Peter van Enk

Adviseur

Peter van Enk

Adviseur

06 51 41 68 22 06 51 41 68 22
Stuur mij een e-mail

Als manager van de PBLQ Academie ben ik verantwoordelijk voor onze opleidingen die wij in ons Open Programma en incompany verzorgen. Dit is een breed en uitdagend werkveld met eigenlijk maar één doel: ervoor zorgen dat mensen en organisaties in het publieke domein goed (blijven) functioneren.

Mijn missie is geslaagd als de deelnemers met nieuwe kennis of nieuw aangeleerde vaardigheden hun werk op een andere manier aanpakken

“Ikke zelf doen!” riep ik als peuter en eigenlijk is dat mijn werkmotto geworden. Of het nou gaat om een korte training of een leergang van een paar maanden, mijn missie is geslaagd als de deelnemers met nieuwe kennis of nieuw aangeleerde vaardigheden hun werk op een andere manier aanpakken. Wij leren onze deelnemers het zelf te doen! Dat kan zijn een project managen, een bestuurder goed adviseren of een goed beleidsstuk schrijven. De theorie begrijpen en de vertaling maken naar de eigen praktijk, dat is de uitdaging.  

Bestuurskunde 

Tijdens mijn studie Bestuurskunde aan de Universiteit van Leiden viel de Muur. Hiermee kwam een einde aan het Communisme en begon de transitie van de landen achter het ijzeren gordijn. Ik was gegrepen door deze ontwikkeling en wilde hier op één of andere manier bij zijn. Ik ging bij de VNG aan de slag met de ontwikkeling van een trainingsprogramma voor gemeentebestuurders en –ambtenaren uit Oost-Europa. En daar was mijn carrière op het snijvlak van (lokaal) bestuur en ‘leren en ontwikkelen’ begonnen.  

Dichter bij huis 

Na de VNG ben ik bij PBLQ gekomen. De combinatie van ‘leren en ontwikkelen’ en de (gemeentelijke) overheid bleef trekken. En voor grote veranderingen hoef je tegenwoordig de grens niet meer over. Decentralisaties in het Sociaal Domein, Digitalisering, Schaalvergroting en Maatwerk zijn de grote veranderingen waar organisaties (en de mensen die daar werken) in ons eigen publieke domein mee te maken krijgen. Nieuwe tijden vragen om nieuwe (digitale) competenties van medewerkers. En ik vind het een uitdaging om deze met onze programma’s verder te ontwikkelen.  

Missie geslaagd 

Bij PBLQ veranderen we mee. Naast de vertrouwde klassikale programma’s zetten we steeds vaker serious games in. En e-learning is niet meer weg te denken uit onze programma’s. Onze programma’s moeten niet alleen leerzaam zijn, maar ook leuk en uitdagend. Als dat lukt, is mijn missie geslaagd.