René s' Jacob

Principal adviseur

René s' Jacob

Principal adviseur

06 83 90 54 16 06 83 90 54 16
Stuur mij een e-mail

Al vanaf de start van mijn loopbaan in 1987 ben ik werkzaam voor de (semi) publieke sector. Mijn hart ligt bij de publieke zaak en het bijdragen aan oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Op meerdere momenten heb ik bewust ook voor het bedrijfsleven gewerkt om de verbinding tussen de private en de publieke sector vorm en inhoud te kunnen geven en nog beter bij te dragen aan de verbetering van publieke organisaties.

Ik heb een goed ontwikkeld gevoel voor politieke en bestuurlijke verhoudingen en governance vraagstukken en ben altijd bereid om me te verdiepen in de materie en met de voeten in de klei te staan.

Als u een integere adviseur of manager zoekt die onder de meest complexe omstandigheden en externe druk zijn rug recht kan houden, dan ben ik u graag van dienst. Ik heb een goed ontwikkeld gevoel voor politieke en bestuurlijke verhoudingen en governance vraagstukken en ben altijd bereid om me te verdiepen in de materie en met de voeten in de klei te staan.

Ik ben een zakelijke, kwaliteitsbewuste en inhoudelijk gedreven principal adviseur en project- en interim manager met ruime ervaring op het gebied van governance, bedrijfsvoering, organisatie- en procesontwerp en informatie­management. Bij complexe bestuurlijke, organisatorische en technologische verandervraagstukken weet ik een goede balans te vinden tussen strategische opties, theoretische concepten en creatieve oplossingen. Daarbij zoek ik altijd de verbinding op: tussen de processen en de ICT, tussen verschillende disciplines, tussen organisatie onderdelen, tussen het private en publieke domein en tussen mensen. Ik ben betrokken, analytisch, kritisch, heb een onafhankelijke instelling, kijk over de gebruikelijke grenzen heen en betreed graag nieuwe paden.

Ik heb de capaciteit om van rol en positie te schakelen, resulterend in mijn deskundigheid als project- en interim manager, adviseur, auditor, coach, docent, CFO/bestuurder en directeur. De verscheidenheid aan vervulde rollen gekoppeld aan mijn ervaring in zowel de publieke als de private sector maken mij tot een veelzijdig inzetbare en stabiele adviseur of manager. Ik ben een enthousiasmerend organisatietalent, realisator en doorzetter, heb humor en ben aimabel en mensgericht.

Opleiding

Naast mijn opleiding tot registeraccount heb ik opleidingen en trainingen gevolgd op het gebied van mediation, transactionele analyse, organisatie advies, algemeen management, programma en project management, ICT en persoonlijke vaardigheden. Uiteraard houd ik mijn kennis actueel door de permanente educatie die verbonden is aan mijn oorspronkelijke vak van registeraccountant. En eigenlijk leer ik elke dag opnieuw van nieuwe situaties, collega’s en klanten.

Loopbaan

In 1987 ben ik als IT auditor gestart bij KPMG en heb daar ook mijn opleiding voor registeraccountant voltooid. Vervolgens heb ik mijn loopbaan voorgezet bij CMG als organisatie adviseur en project- en interim manager in complexe verander trajecten bij de overheid. Van 2000 tot 2002 heb ik als innovatiemanager bij KPN Research gewerkt om mijn vaardigheden op het gebied van innovatie management verder te ontwikkelen. Daarna heb ik mijn loopbaan voortgezet als project manager bij Logica en vervolgens als adviseur bij Het Expertise Centrum, de rechtsvoorganger van PBLQ. Van daaruit heb ik de overstap gemaakt naar bestuurder/CFO van Amarantis waar ik een unieke ervaring heb opgedaan in het bestuurlijk leiding geven aan een crisis situatie. Na de splitsing van Amarantis in 5 zelfstandige stichtingen heb ik 4 jaar gewerkt bij Xerox in de wereld van mobiliteitsvraagstukken, voor publieke sector klanten over de hele wereld. Sinds 1 april 2017 is de cirkel rond en zet ik mijn bestuurlijke en internationale ervaringen weer in voor de publieke zaak in Nederland.  

Een storm overleven…

Als geen ander weet ik wat het betekent om in de vuurlinie te staan. Ik heb als eindverantwoordelijke aan den lijve mogen ervaren hoe het is om in een crisis terecht te komen en van daaruit een nieuwe werkelijkheid te creëren. Ik weet wat een echte crisis doet met mensen, hoe beslissingen onder hoge druk worden genomen, hoe de interne en externe communicatie vorm te geven, hoe om te gaan met de governance en vooral hoe persoonlijk integer te blijven. Van daaruit heb ik een scherp inzicht ontwikkeld in ‘early warning’ signalen en mogelijke interventies afhankelijk van het stadium van een crisis. Ik deel mijn ervaringen en inzichten graag!

Nevenactiviteiten

In mijn vrije tijd ben ik als vrijwilliger secretaris van de Stichting Blind Sports. Deze stichting heeft tot doel het stimuleren en faciliteren van visueel beperkte sporters op weg naar de topsport. De stichting wordt volledig gefinancierd door donaties en sponsorgelden.

Vanuit de stichting ben ik zaakwaarnemer van het Team Daniël Knegt. Daniël is een blinde para-triatleet die zich richt op de Paralympische Spelen van Tokyo 2020 en inmiddels samen met zijn ‘guide’ al tot de top van de wereld hoort. Als zaakwaarnemer ondersteun ik het team bij het werven van sponsors en het afhandelen van alle zakelijke activiteiten waardoor Daniël zich op zijn sportieve prestaties kan richten en in staat is zijn droom waar te maken.