Omgevingswet: een verwachtingsvolle aanloop

Gepubliceerd op

Vragen?

Tijd is een wonderlijk fenomeen. De ene keer lijkt hij voorbij te vliegen, de andere keer gaat hij trager dan de sloomste slak.

Vragen?

Neem bijvoorbeeld de negen maanden die voorafgaan aan de geboorte van je eerste kind. De eerste drie maanden ben je als aanstaande ouder letterlijk in blijde verwachting, je koopt direct nadat het streepje op de test aangeeft dat je zwanger bent de eerste babysokjes en voor je het weet is er de eerste afspraak bij de verloskundige. Het tweede trimester kruipt de tijd: de eerste opwinding is weg en de geboorte is nog zo ver weg dat je er niet echt mee bezig bent. Maar dan ineens is daar het derde trimester. Mensen vragen je of je de babykamer al ingericht hebt. Erhm… ingericht? Het rommelhok moet nog leeg, nog behangen en dan pas kun je gaan inrichten. En dat leegruimen dat zou je zo mooi kunnen doen als met verlof bent. Toch? Of is dan alles niet klaar voor het kindje komt? Levertijden van 10 weken voor het meubilair? Oh nee! Stress en paniek maken zich van je meester. Gelukkig is daar de ene ervaren ouder in je vriendenkring die zegt: joh, maak je niet druk. Desnoods trek je een ledikantje bij IKEA uit het schap en zet dat naast je eigen bed. Minder leuk misschien, maar net zo functioneel en de baby wordt er niet slechter van.

Het voelt oneindig ver

Hetzelfde gaat op voor de Omgevingswet: al jaren wordt erover gepraat. En op allerlei fronten wordt er door de “leveranciers” heel hard gewerkt: de laatste pennenstreken worden toegevoegd aan het wettelijk kader en ontwikkelaars zijn snoeihard aan het werk om de landelijke voorzieningen van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) op te leveren. Zo wordt werken onder de Omgevingswet voor hen al lekker concreet. De winkel heeft zijn voorraad bijna klaar voor uitlevering. Nu alleen de klanten nog.

Op allerlei fronten wordt er door de “leveranciers” heel hard gewerkt, nu alleen de klanten nog

Voor hen voelt de dag waarop de wet van kracht wordt voor de uitvoering daarentegen nog oneindig ver weg. Hoe ver? Nou, 21 maanden ver. 21 maanden, plenty tijd om ook in gemeenteland de boel op orde te krijgen toch? Naast die zaken die landelijk worden aangeleverd moet je als overheidsorganisatie, stel als gemeente, tijdig je processen hebben aangepast, aansluiting hebben georganiseerd op het DSO, samenwerking hebben vormgegeven met andere overheden in de regio en participatie door burgers en bedrijfsleven hebben ingeregeld. Om maar een paar van de opgaven te noemen waar je als overheid voor staat. En dat allemaal in een lousy 21 maanden. Je kunt je lol wel op. Als je niet zo bang bent voor to-do-lijstjes, kijk dan vooral even hier: Roadmap invoering omgevingswet gemeenten.

Blogreeks Omgevingswet

De komende maanden zullen we u met deze blogreeks een hopelijk verfrissende kijk op enkele met de Omgevingswet samenhangende aspecten geven. Zodat u zich zonder paniek of stress kunt voorbereiden en bewust kunt kiezen voor de last-minute-IKEA-oplossing of de gedegen verbouwing van het huis en de boreling, de Omgevingswet, een bij uw situatie passende slaapplek kunt bieden.

Volg hier de Blogreeks