Peter van Enk

Adviseur

Peter van Enk

Adviseur

06 51 41 68 22 06 51 41 68 22
Stuur mij een e-mail

Ik werk al mijn hele carrière voor de (gemeentelijke) overheid. Eerst bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, waar ik in 1991 als projectleider voor een ontwikkelprogramma in Oost-Europa bij de Internationale afdeling begon. Met een adviesproject over versterking van de decentrale overheid in Rwanda is in 2019 de cirkel rond. In de tussentijd heb ik als lijnmanager en adviseur tal van opleidings- en adviestrajecten uitgevoerd, zowel in Nederland als daarbuiten.

Veelzijdig, dat is het mooie aan werken bij PBLQ.


Veelzijdig, dat is het mooie aan werken bij PBLQ. Zo voer ik in opdracht van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters professionaliseringsprogramma´s uit en ben ik directeur van een lokale rekenkamer. En er komt meer voorbij: een adviesopdracht voor de decentrale overheid in Rwanda bijvoorbeeld of de uitvoering van een masterclass over de Omgevingswet voor gemeenten. Veelzijdige opdrachten met het lokaal bestuur in verandering als rode draad. 

Bestuurskunde 

Tijdens mijn studie Bestuurskunde aan de Universiteit van Leiden viel de Muur. Hiermee kwam een einde aan het Communisme en begon de transitie van de landen achter het ijzeren gordijn. Ik was gegrepen door deze ontwikkeling en wilde hier op één of andere manier bij zijn. Ik ging bij de VNG aan de slag met de ontwikkeling van een trainingsprogramma voor gemeentebestuurders en –ambtenaren uit Oost-Europa. Daar begon mijn carrière op het snijvlak van (lokaal) bestuur en ‘leren en ontwikkelen’.  

Verschillende rollen bij PBLQ

De combinatie van ‘leren en ontwikkelen’ en de (gemeentelijke) overheid bleef trekken. In 2006 maakte ik de overstap van de VNG naar PBLQ. Eerst was ik verantwoordelijk voor een aantal grote opleidingsprogramma´s, later was ik als lijnmanager verantwoordelijk voor het hele opleidingsportfolio. Mijn focus lag op de aansturing van het team, de ontwikkeling van nieuwe (opleidings)diensten, marketing en acquisitie. Een mooi voorbeeld van een nieuwe dienst is de 360 Graden feedback tool voor burgemeesters en wethouders. Deze tool is speciaal ontwikkeld voor deze bestuurlijke doelgroepen en is inmiddels door verschillende bestuurders met veel waardering ingezet. 

Sinds 2018 ben ik naast opleidingsmanager ook adviseur en onderzoeker. Ik richt mij nog steeds op het lokaal bestuur, maar vanuit deze nieuwe rol ben ik veel meer vanuit de inhoud betrokken. Dat kan vanuit een ICT markttoets voor Omgevingswetsoftware zijn, of als Rekenkameronderzoeker. Waar het voor mij in elke opdracht om draait, is mijn opdrachtgever een stapje verder te helpen.