Hoe is het om als adviseur bij PBLQ te werken?

Een interview met PBLQ-adviseur Erik Dolle

Vragen?

Hij heeft een passie voor werken in de publieke sector en inmiddels werkt hij al meer dan twintig jaar voor de overheid. Hoe is het om als adviseur bij PBLQ te werken? We vroegen het aan collega Erik Dolle. Erik is, na een onderbreking van 14 maanden wegens werk in het buitenland, nu zes jaar werkzaam als adviseur bij PBLQ. Hij studeerde Geodesie aan de TU Delft en Bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit. Gezien zijn achtergrond en ervaring, richt hij zich voornamelijk op advieswerk voor gemeenten. Het domein leefomgeving is zijn belangrijkste aandachtsgebied. Daarnaast houdt hij zich bezig met dienstverlening en de besturing van de informatievoorziening.

Vragen?

Interview werken bij PBLQ Erik Dolle.

In mijn werk kom ik op veel verschillende locaties en ontmoet ik een grote variatie aan mensen. Dat is interessant en houdt me scherp.

Waarom heb je voor PBLQ gekozen als werkgever?

Voor PBLQ werkte ik bij de Gemeente Den Haag, waar ik leiding gaf aan een team van ongeveer twaalf mensen bestaande uit projectleiders en informatieadviseurs. Ik realiseerde me op een gegeven moment dat ik meer met de inhoud bezig wilde zijn. Vanuit mijn toenmalige leidinggevende functie lukte dat niet. PBLQ past goed bij mij omdat ik in deze rol als adviseur inhoudelijk werk verricht bij de overheid. Dat deed ik al eerder in mijn toenmalige rol als interne adviseur bij gemeenten. Deze ervaring komt mij goed van pas in mijn huidige adviesfunctie. Het feit dat ik op veel verschillende gemeentelijke (beleids-)terreinen ervaring heb opgedaan, helpt mij om in verschillende klussen snel mijn weg te vinden.

Het voordeel van werken bij PBLQ is dat er altijd een team van mensen met veel ervaring op verschillende werkterreinen achter je staat.

Hoe is het om bij PBLQ te werken?

Het voordeel van werken bij PBLQ is dat er een team van mensen met jarenlange ervaring op verschillende werkterreinen achter en naast je staat. Je krijgt de ruimte om je als adviseur in een richting te ontwikkelen die bij jou past. De organisatie is plat en met de diverse activiteiten die we organiseren, leer je snel iedereen kennen en weet je snel collega’s te vinden wanneer je ze nodig hebt. 

Adviseurs van PBLQ komen op verschillende locaties en hebben een intrinsieke motivatie om bij te dragen aan een betere, effectievere en efficiëntere overheid. Dat geeft een extra dimensie aan mijn werk. Naast hard werken, is het prettig dat je de vrijheid hebt om zelf je tijd in te delen om afspraken bij klanten heen. 

Wat houdt jou op dit moment bezig?

Op dit moment werk ik aan een heel leuke opdracht bij de VNG. Ik adviseer over de gevolgen van de nieuwe Omgevingswet voor gemeenten. Dat is inhoudelijk én strategisch een interessante plek. We staan aan het begin van een ontwikkeling waar alles nieuw is. In deze rol schakel ik tussen verschillende spelers, zoals gemeenten, het ministerie van BZK, Unie van Waterschappen en het Kadaster. Geen dag is hetzelfde. De ene dag ben ik beleidsmatig bezig en adviseer ik de directie of programmamanager van de VNG, de andere dag heb ik te maken met de implementatie van de wet bij gemeenten. Zoals een gemeente die zich afvraagt wat de consequenties zijn van de invoering van het Digitaal Stelsel Omgevingswet voor hen en wat zij zelf moeten organiseren op het gebied van ICT en processen. Interessant is om vanuit de verschillende rollen in overheidsinstanties te ervaren wat “Haagse afspraken” in de praktijk betekenen. 

Vanuit het team Leefomgeving richten we ons op andere ontwikkelingen, zoals klimaat en energietransitie. Hierin komen interessante vraagstukken aan de orde, zoals hoe je verduurzaming op grote schaal voor elkaar krijgt en welke informatievraagstukken hierbij spelen. 

Hoe blijf je jezelf in deze functie ontwikkelen?

Dat kan op vier manieren: 

  • Het uitvoeren van gevarieerde opdrachten. De ene keer werk ik als adviseur en de andere keer als projectleider bij verschillende overheden.
  • Het uitwisselen van ervaringen met collega’s en bespreken hoe zij vraagstukken aanpakken.
  • Bijhouden van maatschappelijke en technische ontwikkelingen en met elkaar brainstormen hoe we daar op in kunnen spelen.
  • Het volgen van cursussen en trainingen.

Het gesprek faciliteren tussen bestuurders en de uitvoering en tussen ICT en business. Daar ligt de kracht van PBLQ.

Wat is belangrijk voor potentiële nieuwe adviseurs?

Het is een voordeel als je als adviseur op verschillende plekken gewerkt hebt, omdat je dan een goed beeld hebt van wat er speelt binnen de overheid. In deze adviesrol ga je op verschillende plekken aan de slag en dan is het van belang dat je snel schakelt en in staat bent om nieuwe materie snel eigen te maken. Nieuwsgierigheid, een open houding en grenzen durven verleggen, werken in je voordeel wanneer je werkt met opdrachtgevers en collega’s. Je faciliteert gesprekken tussen bestuurders en de uitvoering. Je bent een schakel tussen ICT en business, daarbij is een onafhankelijke houding erg belangrijk

Als adviseur ben je in staat om je eigen opdrachten te verwerven. Je onderhoudt je eigen netwerk, voert acquisitiegesprekken en haalt nieuwe klanten binnen. Je bent een vraagbaak voor je klanten en collega’s en bent op de hoogte van ontwikkelingen op jouw vakgebied. Je zet je netwerk daarvoor in, voert (acquisitie)gesprekken bij huidige en nieuwe opdrachtgevers en blijft op de hoogte van ontwikkelingen in de markt.

Kortom een veelzijdige baan in een dynamische omgeving.

Geïnteresseerd in de functie van adviseur? Bekijk onze vacatures

Vacatures bij PBLQ