Categorie

 • Beleids- en bestuurskunde

Startdatum

 • 17 september 2020

Duur

 • 3 dagen

Prijs

 • € 1.795,-

Vragen over deze opleiding of wilt u deze opleiding incompany?

Met kennis van gedrag beleid maken

Effectiever beleid met inzicht in brein en gedrag

Voortdurend probeert de overheid het gedrag van mensen te beïnvloeden. Veel gedrag is echter onbewust. Beïnvloeden is mogelijk, maar daarvoor heeft u kennis nodig van hoe gedrag tot stand komt en van de werking van het brein. In deze training gaat u aan de slag met vragen als: hoe zet u kennis over brein en gedrag in om effectiever beleid te maken en beter te communiceren? Is sturen op gedrag de oplossing van het beleidsprobleem of heeft u een ander instrument nodig?

Categorie

 • Beleids- en bestuurskunde

Startdatum

 • 17 september 2020

Duur

 • 3 dagen

Prijs

 • € 1.795,-

Vragen over deze opleiding of wilt u deze opleiding incompany?

Waarom deze opleiding?

Het toepassen van kennis van gedrag voor beleid en communicatie is één van de meest inspirerende trends van de afgelopen jaren. We weten van onszelf dat we niet altijd rationeel handelen, maar bij het ontwerpen van beleid gaan we er vaak vanuit dat de burger dat wel doet. En dan komen we voor verassingen te staan en of blijkt beleid weinig effectief. Mensen blijven bijvoorbeeld toch ongezond leven of te veel lenen. Ondanks de goedbedoelde voorlichtingscampagnes en maatregelen door de overheid. Gelukkig biedt inzicht in brein en gedrag nieuwe mogelijkheden om mensen te verleiden om te veranderen. “Nudging” is daarvan een bekend voorbeeld, maar in de training komt een breder scala van mogelijkheden voorbij die u kunt inzetten voor uw eigen onderwerpen.

Voor wie?

Beleids- en communicatiemedewerkers.

Deelnemer  -  Met kennis van gedrag beleid maken (2016)

Inspirerend, leerzaam, praktijkgericht, goede afwisseling van luisteren & doen. Ruimte voor persoonlijke vragen.

Inhoud programma

We zeggen A en doen we B? We willen allemaal een schoner milieu en toch nemen we massaal het vliegtuig naar Tenerife. Waarom? Omdat mensen irrationeel handelen, deels onvoorspelbaar zijn en vaak onbewust gedrag vertonen. We doen het meeste op de automatische piloot en dat is één van de redenen waarom ons gedrag lastig te sturen is. Uit onderzoek blijkt dat er wel degelijk logica zit in ons irrationele en onbewuste gedrag. Mensen zijn te sturen. Maar daarvoor heeft u kennis nodig van hoe gedrag tot stand komt en van de werking van het brein.

De training geeft u inzichten vanuit de gedragseconomie, sociale psychologie, neurowetenschappen en ervaringen uit de praktijk. Al deze kennis past u meteen toe op uw eigen praktijksituatie aan de hand van een gestructureerde werkwijze om gedragsinterventies te ontwikkelen. We verwachten dat u een eigen casus (actueel of toekomstig) meeneemt, gericht op uw organisatie of een opdrachtgever, waarin u inzichten vanuit de gedragswetenschap wilt gebruiken.

PBLQ biedt de training 'Met kennis van gedrag beleid maken' aan in nauwe samenwerking met de Academie voor Overheidscommunicatie en Duwtje, onderzoeks- en adviesbureau voor gedragsverandering.

Werkvormen

 • Interactieve kennisoverdracht
 • Analyseren en leren van praktijkvoorbeelden
 • Oefenen met checklists en modellen
 • Oefenen met eigen casuïstiek
 • Feedback van de kerndocent

Schrijf u in voor deze opleiding

Startdatum
Locatie
Den Haag
Opleidingsdagen
17 september, 24 september, 1 oktober 2020

Heeft u nog specifieke vragen over deze opleiding? Neem contact met ons op