Betekenis geven aan verandering

Wat Inge Jonker doet met het geleerde uit de Verbindersopleiding Informatiemanagement

Gepubliceerd op

Geschreven door: Ingrid van Wifferen

Betekenis geven aan verandering, dat was één van de krachtige beelden die Inge Jonker, afdelingshoofd en programmamanager Informatiegestuurd Werken bij de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid, mee heeft genomen uit de verbindersopleiding van PBLQ. "Je kan een concept van verandering introduceren maar hoe krijg je het echt geland? Door te praten, samen betekenis te geven aan de verandering."

De vergezichten die sprekers uit de Verbindersopleiding lieten zien, waren heel inspirerend voor Jonker. “Het helpt je uit je koker te komen. Ik probeer in mijn werk steeds bruggen te slaan. Je kan in je stroom blijven of uit je stroom stappen en naar alle stromen gaan kijken. Dat is wat een aantal sprekers in de Verbindersopleiding doet en daar houd ik heel erg van.“

Inge Jonker  -  Afdelingshoofd en programmamanager Informatiegestuurd Werken bij de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Je kan een concept van verandering introduceren maar hoe krijg je het echt geland? Door te praten, samen betekenis te geven aan de verandering.

Op zoek naar een verdiepende opleiding

Eind 2015 volgde Jonker een masterclass van de Algemene Bestuursdienst. “Een soort ICT voor dummies voor managers.” In de masterclass werden onderwerpen behandeld zoals nieuwe ict-begrippen en de dataficering van de samenleving. “We keken van vroeger naar nu, van grote mainframes naar werken met cloudoplossingen. Ik wist na die cursus, iedereen kan mij van alles wijsmaken over ICT, data en de juridische consequenties. Vanuit die gedachte ben ik gaan zoeken naar een verdiepende opleiding en zo ben ik bij de Verbindersopleiding van PBLQ uitgekomen.”

De Verbindersopleiding van PBLQ heeft als doel om de essentiële verbindende schakel tussen organisaties en ICT te professionaliseren. De opleiding duurt een klein half jaar waarin maandelijks docenten, wetenschappers en experts de deelnemers helpen om een betere verbinder tussen beleid en ICT te worden. De sprekers die Jonker het meest aansprekend vond waren diegenen die out of the box aankeken tegen de materie van digitalisering, innoveren met informatie en doelgericht werken.

Vergezichten en de vertaling naar de praktijk

“Hans Strikwerda, professor organisatie en verandering aan de Universiteit van Amsterdam, die vond ik geweldig. Zijn verhaal over hoe een aantal verkokerde afdelingen procesgestuurd ging werken, was één van de hoogtepunten van de Verbindersopleiding. Ze heeft ook veel gehad aan Bert Mulder, lector informatie, technologie en samenleving aan de Haagse Hogeschool die laat zien hoe onder druk van nieuwe technologie de overheid en de rol van de ambtenaar drastisch verandert. “Hij wist mooi de praktijk en de vergezichten daarbij te vertellen. Erg van genoten.” 

Die vertaling naar de praktijk legde ook Jimco Drost, adviseur bij PBLQ, die erg in de smaak viel bij Jonker. “Hij was heel erg praktisch en liet zien hoe je handen en voeten geeft aan verandering en er echt mee aan de slag kan gaan.” Door een andere inspirerende gastdocent, Mario Kieft, docent organisatieverandering en -ontwikkeling en adviseur, steekt Jonker haar programma nu ook echt anders in.

Ik heb een netwerkachtige manier van veranderen ingezet. Wat ik doe is mensen vooral persoonlijk benaderen.

Een netwerk bouwen

Jonker is bij de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid verantwoordelijk voor een programma dat moet zorgen voor een professionaliseringsslag in het gebruik van informatie om haar doelstellingen te behalen. Het project is nog in de beginfase, maar de inzichten uit de Verbindersopleiding van Mario Kieft past zij al wel toe. “Ik heb een netwerkachtige manier van veranderen ingezet. Wat ik doe is mensen vooral persoonlijk benaderen. Iedereen die ik verdenk van affiniteit met het onderwerp daar spreek ik mee af. Ondertussen neem ik mensen mee in wat wij in ons programma doen. Ik laat mensen ook met elkaar praten en samen een plan opstellen.”

Verder maakt Jonker coalities van afdelingshoofden die haar programma een warm hart toedragen en die medewerkers onder zich hebben die ook echt kunnen helpen met de realisatie van het project. Kortom, een netwerk bouwen vanuit alle lagen in de organisatie. Dit is volgens Jonker dan ook echt een verbindersrol. “Een verbinder is tenslotte iemand die zijn netwerk kan optuigen en echt informatiegericht kan werken.”