meteen. Die rating was belangrijk: als je populariteit niet hoog genoeg was, dan kreeg je geen hypotheek of werd je ontslagen. Maar is die laatste gedachte wel zo absurd?

Wat gaat er gebeuren als ze die losse informatie gaan koppelen, waardoor er profielen van mensen ontstaan, waarbij het ene profiel wenselijker is dan het andere?

Bekijk hier onze opleiding: kernthema’s Beleids- en Bestuurskunde »

Een paar weken later las ik dat de Chinese overheid een sociaal kredietsysteem wil invoeren, geïnspireerd op 'Sesame Credit' van internetwarenhuis Alibaba. Bij Alibaba beschikken ze blijkbaar over wel heel veel uiteenlopende databestanden, want je kunt scoren met je verkeersovertredingen (negatief) of als je je belastingen op tijd hebt betaald (positief). Geregeld luiers kopen schijnt je score op te krikken maar je kunt beter niet veel videogames kopen, want dan ben je volgens Alibaba geen sociale burger. Bij een goede score krijg je allerlei voorrechten bij het bedrijf. 

De Chinese overheid beschikt ook over veel gegevens over haar burgers. Wat gaat er gebeuren als ze die losse informatie gaan koppelen, waardoor er profielen van mensen ontstaan, waarbij het ene profiel wenselijker is dan het andere? Dit is al erg genoeg, maar stel dat ze ook nog eens een foutje maken bij het combineren van bestanden, hoe lang gaat het corrigeren dan duren? Intussen krijg je bij een onwenselijk profiel geen baan bij de overheid of moet je meer belasting betalen.

Ziet u hoe makkelijk dat gaat, het opstellen van big data horror scenario’s? Bij de meeste voorbeelden die ik zie, komen allerlei bezwaren naar voren. Maar dat laatste is niet echt enthousiasmerend. Het is ook wel eens leuk om na te denken wat er allemaal mogelijk is. Zo beschikt het CBS over gegevens van de drie grootste providers van het mobiele telefoonverkeer in Nederland. Met die informatie kun je anticiperen op filedruk of op zonnige dagen aangeven op welke stranden de meeste ruimte is. Het gebruik van big data is niet per definitie een eerste stap naar een totalitaire staat, maar kan ons leven ook aangenamer maken. Daarom organiseert PBLQ op 6 juli voor haar alumni een bijeenkomst over de mogelijkheden van big data voor beleid. Die keerzijden van big data, daarvan zijn we ons al bewust. Nu is het tijd voor big data fantasy!

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze opleidingen.

Aanmelden