Johannes van Veen

Adviseur

Johannes van Veen

Adviseur

06 52 65 48 29 06 52 65 48 29
Stuur mij een e-mail

Het geheim van een goed functionerende overheid is niet 'slimme ICT' maar slim organiseren. De kunst is om ICT, de processen, de mensen en de organisatie goed op elkaar te laten passen. Dat vergt een slimme manier van organiseren: van de I-functie van staande organisaties of van de programmaorganisatie als het om brede veranderingen gaat. Het is daarbij vooral de vraag hoe de gebruiker, zoals bestuurders, lijnmanagers en eindgebruikers worden betrokken bij de slimme toepassing van ICT.

De gemeenten zijn voor mij een ideaal werkterrein: een hoge mate van complexiteit als verlener van veel verschillende diensten aan burgers en ondernemers [...] en de noodzaak om de tering naar de nering te zetten.

Leren en werken op het snijvlak van mens, organisatie en ICT

Dit is mijn ervaring van 25 jaar leren en werken op het snijvlak van mens, organisatie en ICT als onderzoeker, beleidsmaker, adviseur en docent. Door de ongelofelijk snelle ontwikkeling in de technologie is informatievoorziening de centrale vraag geworden waar organisaties mee worstelen. De mogelijkheden van de technologie, maar ook de complexiteit en de kosten vragen het uiterste van ons organiserend vermogen. Gelukkig zijn er op dit vlak steeds meer inzichten ontstaan die organisaties kunnen helpen. Die inzichten komen deels uit de wetenschap en deels uit de ervaring van professionals die zich uitkristalliseren in 'best-practices', zoals Gateway, MSP en COBIT. Ik zie het als mijn opgave als adviseur om deze inzichten te vertalen en toe te passen op ieder vraagstuk dat klanten aan ons voorleggen.

De gemeente als ideaal werkterrein

De gemeenten zijn voor mij een ideaal werkterrein: een hoge mate van complexiteit als verlener van veel verschillende diensten aan burgers en ondernemers en daarnaast grote bestuurlijke uitdagingen vanwege de decentralisaties en de noodzaak om de tering naar de nering te zetten. Grote opgaven die alleen kunnen worden getackeld als de organisatie van de I-functie daarvoor opgewassen is.

PBLQ is voor deze uitdaging de ideale uitvalsbasis. De adviseurs hebben een schat aan ervaring op het snijvlak van ICT en organisatie en werken permanent aan het verrijken van die kennis door het te delen in publicaties en het geven van opleidingen. En omdat PBLQ, samen met de Erasmus Universiteit, een geaccrediteerde Master Public Information Management voor onze trainees maken, benut ik ook de nieuwste wetenschappelijke inzichten in mijn praktijk als adviseur, docent en coach.