Dromen over een opgeruimde computer

Gepubliceerd op

Geschreven door: Christina Fortunati

Laatst keek ik weer eens een programma over mensen die hun huis in jaren niet hebben opgeruimd. Onder leiding van een zeer betrokken presentator nemen de programmamakers je mee in de wereld van de onverbeterlijke verzamelaar. Na de eerste verbazing over zoveel zooi, kijk ik tijdens het reclameblok toch willekeurig altijd even om mij heen. Hoe hoog is mijn stapel met kranten in de vensterbank deze week? Wordt het niet eens tijd om de spelletjeskast naar boven te verhuizen? Enne wat te denken van die overvolle kast met video’s, terwijl de videorecorder al jaren ter ziele is? Gelukkig duren de reclameblokken net weer niet lang genoeg om aan het opruimen te slaan en kan ik met een kopje koffie erbij na de break weer gewoon ‘gezellig’ door met dit programma. Daar loopt inmiddels de spanning op en komen we via een hoop gekissebis bij de grote vraag aan: Hoe heeft het bij jou zo ver kunnen komen?’

Hoe heeft het bij jou zo ver kunnen komen?

Juist die vraag flitste laatst door mijn hoofd. Niet toen ik die video’s in een doos voor de rommelmarkt stopte en ook niet toen ik de oude kranten in de papierbak gooide. Nee, hij ging door mijn hoofd toen ik een uur onafgebroken zonder resultaat naar een foto had gezocht op mijn computer. En toen… ik al weer eens een half uur bezig was geweest om mijn bureaublad op te schonen. En toen… ik na het urenlang schonen van mijn inbox nog steeds een paar honderd mailtjes over had. 

Digitale rommel. Niks meer kunnen vinden omdat je echt niet meer weet onder welke naam je je document hebt opgeslagen? Of zoveel versies bewaard dat je niet mee weet welke de laatste is? Voor digitale wanorde is nog geen programma op tv. Gelukkig hoeft het ook zo ver niet te komen, want met training of begeleiding op de werkplek kun je leren hoe je je digitale ´huis´ op orde houdt én jezelf ook nog eens helpt om je werk beter, slimmer en opgeruimder te doen. Even investeren met als resultaat: meer orde, meer werkplezier, meer tijd. Bijvoorbeeld om emotie-tv te kijken!