Wie zijn de beste ICT-opdrachtgevers binnen de overheid?

Gepubliceerd op

Vragen?

Henk de Jong

Algemeen directeur

070 376 36 36 070 376 36 36

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze activiteiten en meld je aan voor de nieuwsbrief.

Aanmelden

Vragen?

Henk de Jong

Algemeen directeur

070 376 36 36 070 376 36 36

Op woensdag 11 oktober is tijdens het iBestuur symposium 'Goed opdrachtgeverschap' de iBestuur Prijs voor de beste ICT-opdrachtgevers binnen de overheid uitgereikt. PBLQ voerde het onderzoek uit dat uiteindelijk leidde tot de vier prijswinnaars in vier categorieën: 

  1. Samenwerking: Rijkswaterstaat
  2. Opdrachtverstrekking: Rijksdienst voor het Wegverkeer
  3. Expertise: Belastingdienst
  4. Kwaliteit: Rijkswaterstaat

Bij het onderzoek zijn ICT-projecten van 24 opdrachtgevers uit de publieke sector besproken met 14 bij Nederland ICT aangesloten toonaangevende leveranciers. De interviews richtten zich op opdrachtverstrekking, samenwerking, expertise en kwaliteitsmanagement.

Inkopen van ICT is taai ongerief

Benchmark goed opdrachtgeverschap

De opdrachtgever speelt een belangrijke rol in het verloop en slagen van projecten. Dit geldt nog sterker voor ICT-projecten binnen de overheid, waar opdrachtgeverschap complexer en dynamischer is. Het onderzoek zet een eerste stap met een benchmark met criteria voor goed opdrachtgeverschap, gezamenlijk opgesteld over de overheid door het bedrijfsleven.

Het is een uitdaging om te definiëren wat goed opdrachtgeverschap is. Heldere criteria maken het mogelijk om een goed beeld te geven van opdrachtgeverschap binnen de publieke sector en geven aangrijpingspunten om de kwaliteit van opdrachtgeverschap stappen verder te brengen. “Inkopen van ICT is taai ongerief, goede voorbeelden helpen om de kwaliteit op niveau te brengen”, aldus Ruud Mollema, die samen met PBLQ collega's (zie foto) Philip Hennemann, Anne Graas en Timo Ruiten het onderzoek namens de adviesraad uitvoerden. Naast de prijsuitreiking deelde Patty Heemskerk, directie PBLQ, nog de belangrijkste ‘lessons learned’ uit het onderzoek met het publiek. 

De iBestuur Prijs is een gezamenlijk initiatief van PBLQ, iBestuur, Nederland ICT en een adviesraad met Steven Luitjens (directeur Informatiesamenleving en Overheid, ministerie BZK), Maarten Hillenaar (voormalig CIO Rijk) en Nicole Stolk (secretaris-directeur De Nederlandsche Bank en voorheen plaatsvervangend secretaris-generaal bij het ministerie van J&V). 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze activiteiten en meld je aan voor de nieuwsbrief.

Aanmelden