Florian Henning

Adviseur

Florian Henning

Adviseur

06 45 56 00 64 06 45 56 00 64
Stuur mij een e-mail

Ik ben een gepromoveerde beleidskundige en werk bij PBLQ als adviseur voor nationale en internationale opdrachtgevers. In mijn werk ben ik gedreven door de vraag hoe (ICT) innovaties kunnen bijdragen aan verbeteringen in de publieke sector, en hoe optimaal gestuurd kan worden op succesvolle implementatie van innovatie en verandering.

Mijn werkwijze kenmerkt zich door een analytische benadering, en een oplossingsgerichte aanpak die ik heb verworven door het adviseren van organisaties zowel in de Nederlandse als in de internationale context

Voor mij staat centraal dat innovaties en veranderingen in de publieke sector altijd met contextuele sensitiviteit benaderd moeten worden, want deze processen vinden altijd plaats in een ecosysteem van factoren die niet los van elkaar gezien kunnen worden, zoals organisatie, beleid, mens en innovatie/technologie. Ik voel me thuis in het analyseren van dit krachtenveld en het vinden van holistische oplossingen samen met een opdrachtgever. 

In het bijzonder heb ik expertise op het gebied van informatisering in overheidsketens en netwerken en de governance daarvan, vooral op het gebied van standaardisatie en interoperabiliteitsvraagstukken. Over dit onderwerp promoveerde ik in 2015 aan de Universiteit Maastricht. 

Naast vraagstukken van innovatie, ketens en interoperabiliteit kunt u me ook benaderen voor advies over onderwerpen zoals de Generieke Digitale Infrastructuur (GDI), e-dienstverlening, Mobile Governance (MGOV), en ICT voor Ontwikkeling (ICT4D). 

Bij PBLQ werk ik voor zowel nationale en internationale opdrachtgevers in de rollen van adviseur en onderzoeker, met name binnen de grote PBLQ thema’s Digitale Overheid en Governance. Binnen deze onderwerpen kan ik u helpen met diverse opdrachten zoals bijvoorbeeld haalbaarheidsstudies, scenario analyses en impact assessments, process (her)ontwerp, audit/nulmetingen en evaluaties.

Mijn werkwijze kenmerkt zich door een analytische benadering, en een oplossingsgerichte aanpak die ik heb verworven door het adviseren van organisaties zowel in de Nederlandse als in de internationale context (waaronder ministeries, provincies, gemeenten en uitvoeringsorganisaties, en internationale organisaties). Daarbij staat altijd de vraag van de opdrachtgever centraal.

In het verleden was ik werkzaam bij de Universiteit Maastricht en United Nations University, zowel in Nederland als in China. Naast mijn rol als onderzoeker heb ik daar vanuit verschillende rollen gewerkt, waaronder als docent en coördinator in diverse projecten en opleidingen.