Metropool als spiegel

Interview met Norine Terpstra, oud-deelnemer Metropoolopleiding, leergang XI

Gepubliceerd op

Vragen?

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze opleidingen.

Aanmelden

Verbreding en verdieping in grootstedelijke vraagstukken, gekoppeld aan een versnelling van haar persoonlijke ontwikkeling; dat was de reden dat Norine zich aanmeldde voor Metropool XI. Hoewel ‘aanmeldde’ niet helemaal de lading dekt. Haar toenmalige leidinggevende was en is een groot pleitbezorger van de Metropoolopleiding, een intensieve anderhalf jaar durende opleiding voor talentvolle professionals voor de 'G4' (Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht) en 'G32' (de 32 (middel)grote steden in ons land), hij tipte haar. 

Vragen?

Geschreven door: Cock Brink

Waarom de Metropoolopleiding?

"Ik was net toegetreden tot het Management Team van de afdeling Cultuur van de gemeente Utrecht. Ik had erg veel behoefte aan meer bagage, omdat mijn academische achtergrond in de hoek van kunst- en cultuurstudies lag. Ik besefte dat er nog meer van me gevraagd zou worden in mijn nieuwe rol en mijn leidinggevende raadde me de Metropoolopleiding aan", vertelt Norine.

Voldeed Metropool aan je verwachtingen?

"Ik stapte eigenlijk in zonder een heel concreet beeld van de Metropoolopleiding, maar Metropool bleek een geweldig cadeau. De combinatie van hoogwaardige wetenschappelijke kennis opdoen en toepassen en het werken aan je persoonlijke groei werkt echt erg goed!"

Zijn er zaken die die je specifiek zijn bijgebleven?

"De groepsdynamiek in de vaardigheidsmodules onder begeleiding van twee geweldige trainers, de verbinding en veiligheid onderling. En bij de cognitieve modules de diversiteit van hoogleraren, de verschillende perspectieven die je krijgt aangeboden op het werken als professional in een grootstedelijke context, zoals het omgaan met de complexiteit van samenleving en openbaar bestuur van prof. dr. Teisman. Ook de opdrachten die je in subgroepen moest maken, waardoor je veel leert over andere plekken en vakgebieden in de organisaties van de G4. En de startopdracht van de vaardighedenmodules: portemonnees en telefoons inleveren en dan verschillende opdrachten uitvoeren. Zie maar dat je een lunch regelt zonder een cent op zak. Zo leer je je groepsgenoten snel kennen! Mijn stageperiode in Londen was natuurlijk ook erg mooi en leerzaam!"

Norine Terpstra  -  Oud-deelnemer Metropool XI

Het was echt heel intensief en je wordt stevig geconfronteerd met jezelf; ‘ontsnappen’ is er niet bij. Maar dat maakt Metropool ook juist uniek en waardevol.

Waar heb je in retrospectief het meest aan gehad?

"Het anders leren kijken naar en omgaan met complexe stedelijke vraagstukken gecombineerd met mijn persoonlijke groei. En dat dan gekoppeld aan hetgeen wat voor jou in jouw werk relevant is. Mijn ‘groeispurt’ vond ik heerlijk, al ging dat af en toe gepaard met wat ‘groeipijn’, maar dat hoort erbij. Het was echt heel intensief en je wordt stevig geconfronteerd met jezelf; ‘ontsnappen’ is er niet bij. Maar dat maakt Metropool ook juist uniek en waardevol. Wat ik trouwens niet moet vergeten te vertellen is dat ik gaandeweg de opleiding onwijs trots werd op het feit dat ik werkte voor het lokale openbaar bestuur. Dat realiseerde ik me vooraf niet zo."

Zie je nog verbeterpunten voor Metropool?

"Qua opzet, inhoud en bezetting vooral zo laten en hooguit aanpassen aan de actualiteit; Metropool is uniek! Ik heb begrepen dat jullie qua planning iets meer ruimte en rust hebben ingebouwd. Dat is wel verstandig; ik voelde me aan het einde van de rit wel een beetje ‘versleten’."

Voor wie zie je Metropool als een aanrader?

"Als je echt gaat voor het werken voor lokale openbaar bestuur, geniet van de complexe grootstedelijke uitdagingen en je niet bang bent om een keer flink een spiegel voorgehouden te krijgen, dan moet je dit echt doen. Ik besef dat het een flinke investering is: niet alleen jijzelf, maar ook je organisatie heeft erg veel aan hetgeen je leert en het netwerk dat je gedurende de leergang opbouwt." 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze opleidingen.

Aanmelden