Met één klik op de kaart....

Gepubliceerd op

Vragen?

Bij mij thuis hangt aan de muur een klassieke wereldkaart. Zo een die ook op school hing: met boven en onder een houten balk. Zo krijgt een mogelijke vakantiebestemming of het wereldnieuws voor mijn dochters een fysieke plek op de kaart. Dit helpt om plannen, veranderingen of grote gebeurtenissen letterlijk en figuurlijk ‘een plek’ te geven. Maar de papieren kaart is inmiddels genadeloos ingehaald door de digitale variant. En dat is een waardevolle innovatie!

Vragen?

Kaarten spelen een grote rol bij veranderingen

De bestemming van elke vierkante meter grond in ons land is ontworpen en vastgelegd. Omdat ruimte schaars is, moeten we zorgvuldig om blijven gaan met onze leefomgeving. Kaarten spelen een grote rol bij het zoeken naar gewenste veranderingen daarin. Een papieren kaart kent maar één laag, de digitale kaarten en analyses op geografische informatie bieden in vele ‘lagen’ (2D, 3D of zelfs met Virtual Reality) aanvullende informatie die kan helpen om het verschil te maken.

De afgelopen twee jaar heb ik als projectleider Vastgoedregistratie voor het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) kunnen werken aan het ontwikkelen van een systeem waarmee alle informatie over vastgoedobjecten voor alle medewerkers eenvoudig beschikbaar is. Het basisidee was simpel: met een klik op de kaart inzoomen op het vastgoed van de Rijksoverheid en naarmate je verder inzoomt steeds meer en andere informatie krijgen over een gebouw (pand), natuurgebied (1 of meerdere percelen), windmolen of hangar (bouwwerken).

Een viewer die met één klik alle regels toont

Het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) is zo’n landelijke stap om publieke dienstverlening ‘op de kaart’ te zetten. Met de Omgevingswet wil de overheid de regels voor ruimtelijke projecten bundelen en vereenvoudigen. Om de mogelijkheden van de nieuwe wet ten volle te benutten is een verbeterslag nodig in de digitale ondersteuning van de wet. Onderdeel daarvan is het beschikbaar stellen van een viewer die na een klik op de kaart de regels toont die gelden op die specifieke locatie en integraal de regels van alle relevante overheden. Brongegevens komen uit basisregistraties en van gemeenten, provincies en waterschappen. Dat is handig voor een initiatiefnemer die bouwplannen heeft op een specifiek adres of een gemeenteraadslid die een ontwerp omgevingsplan wil bekijken. [1]

Binnenkort beschikt iedereen digitaal over een wereldkaart om ook professioneel fysieke plannen en veranderingen ‘een plek te geven’. Over deze plek is informatie van de overheid met een klik op de kaart onder handbereik. Mijn dochters zijn inmiddels ouder en google maps toont de vakantie omgeving en met streetview wordt een mogelijk studentenhuis getoond. De schoolkaart hangt overigens nog bij ons thuis. Niet meer in functie maar gewoon omdat hij best wel mooi is.

[1] Factsheet Viewer, Regels en Kaart, Aan de slag met de Omgevingswet.