Categorie

 • Beleids- en bestuurskunde

Startdatum

 • 29 oktober 2019

Duur

 • 6 dagen

Prijs

 • € 3.490,-

Vragen over deze opleiding of wilt u deze opleiding incompany?

Kernthema’s Beleids- en Bestuurskunde

Hoe maak je beleid in de praktijk?

Starten met beleid is als een sprong in het diepe. Je bent op zoek naar methoden, instrumenten en vaardigheden die je snel wilt beheersen, maar door de drukte op je werk kom je daar niet aan toe. Deze leergang helpt je om je in korte tijd te ontwikkelen in de beleidskunde, om op een gestructureerde manier beleid te maken en je politiek-bestuurlijke gevoeligheid te vergroten.

Categorie

 • Beleids- en bestuurskunde

Startdatum

 • 29 oktober 2019

Duur

 • 6 dagen

Prijs

 • € 3.490,-

Vragen over deze opleiding of wilt u deze opleiding incompany?

Waarom deze opleiding?

Veel mensen komen in het beleidsproces terecht vanuit vakinhoudelijke kennis. Echter in beleid gaat het niet alleen om de inhoud, maar ook om bijvoorbeeld politieke opvattingen, maatschappelijk draagvlak en beeldvorming in de media. Dat is zowel het mooie als het moeilijke van beleidswerk. Het werk is maatschappelijk relevant en daarom hebben veel mensen er een mening over en bemoeien ze zich ermee. Zo wordt er op verschillende manieren naar beleid gekeken. Dat is een meervoudige visie op beleid, dat wij als uitgangspunt voor de leergang gebruiken. Dit uitgangspunt is heel geschikt om in de praktijk te controleren of je alle aspecten hebt meegenomen in je beleidsadvies.

  Kenmerken van de leergang

  Tijdens de training wordt gewerkt met afwisselende en effectieve werkvormen (e-learning, rollenspel, werkbezoek, serious gaming, presenteren)

  • Inzet van ervaren kerndocenten Hans Luiten en Arnaud Wirschell
  • Training in groepen van maximaal 12 deelnemers

  Voor wie?

  Startende en medior beleidsmedewerkers of adviseurs.

  Palwasha Babrakzai  -  UWV

  Zeer compact, goede docenten, naast leermateriaal (boeken) persoonlijke verhalen en ervaring. Op een boeiende manier vertellen, 100% aandacht.

  Inhoud programma

  Dag 1

  De leergang start met de basis van beleid maken: de beleidscyclus. Je krijgt een overzicht van de beleidscyclus en oefent met de instrumenten die daarbij horen. Ook maak je kennis met een meervoudig perspectief op beleid, dat in de loop van de leergang telkens zal terugkeren. Met behulp van korte cases leer je snel de verschillende perspectieven herkennen.

  Dag 2

  Op deze dag staat de bestuurlijke kaart van Nederland centraal. Je verdiept je in de verhouding tussen de verschillende bestuurslagen en oefent met begrippen zoals bestuurlijke verantwoordelijkheid, ambtelijke loyaliteit, decentralisering en verzelfstandiging. Ook gaan we op werkbezoek bij de Tweede Kamer. In de namiddag stellen we teams samen, waarin je samen een beleidscasus gaat ontwikkelen en analyseren.

  Dag 3

  Tijdens dag 3 gaat het om politiek-ambtelijke verhoudingen. Onder begeleiding van een ervaren oud-bestuurder oefen je uiteenlopende cases en leer je spelenderwijs de onderliggende theorie kennen. Ook doen we een serious game in virtual reality waarin je in samenwerking met stakeholders, beleid ontwikkelt voor een stad. Tot slot werk je in je team aan de probleemdefinitie van je casus.

  Dag 4

  Op dag 4 starten we met een waargebeurde casus die op amusante wijze laat zien wat er gebeurt als je het krachtenveld bij een beleidsonderwerp niet goed hebt ingeschat. Daarna analyseer je het krachtenveld van een eigen casus of die van een andere deelnemer. Ook krijg je tips om je netwerk te beïnvloeden. In de namiddag formuleer je beleidsmaatregelen en schat je het draagvlak in voor de oefencasus van je team. 

  Dag 5

  Op de vijfde dag verdiep je je in de verschillende vorming van sturing, de rollen van de overheid en wat dit betekent voor jou als beleidsmaker. Ook krijg je tips over presenteren die je kunt toepassen op je slotpresentatie. In je team ga je in op de sturingsstrategie voor en beeldvorming over je oefencasus.

  Dag 6

  Op de slotdag ervaar je hoe je met big data nieuwe inzichten opdoet en beleid kunt ontwikkelen. Ook oefen je met verschillende typen bestuurders en pas je die inzichten toe op de formulering van je advies over de oefencasus. In de laatste middag presenteer je in je team de oefencasus. Je krijgt feedback van de kerndocenten en gastdocenten. We ronden af met een ludieke quiz waarin alle elementen van de leergang nog eens de revue passeren.

   Klaar en dan?

   Na afloop van de leergang:

   • Beheers je alle fasen van de beleidscyclus;
   • heb je geoefend met traditionele en nieuwe beleidsinstrumenten;
   • ken je de bestuurlijke kaart van Nederland;
   • heb je ervaring opgedaan met het maken van krachtenveldanalyses;
   • kun je de verschillende vormen van overheidssturing herkennen;
   • heb je serious gaming en big data ingezet voor beleidsontwikkeling en
   • heb je het bovenstaande toegepast op je eigen werkpraktijk en een oefencasus in teamverband.

   Werkvormen

   • Opdrachten binnen een actuele en praktijkgerichte centrale casus, waarin onze meervoudige visie op beleid terug komt
   • Werkbezoek aan de Tweede Kamer
   • Beleid & bestuur quiz
   • Serious game netwerkmanagement in een 3D-virtuele wereld
   • Elektronische leeromgeving met kennisbank

   Schrijf u in voor deze opleiding

   Startdatum
   Locatie
   Den Haag
   Opleidingsdagen
   29 oktober, 5 november, 12 november, 19 november, 26 november en 3 december 2019

   Heeft u nog specifieke vragen over deze opleiding? Neem contact met ons op