Opdrachtgeverschap, of de kunst van het oesteren

Gepubliceerd op

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze activiteiten en meld je aan voor de nieuwsbrief.

Aanmelden

Opdrachtgeverschap speelt een belangrijke rol bij het slagen van grote ICT-projecten. Hoog tijd om de opdrachtgevers in het zonnetje te zetten met de iBestuur Prijs voor de beste opdrachtgevers binnen de overheid. PBLQ deed daartoe uitputtend onderzoek en ondervroeg leveranciers over hun ervaringen met publieke opdrachtgevers. De benchmark biedt een belangwekkend kijkje in de overheidskeuken.

(Bron: iBestuur.nl. Geschreven door: Kees-Jan Dijkstra, 14 september 2017)

Opdrachtgeverschap speelt altijd een belangrijke rol bij het slagen van projecten. Maar helemaal bij IT-projecten binnen de overheid waar opdrachtgeverschap nog complexer en dynamischer is dan normaal, omdat het gaat om publiek geld met directe politieke betrokkenheid en ingewikkelde besluitvorming. De Commissie-Elias concludeerde in 2014 dat het bij ICT-projecten al jaren “misgaat op alle niveaus, en in alle stadia”: grote projecten blijken vaak een ‘onoverzichtelijke boel, zonder aansturing en kostenbeheersing’ waardoor jaarlijks 2 tot 5 miljard euro aan publieke gelden zou worden verspild.

Dus besloten iBestuur, Nederland ICT, PBLQ en een aantal (oud-)topambtenaren onderzoek te doen naar ‘goed opdrachtgeverschap’ door opdrachtgevers van grote ICT-projecten bij de overheid. Het onderzoek richt zich op ervaringen van de belangrijkste ICT-leveranciers in Nederland. Met deze insteek sprak PBLQ over ICT-aanbestedingen met 14 toonaangevende leveranciers in de publieke sector.

Resultaat is het rapport ‘Goed Opdrachtgeverschap’ met conclusies en verbeterpunten door de ogen van ICT-leveranciers. Uitgangspunt was een benchmark van 21 criteria voor goed opdrachtgeverschap binnen de publieke sector, waarvan de uitkomsten worden besproken tijdens het iBestuur symposium op 11 oktober bij het ministerie van BZK. Hier worden ook voor het eerst de beste opdrachtgevers binnen de overheid, in vier categorieën, in het zonnetje gezet. Als tegengas na alle negatieve publiciteit én om een discussie aan te zwengelen over goed opdrachtgeverschap.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onze activiteiten en meld je aan voor de nieuwsbrief.

Aanmelden