Werken aan de versterking van persoonlijk leiderschap

Een interview met Sjouke Vrijburg

Vragen?

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze opleidingen.

Aanmelden

Een interview met Sjouke Vrijburg, Programmamanager Innovatie, Personeel, Domein bij de gemeente Amsterdam en oud-deelnemer van de Leergang Regio Amsterdam (LRA 1).

Vragen?

Wat was je belangrijkste drijfveer om de Leergang Regio Amsterdam (LRA) te volgen?

Ik was destijds controller bij de toenmalige Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling en stuurde circa veertig mensen aan in een complexe omgeving. Ik wilde heel graag werken aan versterking van mijn persoonlijk leiderschap en ik wist dat de LRA de regionale variant was van de Management Leergang Amsterdam (MLA), een opleiding met een uitstekende reputatie. Die reputatie plus mijn wens om juist ook inzichten van buiten Amsterdam te verwerven deed mij besluiten om deel te nemen aan de LRA, die in deze eerste variant trouwens nog MLRA heette.

Voldeed de LRA aan je verwachtingen?

Ja, het bleek een onvergetelijke ervaring. De LRA gaat zo diep; raakt je echt in je kern. Dat gecombineerd met een kwalitatief sterk deelnemersveld, de strategische thema’s en de uitmuntende sprekers maken het tot een uniek en uitgebalanceerd geheel. Eerlijk gezegd maakte de LRA meer indruk op me dan het Toptraject (leiderschapsprogramma als voorbereiding op een mogelijke directeursfunctie in Amsterdam) dat ik daarna volgde. Dat was ook goed, maar had toch iets minder impact op me.

Sjouke Vrijburg  -  Programmamanager innovatie personeel domein gemeente Amsterdam

De LRA is een unieke mix van kennis (ratio), diepgang (emotie) en de sociale component van leren van en met elkaar.

Wat is je het meest bijgebleven?

Ik kom eigenlijk weer uit op dat uitgebalanceerde geheel. De unieke mix van kennis (ratio), diepgang (emotie) en de sociale component van leren van en met elkaar. Qua onderdelen waren het vooral veranderkunde en het seminar stembevrijding met Jan Kortie. En ook niet onbelangrijk: je beseft dat niet alleen jij je onzekerheden en dilemma’s hebt, maar ook je mededeelnemers en de sprekers. Ieder op zijn eigen manier, maar toch heel herkenbaar.

Waar heb je het meest aan gehad?

In algemene zin natuurlijk de persoonlijke groei die ik met behulp van de LRA heb doorgemaakt. Dat is goud waard; je hebt er zelfs privé baat bij. In concrete zin kwam het mij toevallig goed uit dat ik een gesprek moest voeren over mijn mogelijke voordracht als kandidaat voor het Toptraject. In de LRA gingen we toevallig net oefenen met acteurs. Ik had dus een mooie casus. Nou, de acteur legde me in positieve zin dusdanig het vuur aan de schenen dat ik vol zelfvertrouwen aan het echte gesprek begon. En ‘the rest was history’. 
Wat ik ook erg leuk en nuttig vind is de blijvende band die ik met een aantal mededeelnemers heb opgebouwd. Ik zie ongeveer de helft van de groep nog één tot twee keer per jaar.

Zie je nog verbeterpunten?

Het is voor mij natuurlijk een tijdje geleden, maar er schiet me niets te binnen wat beter kan of wat ik gemist heb.

Zou je de LRA aan anderen aanbevelen?

Ja, absoluut. De LRA kan echt het verschil voor je maken als je er zelf met hart en ziel instapt.


NB. dit interview is een herpublicatie en is in 2016 afgenomen.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze opleidingen.

Aanmelden