Digitale overheidsdiensten voor iedereen

Hoe belangrijk is toegankelijkheid van digitale overheidsdiensten voor de burger?

2,5 Miljoen Nederlanders kunnen niet omgaan met een smartphone, online solliciteren of hebben moeite met het lezen van webteksten. Welke gevolgen heeft dit voor de burger en de toekomst van uw organisatie? Op 22 Oktober 2019 heeft Staatssecretaris Knops de Tweede Kamer een brief gestuurd over de voortgang van digitale inclusie. Daarin noemt hij het belang van de toegankelijkheid van digitale overheidsdiensten: ‘Iedereen in onze samenleving moet digitaal mee kunnen doen. Eenvoudige digitale processen en begrijpelijke teksten moeten de standaard worden bij de overheid.’

De komende weken starten we met een reeks van online artikelen waarin we op deze en meerdere vragen rondom digitale dienstverlening ingaan. Dit doen we deels vanuit praktijkcases en deels lichten we het toe aan de hand van wetenschappelijk onderzoek in een begrijpelijke taal.

De onderwerpen bestaan uit:

  • De verschillen tussen digitaliseringsdoelen van de overheid en die van het bedrijfsleven.
  • De mogelijkheden en onmogelijkheden van de volgende generatie digitale dienstverleningskanalen zoals de inzet van robots.
  • Ontwikkelingen rondom digitale inclusie.
  • Privacyvraagstukken.
  • Omnichannel strategie.

Hoe beoordeelt u uw digitale ambities en hoe vertaalt u deze naar de burger? Hoe zorgt u ervoor dat u iedere burger bereikt? Welke investeringen in communicatietechnologie zijn hiervoor nodig? Hoe beschermt u de privacy van burgers? Digitale overheidsdiensten nemen in gewicht en belang sterk toe. Technisch, financieel, maatschappelijk en vooral ook politiek.

Dat betekent ook dat de bestuurlijke uitdagingen toenemen. PBLQ helpt bestuurders en management bij maatschappelijke, sociale, beleidsmatige en communicatieve uitdagingen van digitale overheidsdiensten. Wij doen dat voor zowel de sociale domeinen, de veiligheidssector, de gemeentelijke publieksdiensten als de grote landelijke uitvoeringsorganisaties.

Bent u bezig of overweegt u digitale transformatie van het contact tussen burgers en de overheid? Volg onze blogs voor toegankelijke wetenschappelijke inzichten.