Marlies van Eck

associé

Marlies van Eck

associé

06 11 80 58 49 06 11 80 58 49

Als expert op het gebied van ICT, artificiële intelligentie (AI) en het recht ben ik als associé verbonden aan PBLQ. Ik werk graag mee aan een betere en dienstverlenende overheid door de inzet van technologie die recht doet aan burgers en bedrijven. Daarvoor kijk ik graag naar de huidige praktijk en zoek ik naar oplossingen op basis van ideeën die al in het buitenland bedacht zijn.

Het is mijn overtuiging dat er mooie en verantwoorde toepassingen mogelijk zijn als kennis van AI en recht wordt samengebracht.

Ik werkte zelf jaren bij de overheid zoals bij de Belastingdienst, gemeente Nijmegen en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid maar ook bij de Rechtspraak. Ik heb oog voor het handwerk maar ook voor de massale kant van het uitvoeren van de vele taken voor de overheid. Naast mijn werk heb ik promotie-onderzoek verricht naar de invloed van geautomatiseerde ketenbesluiten op de rechtsbescherming van burgers. Ik concludeerde dat de rechtsbescherming niet is meegegroeid met de praktijk. In mijn ideale wereld worden belangrijke juridische waarborgen al meegenomen in het ontwerp en architectuur van nieuwe toepassingen. Ik kan de verbinding leggen tussen de IT-afdeling of de ontwikkelaars of de data scientists en uw juridische afdeling om hen optimaal te kunnen laten samen werken. Het is mijn overtuiging dat verschillende disciplines elkaar hard nodig hebben en veel voordeel kunnen halen uit interdisciplinaire samenwerkingen. Maar dan moeten ze elkaar wel verstaan! Ik help graag daarbij.

Ervaring en rollen

In binnen- en buitenland heb ik mij in ruim 20 jaar ontwikkeld als:

  • Bevlogen spreker die het belangrijk vindt dat er ook gelachen wordt en die pas tevreden is als het publiek ook snapt waar het verhaal over gaat. Voor mij geen stippen op de horizon of uitdagingen, maar een oprechte boodschap over doelen of problemen.
  • Adviseur die kan adviseren over bestuursrechtelijke en privacyrechtelijke aspecten bij de inzet van nieuwe technologieën. Soms lijken nieuwe technologieën een juridisch onontgonnen terrein, maar met logisch en historisch nadenken biedt het recht vaak verrassende mogelijkheden.
  • Wetenschapper met een fascinatie voor de inzet van technologie bij de overheid en de gevolgen daarvan voor de relatie overheid-burger.
  • Trainer op het gebied van data science / AI en recht en meer specifiek trainer op het gebied van geautomatiseerde besluiten bij de overheid.
  • Bruggenbouwer tussen de data science / AI experts en de juristen.

Praktijk & Wetenschap

Naast de praktijk houd ik me ook graag bezig met de wetenschap. Ik ben universitair docent van de Universiteit Leiden, centrum eLaw (centrum voor recht en digitale technologie) en houd mij onder andere bezig met een internationaal onderzoek naar geautomatiseerde overheidsbesluiten en rechtsbescherming en legal tech.