Big data in beleid

Een terugblik op de bijeenkomst van 6 juli 2017

Gepubliceerd op

Vragen?

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze opleidingen.

Aanmelden

Op donderdag 6 juli was er een statistische significante concentratie van smartphones met allerlei actieve apps waarneembaar bij de Nederlandse telecomproviders. Die concentratie was op het Verbindersplein van PBLQ waar de alumnibijeenkomst “Big data in beleid” plaatsvond.

Een bijeenkomst waarin zowel de mooie als de minder fraaie kanten van big data binnen de overheid aan bod kwamen. Na een warm welkom van directielid Patty Heemskerk kwam de eerste inhoudelijke bijdrage van hoogleraar en PBLQ adviseur Marcel Thaens. Hij liet een hele lijst zien van initiatieven binnen de overheid, maar waarschuwde tegelijkertijd voor de focus op zogenaamd objectieve cijfers. Door big data weten we meer, de vraag is echter of we daar altijd zoveel wijzer van worden.

Joanieke Snijders van het CBS ging onder andere in op de kwaliteit van data. Toen het CBS naast enquêtes ook registerdata ging gebruiken (bijvoorbeeld gegevens van de Belastingdienst of het Kadaster), werd al snel de vraag gesteld of die nieuwe data wel zo goed waren. Grappig genoeg kwam die vraag ook weer naar voren toen het CBS big data ging verzamelen en combineren. Daar liet Joanieke Snijders fraaie voorbeelden van zien, waaronder de onvergetelijke pepernotenindex.

De middag werd met een optimistische noot afgesloten toen Metin Hakbilen en Tim-Oktay Leeman van de gemeente Amsterdam hun toepassingen in het veiligheidsdomein demonstreerden. Begonnen als een afdeling van twee mensen met laptops in een kamertje, nu inmiddels al een club van acht die veiligheidsdata in real-time in allerlei dashboards stoppen. Met zo’n dashboard zie je meteen waar de politie of brandweer moet ingrijpen. Met een beetje ervaring kun je die toepassing in tien minuten aanmaken.  

Na dit goede nieuws zag dagvoorzitter Arnaud Wirschell van PBLQ een mooie gelegenheid om een nieuwe training aan te kondigen, die natuurlijk gaat over het toepassen van big data voor beleidsvraagstukken. Deze training zal voor het eerst in het najaar plaatsvinden en binnenkort is er meer informatie over beschikbaar. Met dit mooie vooruitzicht gingen de deelnemers tijdens de borrel nog eens napraten over het fascinerende onderwerp big data.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze opleidingen.

Aanmelden